среда, 30.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 14.01.2019. у 12:25

Отворена фабрика Аптив Пакард, посао за 1.100 радника

Свечаном отварању фабрике присуствовали су председник Србије Александар Вучић и градоначелник Лесковца Горан Цветановић (Фотографије Танјуг)

ЛЕСКОВАЦ – Фабрика Аптив Пикард, за производњу електроинсталација за аутоиндустрију, отворена је данас, у присуству председника Александра Вучића, у Зеленој зони у Лесковцу, која тренутно запошљава више од 400 радника, а план је да до краја 2019. има 1.100 запослених, преноси Танјуг.

Свечаном отварању фабрике присуствовали су председник Србије Александар Вучић, потпредседник и директор сегмента за производњу задужен за регион Европе и Блиског истока Улрих Ајхлер и градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Према писању медија, енглеска технолошка компанија уложила је 25 милиона евра у изградњу комплекса површине 30.000 квадрата на земљишту површине шест хектара који је Град Лесковац уступио фабрици.

Из компаније наводе да су кључни разлози за отварање новог погона у Лесковцу повољно пословно окружење, стручна радна снага и локална инфраструктура.

Аптив фабрика у Лесковцу је друга фабрика компаније Аптив у Србији, а већ има производну јединицу у Новом Саду отворену 2015.године, која запошљава око 3.000 радника и производи инсталације и модуле за произвођаче аутомобила у целој Европи.

Са седиштем у Гилингему, компанија запошљава више од 147.000 људи и има производне погоне у 45 земаља.

Вучић: Ово није последња инвестиција

ЛЕСКОВАЦ – Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас на отварању фабрике Аптиве Пацкард за производњу електроинсталација за аутоиндустрију да ће у њој бити запослено укупно 3.000 људи у наредних годину и по дана, као и да ће се ту производити каблови за Мерцедес Це класе.

Вучић је рекао да ће држава платити за довођење гасовода до те фабрике 68 милиона динара, као и за прикључке ЕПС-а и ЕМС-а 45 милиона динара.

Истакао је да је то друга велика фабрика те компаније у Србији, пошто већ једну имају у Новом Саду и изразио очекивање да ће Аптив већ за неколико месеци донети одлуку да гради трећу фабрику на истоку Србије.

Он је нагласио да су многе фабрике отворене на југу Србије, али да је и поред тога за посао у фабрици Аптиве аплицирало више од 4.000 људи из Лесковца, што показује да треба још доста да се ради на повећавању запослености.

„Када сам пре три године рекао ово ће бити приведна зона сви су се смејали и рекли да Вучић говори глупости. Сада овде имамо 25.000 квадрата и ускоро ће бити све искоришћено и 3.000 људи ће да ради у овој фабрици у наредних годину и по дана. Није ово последња инвестиција у Лесковцу, желимо да отворимо РНД центар и додатно подигнемо ниво плата и животни стандард у Лесковцу”, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да ће Лесковац имати велике користи од те фабрике и да ће бити повећана потрошња пошто ће бити 3.000 плата више месечно.

Рекао је да је поносан што ће се у тој фабрици правити каблови за најбољи ауто на свету Мерцедес Це класе.

Нагласио је да је држава уложила у изградњу фабрике 7,5 милиона евра да се зато та компанија определила за Лесковац.

„Не смем да кажем, али очекујем за неколико месеци и на истоку Србије да праве фабрику”, додао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће држава бити уз Лесковац и даље и да ће подићи и цео јабланички, нишавски, топлички и пчињски округ.

У Србији 60 одсто инвестиција у региону

ЛЕСКОВАЦ – Председник Александар Вучић најавио је данас да ће компанија Аптиве Пацкард отворити уркоро још једну фабрику у граду на истоку Србије, али да он свакако очекује још много инвестиција у Србији.

„Очекујем да и ове године будемо не шампиони у региону, већ да имамо много више него сви остали заједно”, рекао је Вучић новинарима у Лесковцу, јавља Танјуг.

Он је прецизирао да је Србија прошле године имала око 60 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану.

„Остало је у БиХ, Црној Гори, Македонији и, пошто по ЦЕФТИ рачунају и Косово, онда и ту територију рачунајте. Све то заједно имају 40, а центарлна Србија 60 одсто инвестиција”, рекао је Вучић.

Шта год Приштина да ради, слаби своју позицију

ЛЕСКОВАЦ – Шта год да Приштина ради и како год да ради, слабиће своју међународну позицију, што није за потцењивање, а Србија ће, колико год ограничена, увек пронаћи довољно начина на помогне Србима и на северу КиМ и на централном Косову и у Метохији.

Вучић је то рекао, коментаришући поједине најаве из Приштине да би, након такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, могле да забране кретање возила са српским регистарскоим таблицама.

„Кроз све муке ћемо проћи заједно и успешно ћемо их превазићи”, рекао је Вучић, а преноси Танјуг.

На констатацију новинарке са КиМ, из Грачанице, да би волели да га питају за једну такву фабрику и у том граду, Вучић је рекао: „Тешко је, због услова”.

Од јутрос три Путинове ургенције после писма Обрадовића

Путин ми је од јутрос послао три ургенције на основу писма Бошка Обрадовића, иронично је прокоментарисао председник Александар Вуцић писмо које је Бошко Обрадовић упутио шефу руске државе.

„Сигуран сам да је Путину било много важно то што је прочитао у Обрадовићевом писму”, рекао је Вучић на питање новинара о амбицији Бошка Обрадовића да Путина обавести о политичкој ситуацији у Србији.

„Путин ми је од јутрос послао три ургенције на основу писма Бошка Обрадовића. Сигуран сам да ништа друго није урадио него само чита његова писма. То тако мали Ђокица, мали Жорж замишља живот и политику”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он се на сличан начин осврнуо о на твит Вука Јеремићев како има сазнања из дипломатских извора да је премијерка обавестила Вучића да жели да напусти ту функцију.

„О смени премијерке Ане Брнабић ћу се консултовати са Вуком Јеремићем”, иронично је прокоментарисао председник Србије Александар Вучић

„Ја се то с Јеремићем консултујем на тајним састанцима, са њим расправљам кад ћемо да склонимо владу. Једини је проблем што ми нико не верује, знају да са њим не бих сео ни за шта, следећи пут ћу нешто боље да смислим”, рекао је Вучић новинарима у Лесковцу и додао:

„Не могу на глупости да одговарам”.

Људе занимају фабрике, а не шта неко виче

ЛЕСКОВАЦ – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом најновијих увреда на рачун Милене Ивановић, супруге убијеног Оливера Ивановића, да ту врсту лудила и мржње никада није разумео, али да опозиција треба да зна да увредама ништа неће моћи да промени.

На питање новинара да прокоментарише изјаву Жељка Веселиновића, Ђиласовог одборника у београдској скупштини, који је за Милену Ивановић рекао да је ђаво, он каже:

„Они сваки дан говоре да их неко вређа, само, ја нисам ни за кога од њих рекао да је издајник, а они то за мене кажу на дневном нивоу 50 пута. Битанга, лажовчина, издајник, мајмун...све су то њихове речи за мене. Много су паметни. Пошто не могу да кажу коју су то фабрику отворили у Лесковцу онда мисле да ће силином увреда нешто да промене. Не могу да вам објасним колико се тресем од страха од њихових увреда”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

То је, додаје он, ситница.

„И још онда тобож кукају како неко њих вређа, а онда почну да вређају жене и не само то, већ је нешто друго ту у питању”, рекао је и додао:

„Ви говорите жени која је изгубила супруга и и оца свога детета, ви њој говорите да би против неког требало да протестује, а она неће. Али, ви хоћете, пошто ви то знате и осећате боље од ње. Да ли то има било какве везе са памећу. Кажете да је ђаво, јер неће да буде са вама”, упитао је он.

Како је додао, зато им је крива и Ружица Ђинђић, јер неће да шета са њима, свако је крив и они (опозиција) мисле да имају право на море увреда на дневном нивоу.

„Задржите се на томе да сте развалили мене, уништили сте нас”, рекао је он.

Вучић је навео да људе не занима шта ко виче, већ фабрике и ко се брине за њих.

„Када су прошли кренули са протестима у поновљеним круговима председничких избора, добио сам 20 одсто гласова више него седам дана пре тога, кад су завршавали са тим протестима четири месеца касније имали смо градске изборе на којима смо добили за 20 одсто гласова више, а они а 40 одсто мање. Је л' мислите да су људи фасцинирани тиме шта неко виче? Људе интересују фабрике, живот, ко се бори за њих а не само за себе”, закључио је Вучић.

Он је још рекао да ће МУП проценити да треба да се изврши безбедносна провера и да се заштите и Милена Ивановић и њено дете.

Избори зависе од опозиције

ЛЕСКОВАЦ – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да евентуално одржавање ванредних избора зависи од опозиције и да ће их бити ако их затраже.

„Избори зависе од њих, једну реч да кажу да идемо на изборе – идемо на изборе и победићемо их лако, убедљиво и убедљивије него што смо то раније чинили”, поручио је он.

Вучић је рекао да и критике на рачун пооштравања казнене политике према криминалцима опозиција настоји да представи као део кампање пред изборе.

У том контексту осврнуо се и на изјаву Боривоја Боровића, функционера Народне странке Вука Јеремнића, да поседује поузадне доказе о невиности Филипа Кораћа, за којим је иначе расписана црвена Интерполова потерница због сумње да је починио или учествовао у организацији извршења најтежих кривичних дела:

„Ја имам неке друге информације”, приметио је Вучић и додао:

„Ако је то речено, онда сам разумео све. Када сам говорио о условном отпусту после 25 година то се неће односити на сва кривична дела, али за убиства деце, вишеструка убиства у поврату, одређена кривична дела у стицају такве могућности неће бити, али није то била суштина за њих. Они су хтели да кажу да је неко правио то због некаквих избора”, рекао је он, преноси Танјуг.

А поводом Кораћа запитао је опозиционе политичаре:

„А како ви то знате? Је л' ви то хоћете да нам кажете да сте у дослуху са мафијом па бисте да штитите мафијаше? Чини ми се да је то у питању, чини ми се да би неки да раде, колико бих се ја борио да се обрачунамо са мафијом, ви видите већ на првом кораку политичаре који вам глуме професионалце из других области, тамо је и онај лопов, бивши судија што је крао паре у Мишковићевом случају. И он се у исту странку сместио. Како се сви окупљају да штите мафију”, рекао је он.

Вучић каже да им то неће помоћи и да су његова одлучност и реч јаки као стена.

„Казнену политику води држава а политику кажњавања судови, али ће политика кажњавања бити ригорзно ограничена и нећете више моћи да одлучујете између три и 12 година....Држава неће да игра”, закључио је он.

Очекивао сам нападе због најављених мера

ЛЕСКОВАЦ – Председник Александар Вучић каже да је очекивао нападе дежурних критичара због оштријих мера казнене политике које је најавио, али да му је важније шта каже „обичан” народ, те да смо на путу да донесемо добре законе и да ће и у Србији криминалци убудуће озбиљније да одговарају.

Упитан да ли је очекивао нападе на друштвеним мрежама након најаваљених мера, Вучић је одговорио:

„Јесам. Није ми то важно. Све сам то очекивао. Напади ће бити много жешћи, снажнији, организованији… Нисте ваљда очекивали да се они помире са тим?”.

Не може, каже, да говори шта се све иза тога крије, али је навео да га интересује шта каже „обичан народ”.

„А, лидери, они који су разорили земљу и који ни у овај град нису довели ниједну инвестицију... Је л' знате неку фабрику да су раније довели овде? Да нисам неку промашио успут? Или су можда довели у неко место јужно од Лесковца? Ма, какви, није им на памет. Било је само – ајде руке наше, трпајте у сопствене џепове колико можете и то је то”, рекао је Вучић.

Додао је да је поносан на фабрике, али и на то што смо на путу да донесемо добре законе, какви постоје у Немачкој и Аустрији.

„Када им се не исплати да убијају по Немачкој и Аустрији, неће им се исплатити ни у Србији”, указао је’, јавља Танјуг.

Како је рекао, закони ће у Србији бити још мало строжи него у Немачкој или Аустрији, у свим сегметнима – од прве акције полиције до политике извршења казне, макар за нијансу, јер, каже, морамо да учимо од најбољих.

„А, то што су били смислили у претходном периоду – код нас све може, казне да буду мале, јер то тако каже Савет Европе, кажу сви стручњаци о заштити људских права… То сад – пут путујем и носите то својој кући, у Србији то више не може. Овде ће криминалци много озбиљније да одговарају”, закључио је Вучић.

Коментари9
15622
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dario
1100 radnik mesta je vidno smanjena stopa nezaposlenosti u tom regionu i situirana su 1100 domacinstava i povecan je njihov zivotni standard i javna potrosnja u regionu.
Боба
„Кина је од 1980-е 17 пута повећала свој приход по становнику. То су урадили тако што су контролисали инвестиције тако да су чак и стране инвестиције које су долазиле морале да се уклопе у њихове планове развоја. Власт контролише централну банку што је веома различито од остатка света где због неолибералне глобализације ММФ и Светска банка приморавају остале земље да њихове централне банке буду 'независне' (од својих власти) што доводи до економских проблема...То су предности Кине, нису пратили неолибералну глобализацију коју Америка намеће остатку света што им је омогућило прелаз из чисто планске економије у мешану економију тржишта и планирања. Нaсупрот томе Русијa и источноевропскe земљe су прошле кроз период економског колапса што је довело до сиромаштва и смањења дужине живота.“ Марк Вејсброт, из Вашингтона, аутор књиге „Пропала: Шта су 'експерти' погрешно схватили о светској економији“ Шта рећи, ми смо модел неолибералне економије уместо да се угледамо на Кину постајемо колонија.
Radojka Grulovic
Cini mi se da svakodnevno u prolazu sa TV-a cujem kako neki stranci u nasoj zemlji nesto otvaraju. Najcesce fabrike. Ali sam isto tako cula da ti stranci po jednom zaposlenom radniku dobiju desetke hiljada evra. A sigurno ne ostsnu "kratkih rukava" ni oni koji su sklapali poslove. A onda, zaposleni, "srecnici" rade za platu od 200 - 250. Njih ce biti sve manje jer nezaposlenost rapidno opada. Normalno, zaposlise se u Nemackoj i drugim normalnim zemljama. Ne razumem se u ekonomiju, ali mene bi obradovalo da u svojoj (i na svojoj) zemlji otvaramo svoje fabrike, da u njima plate polako rastu i ljudi prestanu da traze leba po svetu. Nekada je bilo tako, bilo je sve nase i jos kako dobro i kvalitetno. Onda je sve unisteno. I, da li cemo sada doveka dovoditi ko zna koga da ovde upravlja i odlucuje ili cemo ipak jednom krenuti da saniramo ucinjenu stetu. Oni koji su je napravili nece vratiti dzabe dobijeno, ali bi se to moglo zaustaviti i krenuti iz pocetka. Pa neka bude i malo, ali nase.
Vesa D
..milioni seoskih domacinstava je bankrotiralo i umanjilo ili potpuno obustavilo bilo kakvu sitnu poljoprivred. prizvodnju zbog velikih dugova naime tristopostotnog povecanja poreza i visokih racuna za struju..da li ce ikada Predsednik posetiti postradale srpske domacine od vlastite i tvdoglave pogubne ekonomske politike.
Jovan Aleksic
Gde ste pronasli ove podatke, posto zvuce kao kompletna izmisljotina?
maja
Odlicne vesti za gradjane Leskovca. Da i jug napreduje!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља