четвртак, 12.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:03

Замрзнуто воће и поврће чува витамине

Уколико се примети да залеђене намирнице садрже кристале леда и да нису растресите, то треба да буде сигнал да нису добро третиране и да такво паковање не треба да купујемо
Аутор: Дејан Алексићсреда, 30.01.2019. у 12:42
(Фото Пиксабеј)

Воће и поврће које на нашем поднебљу традиционално сазрева у току пролећа и лета, последњих година све чешће на пијачним тезгама може да се види и у току зиме. Онда се код многих јавља и недоумица – да ли купити свеже воће и поврће или можемо да се ослонимо и на оно што је замрзнуто? Јер, људи се с правом питају – да ли су замрзнуте намирнице хранљиве као и свеже?

– Смрзнуте и свеже намирнице једнако су добре и хранљиве, али само ако се води рачуна о неколико предуслова. Треба пазити да ли тим намирницама није истекао рок трајања који је назначен на амбалажи, али и да ли је воће и поврће замрзавано и одмрзавано па поново замрзнуто – наводи прим. др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине.

Са овим је сагласна и нутрициониста Марија Прчић. Она указује да, ако приметимо да замрзнуто воће и поврће у паковању садржи кристале леда и да није растресито то треба да нам буде сигнал да оно није добро третирано и да постоји могућност да је одмрзавано.

– У тим кристалима се губе витамини и минерали и такво паковање не треба да купујемо. Али, када смо нашли намирницу без тих кристала, онда је важно и како ми поступамо са њом. Треба да пратимо упутство, а ако га нема, за поврће је важно да се директно из кесе сипа у прокључалу воду и да та припрема буде што краћа. Дугим кувањем, укувавањем и пржењем губе се минерали и витамини поготову хидросолубилни витамини, то јест они који се растварају у води – наводи Прчићева додајући да се зато препоручује да се искористи вода у којој се поврће кувало.

И нутрициониста и ароматерапеут Милка Раичевић наглашава да се далеко више витамина и минерала сачува у воћу и поврћу када су они замрзнути него када свежи дуже стоје.

– Када се замрзнуто поврће термички припрема, осим што директно треба да се користи из кесице, мора и да се води рачуна да му се у току припреме дода со да не би променило боју – указује Раичевићева.

Са воћем је, наглашавају стручњаци, ситуација нешто другачија.

– На пример, јагоде, купине или малине треба да се ставе на плех да се замрзну плод по плод и да се тек онда ставе у кесе. Јер приликом одмрзавања они пуштају сок, а са њим и витамине. Зато је препоручљиво да се и тај сок искористи – каже Раичевићева.

Како у току одлеђивања и припреме воћа и поврћа део витамина нестане, стручњаци сугеришу да зими постоје суплементи уз помоћ којих те витамине можемо да надокнадимо.

– Посебно је важно да суплементацијом надоместимо Це витамин који је врло нестабилан, који нестаје чим отворимо паковање и почне оксидација или када крену да се топе кристали леда. Надокнада за тај губитак витамина увек могу да буду туршија и кисели купус – наглашава Прчићева.

Њен савет је да треба да се прате и годишња доба, које је воће и поврће актуелно, али да водимо рачуна и шта је на ком поднебљу заступљено.

– Проблем код многих је што то не прате, па хоће у току целе године, на пример, да једу парадајз. У овом периоду куповина свежег парадајза није препоручљива јер је он натеран да сазри. Дакле, врло је важно да се прати сезона и географија. Ако је неко, рецимо, из Ужица најбоље је да набави храну са тог подручја на коју је његов организам навикао – препоручује Прчић.

Са месом и рибом треба бити опрезан

Стручњаци упозоравају да посебно треба да водимо рачуна када је реч о замрзнутом месу и риби. Јер, како каже др Невенка Димитријевић, ако се оно замрзава, одмрзава па опет замрзава код рибе и меса развијају се бактерије које могу бити прилично опасне за људе који то конзумирају и да доведу чак и до смртног исхода.

– Посебан опрез треба да имамо са рибом, да водимо рачуна шта се и где се једе, јер управо у ресторанима знају да замрзавају, одмрзавају и опет замрзавају. Проблем је што не може „на око” да се утврди да ли су риба и месо одмрзавани и поново замрзнути – наглашава Димитријевићева.

И Марија Прчић наводи да је најбоље да се риба набавља свежа, у крају где имамо поуздане рибарнице.

– Коришћење рибе је већ неко време под знаком питања и у Србији и у свету због уноса тешких метала, антибиотика и неквалитетних масти. Тренутно је тешко наћи квалитетну дивљу рибу, па на крају долазимо до тога да је најбоље јести ону која је гајена у контролисаним условима – наводи Прчићева.

За остале врсте меса савет стручњака је да се свежи комади одмах замрзну, да се забележи кад су замрзнути и да се онда искористе у наредна три до највише шест месеци.

– Месо треба да се одмрзава у току ноћи и не би требало то чинити у микроталасној пећи. Ако морате да га на брзину одледите, онда га ставите у врућу воду, са кесом – саветује Раичевићева.

Шта не треба да буде у замрзивачу

Банане, тикве, дулеци и кромпир су неке од намирница које не би требало да се замрзавају пре свега због тога што оне, како напомиње Милка Раичевић, када се одмрзавају постају врло гњецаве, губе боју и мирис.

– Не замрзавају се ни зачини и чајеви. И када је реч о першуну, целеру и пашканату за њих би било боље да су осушени или да се користе свежи. Када се замрзну губе се њихова битна својства – наглашава Раичевићева.


Коментари0
adbd3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља