недеља, 15.09.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:39

Храна грчких богова

Аутор: А. К.понедељак, 21.01.2019. у 23:44
Кувар Аристоменис Диму на „Деликатесном понедељку” (Фото: Н. Неговановић)

Чула гурмана радовала су се храни грчких богова. Чекало се у реду за додатак, а тражили су се и рецепти за једноставна, а укусна јела. Гастрономски маг Аристоменис Диму, учитељ у кулинарској школи на Халкидикију и заљубљеник у историју, био је за шпоретом на „Деликатесном понедељку” у Културном центру „Град”.

Његова „десна рука” била је Зорана Аризановић. Она је подсетила да је грчка храна лагана, лако и са пуно уживања се спрема. На менију су били цвекла са пилетином и орасима, мешано поврће и свињетина кувана у црвеном вину са сувим шљивама, смоквама и грожђем.

Диму истиче да посебну арому овим јелима дају грчки зачини и маслиново уље. Он и Зорана на позив љубитеља грчке хране долазе у домове Београђана и спремају им специјалитете дајући уједно и кулинарске савете.


Коментари5
d40e4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Alisa
Xa, bas jednostavno za pripremu. Svako jelo koje ima vise od 2 sastojka (zacini se ne racunaju) nije lako za pripremu.
Muradin Rebronja
Шта су јели грчки богови то нико никада није знао. А знамо шта је јео Хипократ, који је дошао до закључка да храна може и треба да буде лек. Није тада знао тачно која храна? Ово је 21. век и ми сада знамо која је то храна, захваљујући науци о исхрани. Медицина је утврдила да је то храна богата влакнима (биљног порекла) јер храна сиромашна влакнима (животињског порекла) проузрокује срчана обољења и шлог, рак црева, полип дебелог црева, дијабетес, обољење жучне кесе, хемороиди, запаљење слеп0г црева, затвор, варикозне вене...Мало ли је? Ипак, и храна биљног порекла мора да буде идеално нутрицијски избалансирана а то је 75% сложених угљених хидрата (воће, поврће и салате), 15% протеина без холестерола (соја, печурке и пасуљ) и 10% скробних угљених хидрата (интегрални пиринач и друге интегралне житарице). Да, са том и таквом храном можемо да развијамо туризам у функцији лечења шкембавих Американаца, мојих Канађана, Европљана, Емираћана...Идеално за пензионере из нашег региона.
ivan bošković
Znam iz sopstvenog iskustva kako je teško preći sa mesne hrane na bar poluvegetarijsnsku (jaja, mleko i sitne ribe). I dan danas, polse toliko godina, kada mi zamiriše pečeno pile ili dobra kobaja nije mi svejedno. Ali ovi naši trebalo bi da se informišu, na Zapadu prave od povrća burgere, kobaje, pa čak i slaninu koji praktično po ukusu ne mogu da se razlikuju od pravog mesa - koliko znam tajna je u nekakvom "heme" sastojku. Ko se prvi lati takvog posla, obogatiće se - i učiniće mnogo za opšte zdravlje nacije.
Препоручујем 0
Muradin Rebronja
@ Beograđanin Schwabenlandle: Ponosan sam što sam prvi ugostitelj, ikada, koji je osvojio pripremu hrane kao lek po Hipokratovom načelu. Medicina je otkrila formulu koju koriste u bolnicama, kao posledica i kada je često prekasno. Ovde se radi o preventivi. Ujedno i gastronomski doživljaj. Sve testirano na sebi. Nema laže nema prevare. Osim toga, ko meni može da zabrani da promovišem taj projekat? Gosti biraju a tu je i sanitarna inspekcija da vide da li je hrana bezbedna?
Препоручујем 1
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља