среда, 19.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:23

Седморо ухапшено, 25 полицајаца повређено у протестима у Атини

недеља, 20.01.2019. у 19:35
(Фото Бета/АП)

АТИНА - На демонстрацијама у Атини против Преспанског споразума о промени имена Македоније данас су избили сукоби испред грчког парламента, при чему је повређено 25 полицајаца, а седам особа је ухапшено.

Учесници протеста су бакљама, „молотовљевим коктелима”, каменицама, фарбом и другим предметима засули полицију која је одговорила сузавцем, преноси АП.

Поједини демонстранти су покушали да се попну на степенице зграде, али их је полиција одбила.

Један мушкарац, огрнут грчком заставом, напао је великом палицом полицију, док су други замахивали заставама са дрвеним јарболима и ударали полицајце.

Људи који су учествовали на протестном скупу наводе да су због велике количине сузавца у ваздуху многи морали да напусте скуп, а трг испред парламента је био скоро празан у предвечерје, мада су мале групе демонстраната наставиле да се сукобљавају с полицајцима.

На почетку протеста, окупљенима се обратио бивши грчки премијер Антонис Самарас, с речима: „Протестујемо ради оног за шта знамо да је праведно”, преноси „Катимерини”, подсећајући да Самарас одувек заступа „тврд” став у погледу имена Македоније.

Организатори су се надали да ће број демонстраната данас премашити 600.000, али је полиција објавила да се на протесту окупило 60.000 људи.

Демонстранти су се окупили испред зграде грчког парламента за који се очекује да сутра почне расправу о ратификацији и да до петка гласа о томе.

Око 300 анархиста организовало је данас у Атини контрадемонстрације, а полиција је подигла баријере како би спречила сукобе, преноси Танјуг.

(Фото Бета/АП)

Окупљање анархиста протекло је претежно мирно, осим што су спалили аутомобил са званичним регистарским таблицама, преноси АП.

На северу Грчке, пољопривредници су, у знак солидарности са протестима у Атини против Преспанског споразума, блокирали аутопут који води ка граници са Македонијом.

Канцеларија грчког премијера Алексиса Ципраса огласила се поводом данашњих сукоба на демонстрацијама у грчкој престоници, оптужујући за сукобе екстремистичке елементе и чланове крајне десничарске Златне зоре.

У међувремену, највећа грчка опозициона странка Нова демократија оптужила је владу Алексиса Ципраса за данашње сукобе током демонстрација у Атини због Преспанског споразума и затражила оставку министара задужених за безбедносне снаге.

Демонстранти протестују због Преспанског споразума који су Грчка и Македонија постигле у јуну прошле године, а који изискује да бивша југословенска република промени име у Северна Македонија, а да заузврат Грчка више не поставља препреке на путу те земље ка придруживању НАТО-у.

Нова демократија криви владу за сукобе на протестима у Атини

АТИНА - Највећа грчка опозициона странка Нова демократија оптужила је владу Алексиса Ципраса за данашње сукобе током демонстрација у Атини због Преспанског споразума и затражила оставку министара задужених за безбедносне снаге.

„Скрпљена влада господина Ципраса данас је показала своју мрачну, најауторитарнију страну. У паници због гнева грчког народа и без озбиљнијег повода, распршили су велике количине хемикалија да би растерали стотине хиљада грађана који су се из свих делова Грчке да мирно демонстрирају против штетног Преспанског споразума”, наводи се у саопштењу Нове демократије, чији је лидер Киријакос Мицотакис, преноси сајт „Катимерини”.

Нова демократија је, такође, затражила оставке министарке за јавни ред и заштиту грађана Олге Геровасили и њене заменице Катерине Папакосте.

Претходно је канцеларија грчког премијера Алексиса Ципраса за сукобе, у којима је најмање 10 полицајаца повређено, оптужила екстремистичке елементе и чланове крајне десничарске Златне зоре.

„У нашој демократији, слободно изражавање мишљења грађана је неотуђиво право, чак и за оне који желе да укину демократију...Такође је дужност и обавеза нас који у то верујемо да им то не дозволимо. Изолујмо их и осудимо”, наводи се у саопштењу канцеларије грчког премијера.

Полиција је објавила да су њихове припаднике напале „са посебном жестином организоване групе индивидуа, користећи каменице, гвоздене шипке, дрвене палице, „молотовљеве коктеле”... Полицијске снаге су деловале у складу са оперативним плановима и налозима, показале су уздржаност и професионализма и, користећи прикладне методе, одбиле нападе”.

На демонстрацијама у Атини против Преспанског споразума о промени имена Македоније данас су избили сукоби - учесници протеста су бакљама, „молотвљевим коктелима”, каменицама, фарбом засули полицију која је одговорила сузавцем.

Организатори су се надали да ће број демонстраната данас премашити 600.000, полиција објавила да се на протесту окупило 60.000 људи.

Демонстранти су се окупили испред зграде грчког парламента за који се очекује да сутра почне расправу о ратификацији и да до петка гласа о томе, преноси АП.

На северу Грчке, пољопривредници су, у знак солидарности са протестима у Атини, блокирали аутопут који води ка граници са Македонијом. Тај део пута је, у међувремену, одблокиран.

Они протестују због Преспанског споразума који су Грчка и Македонија постигле у јуну прошле године, а који изискује да бивша југословенска република промени име у Северна Македонија, а да заузврат Грчка више не поставља препреке на путу те земље ка придруживању НАТО-у, преноси Танјуг.

Ципрасова канцеларија: За сукобе крива Златна зора

АТИНА - Канцеларија грчког премијера Алексиса Ципраса огласила се поводом сукоба у Атини на демонстрацијама против Преспанског споразума, у којима је најмање 10 полицајаца повређено, оптужујући за сукобе екстремистичке елементе и чланове крајне десничарске Златне зоре.

„У нашој демократији, слободно изражавање мишљења грађана је неотуђиво право, чак и за оне који желе да укину демократију...Такође је дужност и обавеза нас који у то верујемо да им то не дозволимо. Изолујмо их и осудимо”, наводи се у саопштењу канцеларије грчког премијера.

Полиција је објавила да су њихове припаднике напале „са посебном жестином организоване групе индивидуа, користећи каменице, гвоздене шипке, дрвене палице, 'молотовљеве коктеле'... Полицијске снаге су деловале у складу са оперативним плановима и налозима, показале су уздржаност и професионализма и, користећи прикладне методе, одбиле нападе”.

Како преноси АП, најмање 10 полицајца је повређено.

На демонстрацијама у Атини против Преспанског споразума о промени имена Македоније данас су избили сукоби - учесници протеста су бакљама, „молотвљевим коктелима”, каменицама, фарбом засули полицију која је одговорила сузавцем.

Због сузавца, како се наводи, многи су напустили протесте, а трг испред зграде парламента је скоро испражњен.

Ипак, испред парламента су и даље мање групе демонстраната које се сукобљавају с полицијом.

АП наводи да је група од око 300 људи, које описује као анархисте, одржала контрамитинг и да је полиција дигла барикаде да би спречила сукобе.

Протести се одржавају испред грчког парламента, а поједини демонстранти су покушали да се попну на степенице зграде, али их је полиција одбила.

Један мушкарац, огрнут грчком заставом, напао је великом палицом полицију, док су други замахивали заставама са дрвеним јарболима и ударили полицајце.

Окупљенима се обратио бивши грчки премијер Антонис Самарас, с речима: „Протестујемо ради оног за шта знамо да је праведно”, преноси „Катимерини”, подсећајући да Самарас одувек заступа „тврд” став у погледу имена Македоније.

Организатори су се надали да ће број демонстраната данас премашити 600.000, али је за сада њихов број мањи, преноси грчки лист.

Према званичним подацима, на протесту се окупило 60.000 људи.

Организатори су најавили да ће 3.000 аутобуса допутовати из северне Грчке, али је полиција нешто после 14 сати саопштила да је само 300 аутобуса на путу ка Атини.

Демонстранти су се окупили испред зграде грчког парламента за који се очекује да сутра почне расправу о ратификацији и да до петка гласа о томе, преноси АП.

На северу Грчке, пољопривредници су, у знак солидарности са протестима у Атини, блокирали аутопут који води ка граници са Македонијом.

Они протестују због Преспанског споразума који су Грчка и Македонија постигле у јуну прошле године, а који изискује да бивша југословенска република промени име у Северна Македонија, а да заузврат Грчка више не поставља препреке на путу те земље ка придруживању НАТО-у, преноси Танјуг.

Ципрас о ратификацији Преспанског споразума

АТИНА - Грчки премијер Алексис Ципрас сматра да је Преспански споразум историјски споразум и за Атину и за Скопље и поручује да ратификација договора представља патриотску дужност.

Ципрас је, у данас објављеном интервјуу за грчки лист „Авги”, оптужио лидера највеће опозиционе странке Нове демократије Киријакоса Мицотакиса за обмањивање јавности и опасно поигравање са екстремном десницом и политиком мржње ради добијања привремене користи на изборима.

Интервју са грчким премијером објављен је на дан протеста у Атини због Преспанског споразума, а Ципрас је тим поводом рекао да у демократском друштву грађани имају право на мирне демонстрације и да о томе нема преговора.

Ципрас је, међутим, нагласио да се уопште не слаже са ставовима да је фашиста свако ко је против Преспанског споразума, преноси Танјуг.

„Верујем да је дужност свакога да изолује екстремистичке групе која ће покушати да манипулишу тим скупом и да се клоне слогана мржње. Имали смо доста грађанске мржње у историји ове земље. Конфронтације треба решавати аргументима и дијалогом”, поручио је Ципрас, пренела је агенција АНА.

Ципрас је говорио и о односу са Паносом Каменосом, лидером странке Независни Грци који је поднео оставку на место министра одбране.

„То је било искрено партнерство. Моја осећања ће увек бити пријатељска без обзира на политичка сукобљавања и верујем да ћемо и даље водити заједничке битке. Ипак, верујем, а то сам му и рекао, да је направио погрешан избор”, казао је Ципрас.

У Атини се данас одржавају демонстрације против Преспанског споразума о промени имена Македоније, дан уочи отпочињања парламентарне процедуре о ратификацији тог договора.

Учесници демонстрација су бакљама, „молотовљевим коктелима”, каменицама, фарбом засули полицију која је одговорила сузавцем.


Коментари0
39b81
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља