понедељак, 24.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:16

Дачић: Замолио сам НАТО да долазе редовним авио линијама

Можда да смо имали овакав облик сарадње, не би било страшне лажи о Рачку, на данашњи дан изречене, који је послужио као оправдање и повод за НАТО агресију на СРЈ, последњи велики злочин 20. века, изјавио је министар одбране Александар Вулин на свечаности примопредаје контактне амбасаде Алијансе
уторак, 15.01.2019. у 22:13
(Фото Танјуг/Сава Радовановић)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је на свечаности примопредаје дужности контактне амбасаде НАТО у Србији, коју је амбасаде Грчке предала амбасади Норвешке, да не сумња да ће сарадња с Алијансом бити даље унапређивана у обостраном интересу.

Дачић је навео и да је, имајући у виду искуства из НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године, током једног од састанака које је имао у седишту Алијансе челнике НАТО „замолио да долазе редовним (авио) линијама”.

Шеф српске дипломатије је на пријему организованом поводом 12. годишњице рада НАТО војне канцеларије за везу у Београду, истакао одличну сарадњу с амбасадом Грчке на унапређењу партнерске сарадње Србије и НАТО током претходне две године.

„Не сумњам да ће сарадња бити даље унапређивана у обостраном интересу и у 2019. уз подршку Норвешке, земље са којом Србија има изграђене одличне политичке и економске односе, као и Холандије, такође, нашег важног партнера, чија ће амбасада, како нам је најављено, а у складу са договором са Норвешком, преузети ту улогу у 2020. години”, рекао је Дачић.

Он је истакао „изузетно важну улогу Генералног секретара НАТО господина Столтенберга, бившег премијера Норвешке и осведоченог пријатеља Србије и нашег региона, који је део свог живота провео у Београду”.

„Континуирани контакти председника Вучића и Генералног секретара Столтенберга у протекле четири године значајно су допринели унапређењу политичког дијалога и грађењу међусобног разумевања и поверења. Посете на високом и највишем нивоу размењују се сваке године, а имали смо част да господина (Јенса) Столтенберга угостимо и почетком октобра 2018. приликом отварања вежбе 'Србија 2018', највеће до сада организоване цивилне вежбе у области ванредних ситуација, са око 2.000 учесника из 40 земаља чланица и партнера НАТО”, казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије оценио је да су „Србија и НАТО значајно унапредили и практичну сарадњу у свим областима од заједничког интереса, било да се ради о цивилним или војним”.

„Након успешно окончаног првог циклуса примене Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП), у току је интензиван рад на финалном усаглашавању новог ИПАП за наредне три године. При томе, политика војне неутралности Србије се ни у једном моменту не доводи у питање. То остаје наша трајна одлука коју партнери из НАТО у потпуности поштују”, навео је Дачић.

Он је рекао да „Србија поштује опредељење својих суседа и других земаља за чланство у НАТО, те очекујемо и разумевање за нашу сарадњу и са земљама које нису чланице Алијансе”.

„Наша сарадња са другим партнерима, као што је и пракса показала, не штети интензитету и квалитету наше партнерске сарадње са НАТО и његовим чланицама и обрнуто. Чланице НАТО и аспиранти за чланство у Алијанси су у окружењу наше земље, те смо и због те географске блискости природно упућени на сарадњу са њима”, рекао је Дачић.

Он је оценио да „Србију и НАТО чврсто повезује заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону”.

„Односи Србије и НАТО имају оптерећења из прошлости, што вам је познато и то је реалност - бомбардовање тадашње СР Југославије од стране НАТО без овлашћења Савета безбедности УН, што је донело цивилне жртве и разарања огромних размера. У нашим односима, међутим, имамо одговорност и обавезу да заједнички градимо стабилан регион, а самим тим да омогућимо суштинску основу за његов просперитет и допринесемо миру и стабилности у ширем окружењу, што је наша заједничка мисија, коју треба да остваримо”, навео је Дачић.

Министар спољних послова је казао да Србија „од Алијансе очекује да са разумевањем сагледава, разуме и подржи наше приоритете, нарочито у вези са питањем Косова и Метохије, јер НАТО, између осталог, има и низ обавеза сагласно мандату добијеном од СБ УН у очувању мира и стабилности на КиМ”.


(Фото Бета/МСП/Огњен Стевановић)

„Сматрамо да само компромисно решење за КиМ може обезбедити трајни мир и стабилност и у више прилика смо показали спремност да се до таквих решења дође. Договор Београда и Приштине неће бити на штету било које треће стране и не постоји ниједан разлог да нешто што две стране оцене прихватљивим, буде неприхватљиво за било кога другог. Мислимо да је време да се ово питање реши на начин којим ниједна страна не би добила све, али би добила довољно да решење постане трајно и одрживо”, оценио је Дачић.

Он је навео да „НАТО мисија КФОР остаје једина легална и легитимна војна формација у Покрајини, битан гарант спровођења Бриселског споразума и практично једини гарант безбедности и опстанка Срба, њихове имовине, верске и културне баштине на КиМ”.

„Стога је за нас изузетно битно да се мандат КФОР реализује у потпуности у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војно-техничким споразумом, да КФОР остане у несмањеном саставу у Покрајини и да у својим активностима буде статусно неутралан. И овом приликом наглашавам да се Србија снажно противи трансформацији тзв. 'Косовских безбедносних снага' у тзв. 'Војску Косова', јер се тиме крши Резолуција СБ УН 1244, Војно-технички споразум и угрожава регионална и шира стабилност”, рекао је Дачић.

Он је додао да „нажалост, развој догађаја показује да Приштина очигледно не одустаје од једностраних потеза, попут оних којим се формирају оружане снаге и поред јасног упозорења представника међународне заједнице, међу њима и господина Столтенберга, да су такви једнострани потези неприхватљиви и да чине штету дијалогу”.

„Такође, истичем пресудну важност гаранција НАТО-а да снаге КБС и друге наоружане формације Албанаца не могу да улазе на север Покрајине без сагласности команданта КФОР и лидера Срба на северу. Србија се увек постављала одговорно и одмерено, желећи да допринесе да се мир и стабилност учврсте и промовишу, али истовремено остаје привржена заштити својих државних и националних интереса, што је неприкосновено право и обавеза свих чланица међународне заједнице”, навео је Дачић, преноси Танјуг.

Вулин: НАТО агресија последњи злочин 20. века

Држава Србија ће, као војно неутрална земља, доследно спроводити политику војне неутралности, коју са толико упорности и успешности води председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.

Војна неутралност нам омогућава да тако успешно сарађујемо са НАТО пактом кроз форму Партнерства за мир, коју сматрам оптималном, али и са земљама истока, изјавио је министар одбране Александар Вулин на пријему који су приредили амбасадор Републике Грчке у Београду Елиас Елиадис и шеф НАТО војне канцеларије за везу бригадни генерал Чезаре Маринели поводом предаје дужности НАТО контакт амбасаде у Београду.
 
Вулин је захвалио НАТО-у на сарадњи када је у питању очување мира на простору Косова и Метохије, саопштило је Министарство одбране.
 
– Све земље које чине КФОР, и оне које су у НАТО-у и које нису, и оне које су изашле из КФОР-а, и оне које ће, надамо се ући у КФОР, заслужују нашу велику захвалност. Ми имамо своје несугласице са КФОР-ом, али смо увек свесни да је КФОР једина међународно призната оружана сила у складу са Резолуцијом 1244. Од КФОР-а зато очекујемо да буде статусно неутралан, да се чврсто држи свог мандата који му је дат Резолуцијом 1244, да обезбеди мир и сигурност за све који живе на простору Косова и Метохије и да апсолутно спроводи споразум постигнут између председника Вучића и генералног секретара НАТО-а у вези са  кретањем наоружаних албанских јединица на простору севера Косова и Метохије – истакао је министар Вулин.

Када се држи свог мандата, додао је, КФОР је најпоштованији од стране Срба и сигурно ће уживати сваку подршку Републике Србије.
 
– Србија је земља која зна шта је рат и зато толико цени мир. Управо зато верујемо да су наши партнерски односи веома значајни. Можда да смо имали овакав облик сарадње, не би било страшне лажи о Рачку, на данашњи дан изречене, који је послужио као оправдање и повод за НАТО агресију на СРЈ, последњи велики злочин 20. века. Управо зато, верујемо да треба да сарађујемо, да се такав злочин и такав ужас више никада не би поновио над српским народом – нагласио је министар Вулин.
 
Он је оценио да управо зато, када говоримо о позитивној јавној дипломатији, коју није лако водити у земљи која још увек вида ране од агресије пре 20 година, морамо да знамо да када до нас дођу вести у којима генерални секретар каже да не подржава формирање војске Косова, то је онда најбоље што можемо да чујемо од стране НАТО-а и томе се искрено обрадујемо.
 
– Зато се и надамо да ће бити пуно и баш таквих вести и зато се надамо да ће бити пуно вести којима ћемо да кажемо да се Србија и њена позиција поштују и разумеју. И зато морате резумети наш оправдани страх када видимо и слушамо да највиши функционери албанске државе говоре о стварању велике Албаније, о уједињењу са Албанцима где год да они живе, а да не чујемо јасну и гласну осуду тога шта може бити претња миру на читавом Балкану. Морате разумети наш опрадани страх, и ми ево користимо и ову прилику да вас замолимо да уложите свој ауторитет и своју неспорну снагу да не буде изазивања мира у нашем региону и да нико не покушава да направи велику Албанију, да нико не покуша да нас врати у зло које се зове рат и сукоби. Ви то можете – поручио је министар Вулин.

Србија је поуздан и сигуран партнер, истакао је министар Вулин, у Србију се може поуздати и не очекујемо ништа мање од наших партнера у НАТО-у. Вулин је упутио искрену захвалност амбасади Грчке која је у протекле две године допринела упознавању Србије са НАТО-ом, али и НАТО-а са Србијом.
 
– Посебно желим да захвалим председнику Владе Грчке Алексису Ципрасу и министру одбране Паносу Каменосу, на њиховом личном доприносу нашим односима. Они су пријатељи Србије, они су моји другови, они разумеју ову земљу и учинили су све да се односи Грчке и Србије унапређују и поправе, али и односи НАТО-а и Србије – рекао је министар Вулин.
 
Он је такође истакао да се унапред радује сарањи са амбасадом Норвешке, пожелевши „досадну и мирну годину, у којој неће бити прилике ни за војничке ни за политичке подвиге“, али у којој ће бити прилике за сарадњу.


(Фото Бета/МСП/Огњен Стевановић)

Сарадња и солидарност кључне речи за НАТО

Амбасада Норвешке у Београду је од Грчке преузела дужност контактне амбасаде НАТО у Србији, а свечаности су присуствовали министри спољних послова и одбране, Ивица Дачић и Александар Вулина, и представници дипломатског кора.

Након примопредаје дужности, амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад изјавио је на пријему у хотелу „Мертропол”, организованом поводом 12. годишњице рада НАТО војне канцеларије за везу у Београду, да је „норвешка амбасада почаствована што ће 2019. године бити НАТО контактна амбасада у Београду”.

„Од свог оснивања, НАТО чува безбедност својих чланица. Али НАТО се не бави само безбедношћу. Када је Норвешка одлучила да се придружи ономе што ће годину дана касније постати НАТО, норвешки министар спољних послова Халвард Ланге, који је преживео нацистички концентрациони логор, 1948. године је рекао да не можемо остати неутрални у борби између демократије и ауторитаризма”, казао је Бјорнстад.

Он је навео да је „НАТО поједнако војни савез и заједница дељених вредности”. „Он је несумњиво водећа војна сила на свету, али и одбрамбени савез који штити наш мир, безбедност и благостање, који су засновани на заједничким евроатлантским вредностима. Ово су вредности које и Србија дели”, рекао је норвешки амбасадор.

Бјорнстад је оценио да су „сарадња и солидарност кључне речи за НАТО”. „Уз дужно поштовање војне неутралности Србије, радићемо на јачању сарадње између НАТО и Србије. Сви имамо заједнички интерес - да чувамо нашу демократију, нашу слободу и нашу безбедност”, навео је Бјорнстад.

Он је казао да је „контактна амбасада НАТО само мали део велике машинерије коју представља сарадња између Србије и НАТО”. На пријему су се обратили и грчки амбасадор у Србији Елиас Елиадис, шеф дипломатије Ивица Дачић, министар одбране Александар Вулин, начелник штаба, Команда здружених снага у Напуљу Лучано Портолано и шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду Чезаре Маринели, преноси Танјуг.

Маринели: Немамо проблем са неутралношћу Србије

Шеф НАТО војне канцеларије за везу Чезаре Маринели изјавио је за Танјуг да су односи НАТО и Србија достигли веома висок стандард. „Сведоци смо веома практичне сарадње која, рекао бих, доноси добробит не само Србији, већ и НАТО, увек уз поштовање српске политике војне неутралности, коју смо признали, нема проблема у вези са тим”, казао је Маринели Танјугу на пријему поводом 12.годишњице рада канцеларије за везу у Београду.

Он је навео да НАТО и Србија сарађују на „веома практичан начин” и подсетио да је НАТО помогао да се у Србији униште велике количине мина, застареле муниције и лаког наоружања, као и да је Алијанса финансирала обуку хиљада бивших припадника српских војних снага за отварање малих предузећа. „Ми такође сарађујемо у програмима научног партнерства. Сарађујемо на научном пољу, од развоја биогорива до напредне роботике”, рекао је Маринели.

Он је додао да је, као контактна амбасада НАТО у Србији, грчка амбасада у Београду играла важну улогу у даљем развоју односа између НАТО и Србије, а да је НАТО војна канцеларија за везу блиско сарађивала са грчком амбасадом и поздравља наставак сарадње са норвешком амбасадом, која је следећа контактна амбасада НАТО у Србији.

„Њихова улога је да побољшају дијалог, да спроводе јавну дипломатију, да информишу српску јавност о томе шта је НАТО, шта НАТО ради и да шири много више знања о томе шта НАТО заправо ради на терену. Мислим да смо урадили прилично импресиван посао последњих година како бисмо развили заједничко разумевање о заједничкој добробити по НАТО и Србију”, закључио је Маринели.

 


Коментари31
6e8e2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Slavko Cuca
Poslednje brojke koje dolaze iz državnih izvora govore o posledicama NATO bombardovanja: 1.002 stradala vojnika i policajca i 2.500 civila, od kojih je 89 dece. Ne znam čemu se smeje gospodin Dačić?
Vesa D
..redovnom linijom i obavezno povratna avio karta ..a za toliko se mogu ovde trpeti samo da nesmetaju..mada mozemo ih poslati u Crnu Goru toplije je i manje se radi.
Dusan
Gledam fotografiju na kojoj je Vulin, uocavam kako ministar vojni nije naucio ni kako se stoji pored visokih zvanica. To je sve verovatno zato sto ni vojsku nije sluzio u svojoj zemlji koja mu je mnogo toga podarila. Ministre za u buduce molim, pete spojene prsti razdvojeni.Toliko ste mogli i od pocasnog voda da naucite.
dejan
Ne volimo ih i daleko im kuca,a nije im trebalo dati nikakav znacaj.Takodjer mi je i sve receno neprihvatljivo.
мргуд
партнер је свако с ким мораш да играш. алекс, јел то значи да и у хрватску на море најбоље да идем, нећу. у врло смо деликатној позицији, да ли су и политичари дорасли томе, време ће показати. овакви односи са нато креирани су након 5.октобра а не може се поклон који је већ дат, тражити назад. шта год буде, неће бити повољно за србију, бар не у догледно време 20-30г. треба то време преживети и без неке катастрофе. ко год буде водио земљу имаће исте проблеме а нема тог магичног штапића којим се они могу решити.
alex
@ мргуд Ја бих ти препоручио хрватско приморје. Био сам и нисам се покајао ни мало. Не гајим никакве емоције ни према једној држави. Ни негативне, ни позитивне. Осим према својој, што је природно. Свима желим све најбоље, а највише свом народу. Ратови и сукоби долазе и пролазе, а живот се наставља. Историја (наука) ће показати ко је и када шта радио, а не политичари. Психичке трауме су велика штета, јер заслепљују мржњом генерације иза себе и не дају им да виде шта је реално најбоље за њих.
Препоручујем 5

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља