субота, 06.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 30.01.2019. у 12:42 Дејан Алексић

Замрзнуто воће и поврће чува витамине

Уколико се примети да залеђене намирнице садрже кристале леда и да нису растресите, то треба да буде сигнал да нису добро третиране и да такво паковање не треба да купујемо
(Фото Пиксабеј)

Воће и поврће које на нашем поднебљу традиционално сазрева у току пролећа и лета, последњих година све чешће на пијачним тезгама може да се види и у току зиме. Онда се код многих јавља и недоумица – да ли купити свеже воће и поврће или можемо да се ослонимо и на оно што је замрзнуто? Јер, људи се с правом питају – да ли су замрзнуте намирнице хранљиве као и свеже?

– Смрзнуте и свеже намирнице једнако су добре и хранљиве, али само ако се води рачуна о неколико предуслова. Треба пазити да ли тим намирницама није истекао рок трајања који је назначен на амбалажи, али и да ли је воће и поврће замрзавано и одмрзавано па поново замрзнуто – наводи прим. др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине.

Са овим је сагласна и нутрициониста Марија Прчић. Она указује да, ако приметимо да замрзнуто воће и поврће у паковању садржи кристале леда и да није растресито то треба да нам буде сигнал да оно није добро третирано и да постоји могућност да је одмрзавано.

– У тим кристалима се губе витамини и минерали и такво паковање не треба да купујемо. Али, када смо нашли намирницу без тих кристала, онда је важно и како ми поступамо са њом. Треба да пратимо упутство, а ако га нема, за поврће је важно да се директно из кесе сипа у прокључалу воду и да та припрема буде што краћа. Дугим кувањем, укувавањем и пржењем губе се минерали и витамини поготову хидросолубилни витамини, то јест они који се растварају у води – наводи Прчићева додајући да се зато препоручује да се искористи вода у којој се поврће кувало.

И нутрициониста и ароматерапеут Милка Раичевић наглашава да се далеко више витамина и минерала сачува у воћу и поврћу када су они замрзнути него када свежи дуже стоје.

– Када се замрзнуто поврће термички припрема, осим што директно треба да се користи из кесице, мора и да се води рачуна да му се у току припреме дода со да не би променило боју – указује Раичевићева.

Са воћем је, наглашавају стручњаци, ситуација нешто другачија.

– На пример, јагоде, купине или малине треба да се ставе на плех да се замрзну плод по плод и да се тек онда ставе у кесе. Јер приликом одмрзавања они пуштају сок, а са њим и витамине. Зато је препоручљиво да се и тај сок искористи – каже Раичевићева.

Како у току одлеђивања и припреме воћа и поврћа део витамина нестане, стручњаци сугеришу да зими постоје суплементи уз помоћ којих те витамине можемо да надокнадимо.

– Посебно је важно да суплементацијом надоместимо Це витамин који је врло нестабилан, који нестаје чим отворимо паковање и почне оксидација или када крену да се топе кристали леда. Надокнада за тај губитак витамина увек могу да буду туршија и кисели купус – наглашава Прчићева.

Њен савет је да треба да се прате и годишња доба, које је воће и поврће актуелно, али да водимо рачуна и шта је на ком поднебљу заступљено.

– Проблем код многих је што то не прате, па хоће у току целе године, на пример, да једу парадајз. У овом периоду куповина свежег парадајза није препоручљива јер је он натеран да сазри. Дакле, врло је важно да се прати сезона и географија. Ако је неко, рецимо, из Ужица најбоље је да набави храну са тог подручја на коју је његов организам навикао – препоручује Прчић.

Са месом и рибом треба бити опрезан

Стручњаци упозоравају да посебно треба да водимо рачуна када је реч о замрзнутом месу и риби. Јер, како каже др Невенка Димитријевић, ако се оно замрзава, одмрзава па опет замрзава код рибе и меса развијају се бактерије које могу бити прилично опасне за људе који то конзумирају и да доведу чак и до смртног исхода.

– Посебан опрез треба да имамо са рибом, да водимо рачуна шта се и где се једе, јер управо у ресторанима знају да замрзавају, одмрзавају и опет замрзавају. Проблем је што не може „на око” да се утврди да ли су риба и месо одмрзавани и поново замрзнути – наглашава Димитријевићева.

И Марија Прчић наводи да је најбоље да се риба набавља свежа, у крају где имамо поуздане рибарнице.

– Коришћење рибе је већ неко време под знаком питања и у Србији и у свету због уноса тешких метала, антибиотика и неквалитетних масти. Тренутно је тешко наћи квалитетну дивљу рибу, па на крају долазимо до тога да је најбоље јести ону која је гајена у контролисаним условима – наводи Прчићева.

За остале врсте меса савет стручњака је да се свежи комади одмах замрзну, да се забележи кад су замрзнути и да се онда искористе у наредна три до највише шест месеци.

– Месо треба да се одмрзава у току ноћи и не би требало то чинити у микроталасној пећи. Ако морате да га на брзину одледите, онда га ставите у врућу воду, са кесом – саветује Раичевићева.

Шта не треба да буде у замрзивачу

Банане, тикве, дулеци и кромпир су неке од намирница које не би требало да се замрзавају пре свега због тога што оне, како напомиње Милка Раичевић, када се одмрзавају постају врло гњецаве, губе боју и мирис.

– Не замрзавају се ни зачини и чајеви. И када је реч о першуну, целеру и пашканату за њих би било боље да су осушени или да се користе свежи. Када се замрзну губе се њихова битна својства – наглашава Раичевићева.

Коментари0
a04aa
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља