субота, 28.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 30.01.2019. у 23:30 Јелица Антељ / Ивана Албуновић

Пољаци Европи продају и месо болесних крава

Би-Би-Си је пренео да пољска полиција истражује кланицу у којој је настао снимак. Главни ветеринарски инспектор Пољске изјавио је да је филм открио тајне активности јер је клање обављано намерно ноћу како би се избегле службене контроле
(Принтскрин)

Тајне снимке које су направили истраживачки новинари из једне кланице у пољској регији Мазовија ужаснуле су грађане широм ЕУ, нарочито оне који купују и једу говедину, пише „Гардијан”.

Снимци које су направили новинари пољске истраживачке групе „Супервизор” показују како радници потпуно болесне и изнемогле краве вуку у кланицу јер не могу да стоје на ногама. Како преноси овај лист, на снимку се види како се све догађа ноћу, без присуства ветеринара који би потврдили квалитет меса. Осим тога, приказује сe и како радници у кланици уклањају доказе о обољењу с трупова крава.

Стручњаци за месо који су видели снимке за „Гардијан” су рекли да је такво месо огромни ризик за здравље потрошача и позвали пољске власти да одмах реагују  и обавесте све друге чланице ЕУ о ризику.

– Ако постоје било какви докази да је то месо извезено из Пољске, треба дићи аларм на нивоу целе Европе. Такође, треба ангажовати регулаторне агенције и полицијске снаге широм континента – рекао је за „Гардијан” Крис Елиот, професор за сигурност хране из Белфаста. Према подацима УН, Пољска је у 2017. извезла 415.000 тона говедине вредне око 1,5 милијарди долара, по чему су били трећи извозник у Европи. Из тога је и те како јасно да су потенцијалне последице ширења разних болести и зараза од меса које потиче од таквих животиња изузетно велике.

Истраживачки новинари у кланицу су се убацили тајно крајем прошле године, а један од њих Патрик Шћепанијак радио је тамо готово три недеље. Он је пред камерама испричао како су запослени одмах обележавали месо од болесних крава као сигурно за људску исхрану, уместо да га пошаљу на ветеринарску контролу.

– Надређени би ми наредили да обележим месо као здраво и да га улепшам. Верујте ми, било је ужасно. Од смрада трулог меса вам се повраћа. Мој задатак је био да га улепшам тако што бих ножем остругао труле делове – рекао је Шћепанијак за „Гардијан”. Овај новинар је за три ноћи избројао 28 крава толико болесних да нису могле ни да стоје. Ветеринара, наравно, није било. Он би се појавио тек ујутро те би означио месо као сигурно и потписао сертификат не контролишући месо животиња које су заклане током ноћи.

Према подацима Евростата, Пољска је седми највећи произвођач говеђег меса у Европи. Прошле године је произведено око 558.000 тона говедине и производа од говеђег меса. Британија је прошле године увезла око 16.000 тона пољске говедине, отприлике исто колико и из Холандије.

Би-Би-Си је јуче пренео да пољска полиција истражује кланицу у којој је настао снимак. Главни ветеринарски инспектор Пољске изјавио је да је филм који је емитовала пољска телевизија ТВН-24 открио тајне активности јер је клање обављано намерно ноћу како би избегли службене контроле. Би-Би-Си наводи да још није јасно где је месо завршило и подсећа да је овај случај озбиљан за Европу, попут скандала са коњским месом, који је открио све слабости продаје меса на јединственом европском тржишту.

Истиче се да пољски инспектори из предострожности контролишу све кланице у овој области, а полиција трага за купцима или продавцима меса болесних животиња. У пољским медијима се спекулише да црно тржиште за трговину месом болесних крава цвета већ годинама и да је изузетно профитабилно. Наводно, власницима болесних крава исплативије је да продају болесну краву него да плате ветеринару да је лечи или успава. Међутим, фармер мора да превезе стоку до кланице која пристаје на ове нелегалне радње. Конкретно, кланица која је откривена повезана је са погоном за прераду меса у кобасице. Према тврдњама „Супервизора”, има десетине запослених, а неки од њих су новинару који се јавио за посао месара испричали на који начин се месо чисти и да постоји тражња за њим и да се продаје по нижим ценама.

Коментари20
c7e43
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aca
Kao da je u Srbiji bolje! Pre, u klanicama su radili vet. inspektori koji su bili radnici Ministarstva, gde su posle uvođenja HACCP sistema proglašen tehnološkim viškom, oterani u prevremenu peziju ili preraspoređeni van klanica. U svakoj fazi proizvodnje (depo, klanica, prerada..) bio je prisutan nadležni vet. inspektor i nije se moglo tako nešto desiti. Oni su svakodnevno razmenjivali podatke brojnog stanja žive stoke, količine polutki između sebe i na kraju meseca dostavljali izveštaje Ministarstvu, koji je isto morala da dostavi i klanica. Takav vid kontrole je bio uspostavljen zahvaljujući amerikancima koji su tek onda dali dozvolu za izvoz mesa u SAD. Sada sami klaničari kontrolišu sebe a vet. inspektor dolazi jednom u 3 meseca i to pre toga mora da se najavi i kontroliše kako funkcioniše HACCP, kontroliše papire, i ne ulazeći u pogone. Sada nešto hoće da urade preko ovlašćenih veterinara da uvedu kontrolu kao što je u Poljskoj ali bez ovlašćenja kao što je imao vet. inspektor.
Petar Ilic
Sad mi je malo jasnije zasto Amerikanci ne dozvoljavaju ni gram mesa iz Evrope da udje u Ameriku. Prosle godine su mi na njujorskom aerodromu oduzeli sandwich u kome je bilo tanko parce sunke - ne vise od 20 grama.
mrki
"Poljaci Evropi prodaju i meso bolesnih krava" inače je poljska u africi nije u evropi... Valjda im je najlakše da ga stavljaju u mesne prerađevine jer izvoz nosi rizik. Milioni goveda koji su pre par godina proglašeni bolesnim i čije uništavanje je plaćeno iz EU kase su isto završili na trpezama svi znaju i svi se prave ludi
vladica
dovoljno je samo ovo procitati: Пољска је у 2017. извезла 415.000 тона говедине вредне око 1,5 милијарди долара, по чему су били трећи извозник у Европи
gandra
je l prodaju zapadnoj evropi?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља