петак, 15.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:50

Зашто кинески бели лук мења боју

Посебне сорте белог лука током сечења или у салати попримају тиркизну нијансу. Читаоци „Политике” питају да ли је безбедан за употребу
Аутор: Ј. Антељ, И. Албуновићсреда, 16.01.2019. у 19:00
(Фото Д. Јевремовић)

Крупније главице белог лука, који се у Србију углавном увезе из Кине, често имају необично својство – после сечења лук добија тиркизно плаву или зелену боју. Редакција „Потрошача” имала је, у последње време, више оваквих примедби, а већина читалаца који су нам се обратили питала је да ли је овај лук безбедан за исхрану.

Према речима наших саговорника, интересантно је да се ово не догађа са домаћим сортама белог лука, који је знатно ситнији од увозног кинеског који је последњих година преплавио домаће тржиште. Наука даје умирујуће објашњење, односно да се овакав лук може слободно конзумирати, али једина мана је то што са променом боје губи својство. Стручњаци објашњавају да бели лук садржи алицин, хемијско једињење које се ствара када се две врсте његовог ензима помешају током сечења. Алицин му даје оштар мирис и препознатљив укус.

Промена боје може се догодити и када ова сорта белог лука дође у додир са сирћетом или лимуном (киселинама). Слична реакција може да настане и када се сече ножем или припрема у шерпи или тигању због контакта са минералима из бакра, алуминијума...

(Фото Пиксабеј)

– Лук који је постао плав или зелен током током сечења или кувања сигуран је сигуран за јело. Он дакле оксидише и боја нема никаквог негативног утицаја, осим што делимично губи својство – каже Стеван Благојевић, директор Института за општу и физичку хемију.

Према писању страних медија, неке културе чак имају и шарени бели лук. У Кини га киселе када постаје жад-зелен и конзумирају га током празника.

Неки од савета који дају да би се избегло бојење јесу да се у припреми користи нерђајући челик, емајлирано посуђе и да се избегавају бакар, алуминијум и калај.

Кина иначе производи највише белог лука на свету, готово 23 милијарде килограма или 77 одсто укупне светске производње.

И поред апела домаћих произвођача да се заустави прекомерни увоз овог пољопривредног производа, Кина је и даље прва на листи земаља одакле бели лук најчешће стиже у Србију. Према подацима Републичког завода за статистику, у првих 11 месеци 2018. увезено је око 440 тона белог лука, а 90 одсто испорука је из Кине. Такође, овај производ на наше тржиште долази и из Египта, Шпаније, Албаније, а мање количине и из Македоније и Аргентине.


Коментари19
13d4e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Proizvođač
Sadimo domaći luk, seme koje smo imali od ranijih godina i dodavali svake sledeće godine, otvorili internet stranu i tako prodajemo. Okopavamo ga suprug i ja, ne prskamo od trave. Teže je, ali zdravije i za našu porodicu i za ljude koji kupuju i za lek, kako kažu. Parcela nije velika, koliko nas dvoje možemo da obradimo. Veliki broj ljudi zadovoljan što je kupio od nas. Prošle godine bilo suvo proleće, a kad je trebao da se vadi iz njive kiša. Na veliko sejati se ne isplati posebno (to je naše mišljenje). Dođu nakupci i ucenjuju, neće sitniji. Niko ne pita koliko je taj naš, domaći zdrav već gledaju što krupnije glavice. E pa neću tako. Ne želim da se ovaj naš prodajom na veliko pomeša sa kineskim u marketu. Moraju ljudi koji naruče od nas da osete pravi ukus. Iskoristili smo znanje oko internet oglašavanja i tako uspeli da prodamo, ali ponavljam to nije velika količina i srećni smo što pravi kvalitet pravi ljudi prepoznaju i javljaju se zadovoljni. U zdravlju mi bili i beli luk jeli
Dana
Zamislite pozeleni? Kako se to ranije nikada nije dogadjalo, kuvam 40 godina i dobro znam sta govorim. Ovo zasluzuje da nadlezni dobro provere sta se to prodaje u Srbiji.
ishrana
Pa Srbija vise of decenije uvozi svez kvasac. Ne mozemo hleb prozvoditi samostalno, a gde su aromaticne biljke, Mesec nam je blizi.
Bojan
Kinezi gaje beli luk tamo gde drugo ne uspeva. To su polja kontaminirana izlivenom jalovinom i otpadnim vodama iz rudnika i fabrika. Kad kupujem beli luk u prodavnici prvo pogledam poreklo, pa ako je kineski zaobiđem ga u širokom luku.
Zorka Papadopolos
Ako je tacno sto napisa Nestor Gabric, da imamo problema sa sadnim materijalom, uzmite beli luk iz Argentine! U Nemackoj uvoze razne, i kineski (najjeftiniji), ali je najkvalitetniji iz argentinski. Ostar je i podseca me na beli luk iz mog detinjstva u Srbiji. Nazalost, vrlo je skup, dve vece glavice kostaju 3 Eura. Ali, ako nam uspe da ga zapatimo, mozemo mi da ga izvozimo u Nemacku.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља