субота, 23.02.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:34

Како су кувале наше баке

Аутор: Александра Куртешуторак, 15.01.2019. у 09:01
Старински оброци на „Деликатесном понедељку” (Фото И. Милутиновић)

Попара, сушене пуњене паприке, пите, погаче, вурда... јела која би и „болесна” уста јела, представљена су на манифестацији „Деликатесни понедељак” у Културном центру „Град”. Ове старинске оброке спремале су жене из „Лужничке рукотворине – ЖЕЦ”. Програм је осмислио    Црвени крст Србије, који је представио кувар „Како су кувале наше баке” („Лужничћи рецеписи”) Каролине Стаменковић. Зборник рецепата је израђен у оквиру микропројекта спроведеног са организацијом „Лужничке рукотворине – ЖЕЦ”, а у оквиру регионалног пројекта „Иницијатива за социјално укључивање старијих особа”, којим координира Црвени крст Србије.

– Овај кувар представља само један пример од укупно 61 колико је реализовано малих пројеката у региону и који ће као примери добре праксе бити штампани у току фебруара. Донацијом од 200 динара за вечеру помажемо старијим женама које живе у селима у општини Бабушница. Трогодишњи пројекат „Иницијатива за социјално укључивање старијих особа” започет је у фебруару 2016. године као одговор друштава на западном Балкану на демографско старење, а са циљем да се капацитет цивилног сектора ојача како би се пружила подршка старијим особама за боље социјално укључивање и учествовање у креирању јавних политика од значаја за њихов положај – истакли су организатори.


Коментари3
6f52d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dogif
E nece biti da je "сушене пуњене паприке", vec "пуњене сушене паприке". U pripremi tog jela koriste se susene paprike, koje se zatim pune (mlevenim mesom, pirincom, orasima itd.), pa se takve punjene paprike po receptu ne suse, posto bi tada ispale "сушене пуњене паприке". Posle punjenja se tako "пуњене сушене паприке" prosto - kuvaju, a ne suse.
Miladin Aleksic
Одакле ови рецепти долазе. Из Драгинац , Калуђерево, Камбелевац, Сурачево, Извор или Савинци из Кордељицу. Не говорим за Средорек и Крњино. Наведите бар једно место да ми срце не вене. Чини ми се да је Драгинац коловођа свему. Ту су Манинци, али не заборавите Ђениће и Шамалејине из Бабушнице.
Препоручујем 0
Богдан
Нема им броја, где је тек омача, ташци или резанци с маком...ммм није још сасвим изумрло само се ређе прави и код мало домаћица.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља