недеља, 18.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:30

Управник стамбене заједнице надлежан и за превентиву

субота, 12.01.2019. у 09:55
Срђан Печеничић

Ових да­на се во­ди по­ле­ми­ка о то­ме ко је од­го­во­ран за чи­шће­ње сне­га са јав­них по­вр­ши­на и не­по­сред­но ис­пред ула­за у стам­бе­не згра­де. Кључ­но је пи­та­ње ко ће да пла­ти ште­ту ако се пе­шак по­вре­ди од ле­де­ни­це с кро­ва, или од нео­чи­шће­ног ле­да ис­пред ула­за. На то пи­та­ње су од­го­ва­ра­ли и пред­став­ни­ци Град­ске чи­сто­ће и пред­став­ни­ци удру­же­ња про­фе­си­о­нал­них управ­ни­ка стам­бе­них за­јед­ни­ца – по­вре­да пе­ша­ка због нео­чи­шће­ног сне­га ис­пред ула­за, или по­вре­да због па­да ле­де­ни­це с кро­ва про­у­зро­ку­је ште­ту, ко­ју тре­ба на­док­на­ди­ти по­вре­ђе­ном.

Ште­та мо­же да на­ста­не и на ауто­мо­би­лу, па и њу тре­ба на­док­на­ди­ти. Сви су јед­но­гла­сни да ште­ту тре­ба да на­док­на­де вла­сни­ци ста­но­ва у стам­бе­ној за­јед­ни­ци! Да ли је баш та­ко јед­но­став­но. Ни­је. 

По­ста­вља се пи­та­ње ко је вла­сник јав­не по­вр­ши­не? Да ли је то стам­бе­на за­јед­ни­ца, или не­ко дру­ги. Да ли је тро­то­ар ис­пред згра­де јав­на по­вр­ши­на, или је са­став­ни део стам­бе­не за­јед­ни­це. Ту на­рав­но тре­ба по­гле­да­ти шта пи­ше у ка­та­стар­ским књи­га­ма. Оне ни­су ажур­не ни тач­не, али се по њи­ма во­ди вла­сни­штво.

При­ме­ра ра­ди, вла­сни­ци пар­це­ле су још при­ват­на ли­ца од ко­јих је от­ку­пље­но зе­мљи­ште на ко­ме је по­диг­ну­та згра­да, или гра­ђе­вин­ска фир­ма ко­ја одав­но не по­сто­ји. Та­ко­ђе по­сто­ји про­блем да је згра­ди­но зе­мљи­ште са­мо не­то по­вр­ши­на, на ко­јој се на­ла­зи згра­да са те­ме­љи­ма, а чим се иза­ђе ми­ли­ме­тар из згра­де, то је јав­на по­вр­ши­на. И још по­сто­ји про­блем ако се на јед­ној пар­це­ли на­ла­зи ви­ше стам­бе­них за­јед­ни­ца. 

У тој јав­ној по­ле­ми­ци пред­став­ник про­фе­си­о­нал­них управ­ни­ка ски­да од­го­вор­ност за све на­ве­де­не окол­но­сти и на­ста­лу ште­ту од­мах де­ле­ги­ра стам­бе­ним за­јед­ни­ца­ма на ре­дов­ну или при­нуд­ну на­пла­ту. Он се, као за­кон­ска функ­ци­ја не осе­ћа од­го­вор­ним, а тре­ба­ло би, и те ка­ко. Ње­го­ва је, у овом слу­ча­ју функ­ци­ја ор­га­ни­зо­ва­ња пре­вен­ти­ве да се ште­та спре­чи. А то зна­чи да прет­ход­но уна­пред раш­чи­сти сва пи­та­ња вла­сни­штва и на­чи­на пла­ћа­ња чи­шће­ња сне­га вла­сни­ка згра­де и ста­но­ва. Јер, вла­сни­ци ста­но­ва са пла­ћа­њем функ­ци­је одр­жа­ва­ња згра­де про­фе­си­о­нал­ним управ­ни­ци­ма пре­но­се сву од­го­вор­ност на управ­ни­ка. Не мо­же се про­фе­си­о­нал­ни управ­ник осло­бо­ди­ти функ­ци­је ор­га­ни­зо­ва­ња це­ло­куп­ног по­сла одр­жа­ва­ња згра­де. 

Не мо­же се пи­та­ње на­ста­ле ште­те од нео­чи­шће­ног сне­га од­мах де­ле­ги­ра­ти стам­бе­ној за­јед­ни­ци а, да се не раш­чи­сти вла­сни­штво, шта то при­па­да сва­кој стам­бе­ној за­јед­ни­ци на ка­та­стар­ској пар­це­ли, шта је то јав­на по­вр­ши­на и чи­ја је, а под­ра­зу­ме­ва се да је у над­ле­жно­сти стам­бе­не за­јед­ни­це, из­вр­ши ажу­ри­ра­ње ка­та­стар­ске еви­ден­ци­је, и ту тре­ба по­моћ стам­бе­ним за­јед­ни­ца­ма. Мо­ра се зна­ти да је функ­ци­ја ор­га­ни­зо­ва­ња свих по­сло­ва одр­жа­ва­ња, па и по­сло­ва пре­вен­ти­ве, у над­ле­жно­сти управ­ни­ка стам­бе­не за­јед­ни­це. И та од­го­вор­ност је пре­кр­шај­на. 

 

Мир­ко Дра­ги­ће­вић, Бе­о­град

 

 


Коментари22
d2d97
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nikola
Sneg. Prvi put u Srbiji. Kao i mnogo toga u zadnjih par godina. Najteže je prvi put. Posle ide sve lakše. A možda i sledeći sneg opet bude prvi put u Srbiji. I tako u krug...
alo alo
Sta je toliko toksično u lopati za sneg, da se o tome vode tolike debate u medijima? Kao da je odlaganje nuklearnog otpada. Jednostavno, uzeti lopate i očistiti, što pre to bolje, jer se neće zalediti, uz izuzetak bolesnih, trudnica, male dece. Pobogu, ljudi, u šta ste se pretvorili? Čistim po potrebi, da se ne okliznem i ja i neko drugi, i da smo sigurni oko zgrade. Alo, seljaci, lopatu u ruke i radite nešto korisno.
Ljuba Kg
odgovor Slobodanu. Mesečno prikupim 10 000 od zgrade za troškove inv .odr. Ako pozovem nekog alpinistu da mi očisti sneg sa kosog krova možda će mi tražiti i više. prošlog meseca ispraznio sam fond plativši krpljenje cevi , u podrumu gde se izlila tekuča voda 16 000 Ako povečam stanarima namet , prestaće da plačaju sasvim.
Препоручујем 3
slobodan
Nije potreban tako dramatican i uvredljiv komentar.Zgrade stare decenijama,snegovi padaju isto toliko.Uvek su stanari cistili,kad je kako i ko mogao.I popravljalo se,postavljani interfoni,menjale brave,krecili hodnike,placali cistacicu...Problem je sada kada je placen,narocito placen,upravnik zgrade i kada se iz socijalisticke solidarnosti preslo na profi kapitalizam.Onaj koji ima pravo da zaradjuje,neka primi odgovornost.
Препоручујем 4
Ljuba Kg
Evo baš večeras mi se to dogodilo.Upravnik sam zgrade ( očistio sam prilaze ulazima od snega) i zove me građanin koji je parkirao na obeleženom parkiralištu Parking Servisa. Kaže u toku dana pala je ledenica sa krova moje zgrade i polomila mu šoferšajvnu.Nađemo se , razgovaramo i ja mu predlažem sledeće . Najpre da uslika vozilo na licu mesta , zatim da zove JP parking servis , jer je parkirao na njihovoj zoni a ne na mojoj. Zatim mu kažem da ode u policiju da prijavi nezgodu ( jer kako ja da znam da li mu je ledenica slomila staklo ili neki prolaznik iz besa ) , Pa mu zatim kažem da rano ujutru ide u Gradski inspektorijat i da prijavi slučaj ( računam imaju i pravnike i iskustva , pa znaju bolje od mene , novopečenog upravnika ).Zatim mu kažem da osečam deo odgovornosti ali u mom gradu ne postoji služba , firma , preduzetnik koja bi u 1 danu kada padaju ledenice očistila 1000 kosih krovova. Nema više mesta za tekst.
Vlada
To je bar lako, odmah od stanara naplatiti stavku čišćenje trotoara i angažovati osobu koja će to raditi. Ne vidim šta je tu komplikovano?
električar
Ako neko padne, pa traži "otštetu", valjda najpre treba utvrditi da li taj ume opšte da hoda, da nije možda smotan, neodgovoran prema sebi, da nije namerno pao ... Da li bi "oštećeni" pao i da nije bilo snega, ima i takvih, pitajte hitnu pomoć u letnje vreme ... Ili će stanari zgrade da plaćaju svaki pad, svakog trapavka ...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља