уторак, 15.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:36

Дијабетес у трудноћи мења начин исхране

Важно је избегавати храну која је богата концентрованим шећерима или је претерано масна, јер то може да доведе до наглог скока гликемије чиме су угрожене и трудница и плод
Аутор: Данијела Давидов-Кесарпонедељак, 04.02.2019. у 09:20
(Фотографије Пиксабеј)

Дијабетес, хронични поремећај метаболизма глукозе, болест је која се у последњих 15 година удвостручила код трудница. Некада се класични симптоми дијабетеса не могу манифестовати у трудноћи, али је важно да трудница обрати пажњу уколико примети да одједном има проблем са сувим уснама, потребу за великом количином воде или хране, ноћу устаје због пражења бешике...

Проф. др Мирослава Гојнић Дугалић, начелница Одељења патологије трудноће Гинеколошко-акушерске клинике Клиничког центра Србије, наглашава да се код трудница које имају гестациони дијабетес, јављају и повећана телесна маса, склоност ка настанку тромбозе, повишен крвни притисак. Код плода, уколико се болест не прати и не открије на време, може да се очекује не само већа телесна маса, већ се ни органи не развијају довољно квалитетно, па таква деца касније могу да буду гојазна, да имају хипертензију, тегобе с видом, психосоцијалне и емотивне проблеме.

– Наша клиника сарађује са Клиником за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма и спроводимо лечење по најсавременијим стандардима и протоколима Министарства здравља. Уколико се у трудноћи обавља добар надзор над женом која се суочи са појавом шећерне болести, онда се спречавају компликације. Пацијенткињама се саветује хигијенско-дијететски режим и он се прилагођава индивидуално свакој жени у сарадњи са дијететичарима. Постоје ситуације када трудници морамо да дамо инсулин, али у највећем броју случајева, након рађања бебе, потреба за леком нестаје – појашњава др Гојнић Дугалић, стручњак у овој области медицине.

Мало је познато да у току првог триместра трудноће калоријски унос мора да се повећа за 70 калорија у односу на ранију исхрану, а то представља само парче хлеба од 50 грама

Специјалиста исхране др Верослава Станковић, професор на Високој здравственој школи струковних студија, подсећа да је трудноћа друго стање, када долази до промене хормонског статуса, телесне масе, начина исхране и стила живота. Узроци појаве дијабетеса у другом стању су различити: непрепозната инсулинска резистенција пре трудноће, генетика, гојазност...

– О исхрани мора да се води рачуна због саме труднице али и због фетуса. Превелик унос хране може да доведе до гојазности у току трудноће и последице као што је гестациони дијабетес. Мало је познато да у току првог триместра калоријски унос мора да се повећа за 70 калорија у односу на исхрану пре трудноће, а то представља само парче хлеба од 50 грама. У другом триместру за 270 калорија, а у трећем за 450. У пракси се ово ретко поштује па се јављају и последице – каже др Станковић.

Исхрана трудница мора да буде строго контролисана због нивоа шећера у крви али и губитка телесне масе. Она мора да буде индивидуална и да прати промену гликемије коју би трудница требало сама да контролише, пре оброка и два сата после јела.

– Жена која има дијабетес у трудноћи пре свега мора да прати ритам оброка и да практикује обавезно три главна оброка и једну до две ужине, зависно од терапије. Мора да се избегава храна која је богата концентрованим шећером и која је претерано масна. Унос слаткиша, грицкалица, „софт дринк” напитака и сокова је строго забрањен, јер доводи до наглог скока гликемије чиме су угрожени и трудница и плод – закључила је др Станковић.

Шта сме, а шта није препоручљиво

Какав је то начин исхране који би трудница са гестационим дијабетесом требало да поштује, појаснила је др Верослава Станковић.

ЖИТАРИЦЕ: избегавати бели хлеб, глазирани пиринач, тестенину и превелик унос кромпира. Исхрана треба да се базира на интегралним житарицама било у виду хлеба или куваних каша од пуног зрна пшенице, проса, хељде, овса.

ПОВРЋЕ: најбоље је ниско калоријско. Махунарке и коренасто поврће богато је угљеним хидратима па је њихов унос строго ограничен.

ВОЋЕ: фруктоза брзо доводи до пораста гликемије и зато воће треба да се уноси у минималним количинама до 200 грама или чак 100 грама дневно зависно од вредности гликемије и терапије која се спроводи.

МЕСО: дозвољено је посно – пилетина, ћуретина и јунетина. Риба такође посна – препоручује се пастрмка која живи у незагађеним водама, па је опасност од тровања минимална. Што се јаја тиче ту нема ограничења уколико је вредност холестерола у крви код особе у референтним границама.

МЛЕКО: треба бити обазрив, јер млеко и млад сир имају већу количину лактозе и доводе до пораста гликемије. Препоручује се да трудница узима ферментисане млечне производе; јогурт, кисело млеко, кефир и полумасне сиреве које обавезно пре употребе треба испрати од соли.


Коментари0
cce2d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља