субота, 17.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:59

Брнабић: До сада смо помогли Републику Српску са 22 милиона евра

Прошле године отворили смо најлепши пројекат Дом културе у Невесињу који носи име Небојше Глоговца. Око седам милиона евра смо дали само за Сребреницу”, навела је премијерка.- Влада не треба да буде ријалити програм.- Руше Вучића, а неће изборе - како је то могуће.-
четвртак, 10.01.2019. у 09:09
Ана Брнабић (Фото Танјуг)

Председница Владе Ана Брнабић истакла је данас да ће наставити политику коју је покренуо Александар Вучић док је водио владу, која је политика не речи, већ дела у односу према РС, и указала да је до сада Српској упућено помоћ у укупној вредности од око 22 милиона евра.

Брнабић је, гостујући на телевизији „Хепи”, казала да се вратила са предивним утисцима са обележавања Дана РС и да је видела да су људи поносни и срећни.

„Људи у Србији често не разумеју довољно, а ни ја то нисам раније довољно разумела, колико значи људима Српска за стабилност, сигурност, основну безбедност и другу будућност у том миру”, рекла је она.

Казала је да јој је велика част што је добила орден РС, не само за њу лично, већ за цео тим који је радио на добрим односима заједно са председником Александром Вучићем.

„То није само орден за мене, већ целу владу Србије, која је наставила политику коју је поставио Вучић као премијер. Ја сам из те његове политике учила И видела колико је важно нашем народу у РС, као И Србима у Србији да имамо најбоље односе”, нагласила је Брнабић.

Она је подсетила да је Србија ишла у политику помоћи од 2014. године, а да је ранија политика остајала само на речима.

„Ми смо од 2014. упркос мерама фискалне консолидације помагали. Ишли смо мало по мало. Дали смо милиона евра 2014. најпре за помоћ после поплава. Ми смо до сада укупно дали око 22 милиона евра за помоћ РС - како за конкретне пројекте из области инфраструктуре, за школе, болнице, домове културе. Прошле године отворили смо најлепши пројекат Дом културе у Невесињу који носи име Небојше Глоговца. Око седам милиона евра смо дали само за Сребреницу”, навела је премијерка.

„Није то више политика само на речима, већ конкретне сарадње. Видите да смо ми често тамо, и представници РС код нас. Имамо заједничке седнице владе. Последњу смо имали у Требињу у августу, а следећу ћемо имати у Србији”, казала је Брнабић.

Истакла је да се осећа увек као код куће када је у РС, додајући да су односи Српске и Србије посебни, нормални и природни, те да никога не угрожавају, а посебно не однос Србије са БиХ.

Подсетила је да је Србија гарант Дејтонског споразума.

Указала је да је занимљиво да су представници хрватског народа били на свечаности у РС, што је показатељ да Српска није против било кога или било чега, већ значи сигурност и стабилност за Србе.

 

Међународна заједнице болећива према Приштини

Председница Владе Ана Брнабић истакла је данас да се питање Косова не сме оставити као замрзнути конфликт, јер утиче на напредак Србије, али и указала на болећивост међународне заједнице и ЕУ према Приштини.

„Актуелна ситуација показује сву болећивост ЕУ. У разговору са представником једне велике земље која је партнер Приштини упитала сам како толерише све што се дешава на Косову, а као одговор сам добила 'па то је млада демократија'. То мени све говори о томе колико је велики простор и колико су дупли стандарди у том случају”, рекла је премијерка.

Брнабић је признала да су САД тражиле да Србије престане са лобирањем за повлачење признања независности, а да је то Београд одбио отворено.

„Док год они лобирају за додатна признања, потпуни је фер плеј да ми лобирамо да земље повуку признање”, подвукла је она гостујући на телевизији „Хепи”.

Брнабић је нагласила да је разлика између Србије некада и данас што она данас не седи и кука над том неправдом, већ од 2014. констатује стање и наставља даље, фокусирајући се на свој посао, тражећи како да стање промени и да буде јача.

Подсетила је да су мере Приштине сви осудили, укључујући и САД, те додала да сада са пажњом посматра да види како ће се испунити изјаве из Приштине да они неће укидати таксе.

„Волела бих да су мало разумнији, и мислим да би то било добро и за грађане албанске националности на Косову И Метохији, али и цео регион”, нагласила је Брнабић.

Истакла је да, на жалост, мора да разговара са Рамушом Харадинајем, који је оптужен за најстравичније злочине, а ослобођен је само зато што су сведоци побијени.

„Морамо да разговарам са њим због регионалне стабилности и наше будућности. За будућност Србије је важно да имамо регионалну стабилност. За нас је важније него било коме другом у региону да имамо регионалну стабилност. Србија је једина земља у региону која је прошла кроз мере фискалне консолидације, има стабилну економију, буџет, којој јавни дуг опада, која има стабилну валуту И која има перспективу економског раста”, казала је премијерка.

Ако немамо регионалну стабилност, рекла је Брнабић, нећемо моћи да испунимо све оно што данас можемо мерама фискалне консолидације, озбиљних структурних реформи које је покренуо Вучић.

„Нама је регионална стабилност у основном интересу. Други нису спровели такве мере, имају огроман дефицит, све већи јавни дуг, приличну већу незапосленост него Србија. Тим политичарима лакше је да имају алиби регионалне нестабилности, да кажу нема радних места, одлазе људи не што немају храбрости да спроведу структурне реформе, већ због региона који је нестабилан. Колико Србија има интерес толико други имају интерес за нестабилан регион. Толико јаче морамо да радимо на регионалној стабилности”, подвукла је она.

На конфликт у Приштини око тога ко може у њихово име да преговара, Брнабић је подсетила да је и Брисел јасно рекао да то може бити само Хашим Тачи.

„Људи морају да разумеју да је замрзнути конфликт замрзнута нестабилност. Нећемо моћи да искористимо све наше потенцијале и сву здраву основу коју имамо ако имамо замрзнути конфликт. Нећемо моћи да идемо тако брзо напред колико би могли. У једном тренутку замрзнути конфликт може да се отопи. Ко каже да треба да оставимо решење Косова за касније или не жели да се то реши, нема идеју како да се реши или што је до сада био случај нису имали политичку храброст да то пробају и реше”, навела је Брнабић.

Премијерка је казала да је за већину земаља у свети питање Косова била затворена тема, а данас то више није случај, па чак ни за САД, Немачку.

Подвукла је да је то велики успех за који треба да се ода признање Вучићу.

„Како ћемо га затворити, да ли ћемо успети, друго је питање. Да ли смо успели да ставимо ту тему на агенду - апсолутно и то нешто што је за многе земље било завршено питање. Отворен је један простор за разговоре, а да ли ћемо ми успети, бити довољно паметни и храбри, околности такве да успемо да добијемо нешто за себе из свега тога је оно што се трудимо сада да урадимо”, казала је она.

Рекла је да, пре него што је дошла на чело владе, није знала ништа о томе шта је радила влада, колико је тада летење Вука Јеремића по свету била само представа за народ.

„Данас када гледам шта није урађено, видим колико се није размишљало. Имате битне земље, попут Египта за које се није ни знало да ли су признали независност Косова или не. Замислите да тада премијер, председник или шеф дипломатије нису тражили документа о признању. Има најмање десетак земаља где не знате да ли су признале Косово, а воде се као да су признале. Толика је била небрига. Толико је било све у нивоу представе за народ да се нешто ради”, објаснила је Брнабић, пренео је Танјуг.

 

Влада не треба да буде ријалити програм

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је добро што постоје неслагања, па и сукоби унутар владе, пошто се тада доносе најбоља решења, али да све то треба да остане за затворених врата.

Брнабић је, гостујући на Хепију, рекла да би упркос тим неслагањима стала иза сваког свог министра.

На питање да ли је било сукоба између министара, Брнабић је рекла да се томе придаје превише пажње, с обзиром да је влада тим као и било који други тим и да увек има сукоба и различитих мишљења.

„Нисмо ми сад овде неки богови. Добро је да постоје сукоби само да буду иза затворених врата”, казала је Брнабић.

Рекла је да је када је преузела вођење владе имала сукобе са неким министрима, који се нису слагали са свим што је предлагала, али да је то легитимно пошто се најбоља решења налазе када се са неким не слажете.

„Добра страна у томе је да имате групу људи која не размишља о свему исто, али мени смета када то иде у медије. Мислим да влада не треба да буде ријалити програм”, нагласила је она.

Брнабић истиче да влада и њени министри треба да служе народу и раде најбоље што умеју.

„Стала бих иза сваког свог министра и не би разговарала о тим сукобима”, закључила је премијерка, преноси Танјуг.

 

Руше Вучића, а неће изборе - како је то могуће

Председница Владе Ана Брнабић рекла је данас да је једини захтев који имају учесници протеста рушење Александра Вучића, а да не зна како је то могуће остварити ако неће изборе.

Брнабић је, гостујући на телевизији „Хепи”, рекла да када Вучић каже да је спреман да распише изборе, они кажу да их нису тражили.

„Не знам како у демократијама иде да вам је једини захтев свих протеста сваке суботе да оде Александар Вучић, а нисте тражили изборе. Не знам како то иде”, подвукла је она.

Брнабић је казала да треба чути шта ти људи имају да кажу, али и поручила да не треба да протестују и траже рушење Вучића захтевом око мини хидроелектране за коју је дозволу издала општина Бабушница, јер се ради о локалном пројекту о којем је одлуку донела локална самоуправа по закону из 2011. који је донела ранија власт.

„Идите у општину Бабушница са тим захтевом. Ако говорите о убиству Оливера Ивановића, а Србија је радила шта је могла у његовом расветљавању, идите у УНМИК и Еулекс и разговарајте са њима”, нагласила је Брнабић, апелујући на разум учесника протеста.

Рекла је да су симптоматичне две ствари протеста - прва је да се не разговара о чињеницама, аргументима и резултатима, а друга да нико од опозиционара не сме да говори на тим скуповима, не зато што су грађански, већ зато што окупљени не желе да их чују.

„Када неко изађе у јавност и каже влада је уништила све у земљи, уништила образовање, културу. Како је неко уништио образовање, неко ко је повезао, по први пут, све школе на интернет. Колико треба да сте паметни да тако нешто кажете. Ми смо увели програмирање у школама, а они су имали предмет 'руке у тесту'. У њихово време није било ниједног научно-технолошког парка. Када кажу уништило смо културу, данас је буџет за филм 50 пута већи него пре шест година. А када говоримо о аутократији, с тим у вези, у време Вучића је снимљем филм 'Стадо' уз помоћ из тог фонда”, објаснила је Брнабић.

Подсетила је да је ранија власт затворила све музеје, а актуелна их отворила, и отвориће и позориште „Бора Станковић” у Врању.

„Никада више није улагано у културу. Уложили смо 20 милиона евра кредита развојне банке само за културу”, додала је Брнабић.

„Ови из Савеза за себе, односно за Србију, бусају се протестима, али људи не желе њих да чују. Ја ћу свакако да слушам шта грађани говоре и који су њихови захтеви, да видим где можемо боље, а сигурно можемо још много боље”, закључила је председница владе, преноси Танјуг.


Коментари8
e70c7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

pravda i zakon
A koga pomoći, ako možemo, ako ne RS. Mi smo jedan narod, jedno telo, jedna duša, isti smo.
Jovan
Mada zli jezici komentarisu da je aktuelna predsednica Vlade Srbije, bolno nekompetentna i da se ne zna odakle je dosla jer je niko nije izabrao na to radno mesto, ja ipak mislim da ona iz dana u dan od izjave do izjave sve vise i vise napreduje. Narocito u oponasanju retorike aktuelnog predsednika Srbije. Sve je teze covek da razazna ko je ko od njig dvoje.
Boban
Premijerka je postala najodainiji saradnik predsednika. To bi bilo lepo da je njihova ideja o vezama sa Republikom Srpskom ispravna. Naime, dajte i pomažite naš narod tamo, ali su sve insinuacije u pravcu ujedinjenja sa Srbijom pogrešne. Zato što to svet neće dozvoliti i zato što će na kraju zbog takve politike Srbija dobiti novih nekoliko stotina hiljada izbeglica. A takvo bratstvo nikome više ne treba. Vratimo se samo malo u nazad...do 1995. godine.
Sofija
Granice u regionu ce se menjati. To je ocigledno. Ovog puta bez ratova. Beograd nije adresa kojoj treba uputiti te kritike, nego pre svih Tirana. Sto se Bosne tice, ona je neodrziva na nacin kako se to pokusava jer neko nastoji da Srbima podmentne da nisu Srbi nego toboznji "bosanski Pravoslavci" sto je napad na identitet, a pokusavaju i da im pripisu genocid,a bio je ratni zlocin. Upravo su Srbi u BiH zrtve genocida u dva sv. rata. BiH treba izlaz na more jer je ovakav polozaj BiH nelogican. RS da se pripoji Srbiji, a BiH da izadje na more, kako je to prema medjunarodnom pravu, da zemlja koja prati obalu u tako dugom pojasu mora imati izlaz, a ne onu sramotu od krpice obale, koju su im dali Strah je nespojiv sa vodjenjem politike i odlucivanjem.
Препоручујем 4
Djuka ns
malo...
Milan
A ko je to trazio od vas? Mi, vas narod sigurno nismo.
nikola kiric
Mi narod, o kako to gordo zvuci!
Препоручујем 3
pera
ja sam trazio a kom ti narodu pripadas nemam pojma. Zivela R.Srpska i da sledece godine damo duplo
Препоручујем 26

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља