недеља, 29.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 31.01.2019. у 17:37 И. Ал­бу­но­вић - Ј. Ан­тељ

Проблематична пољска говедина није доспела до Србије

Код нас се увозе занемарљиве количине меса из Пољске, а при сваком увозу раде се анализе и можемо да потврдимо да није било неусаглашености, кажу у Управи за ветерину
Сумњиво месо извезено у Румунију, Шведску, Мађарску, Естонију, Финску, Француску, Шпанију, Литванију, Португалију и Словачку (Фото Пиксабеј)

Не­ма ин­ди­ци­ја да је спор­на го­ве­ди­на из пољ­ске кла­ни­це, ко­је се на­шла у цен­тру европ­ског скан­да­ла, ушла на срп­ско тр­жи­ште, из­ја­ви­ла је ју­че ди­рек­тор­ка Упра­ве за ве­те­ри­ну, Еми­на Ми­ла­ка­ра.  

Ка­ко са­зна­је­мо, ове го­ди­не из­да­та су два ре­ше­ња за увоз го­ве­ди­не из Пољ­ске, а пре­ма на­шим ин­фор­ма­ци­ја­ма из те зе­мље уве­зе­но је 17.275 ки­ло­гра­ма ме­са (17,2 то­не). 

Пољска извезла 2,7 тона меса од оболелих говеда
ВАРШАВА - Пољска је извезла 2.700 килограма сумњиве говедине у земље Европске уније, изјавио је данас шеф пољске ветеринарске службе, након што се у јавности појавио телевизијски снимак који показује како радници једне компаније убијају болесне краве и затим то месо шаљу у продају.
Директор пољске ветеринарске службе Павел Њимчук је на конференцији за новинаре рекао да је сумњиво месо извезено у Румунију, Шведску, Мађарску, Естонију, Финску, Француску, Шпанију, Литванију, Португалију и Словачку, преноси Ројтерс.

– При­ли­ком сва­ког уво­за ра­де се ана­ли­зе и мо­же­мо да по­твр­ди­мо да ни­је би­ло не­у­са­гла­ше­но­сти – ре­кла је Еми­на Ми­ла­ка­ра за „По­ли­ти­ку”. 

Глав­ни ве­те­ри­нар­ски ин­спек­тор Пољ­ске, због афе­ре са кла­њем бо­ле­сних кра­ва у јед­ној кла­ни­ци у тој зе­мљи, на­ре­дио је де­таљ­ну кон­тро­лу свих обје­ка­та, ко­ја ће би­ти спро­ве­де­на у са­рад­њи са по­ли­ци­јом, ин­спек­ци­јом за друм­ски са­о­бра­ћај и ту­жи­ла­штвом, об­ја­вио је Рој­терс. 

По за­ко­ну бо­ле­сне жи­во­ти­ње не мо­гу да се ко­ри­сте за људ­ску ис­хра­ну и оне се уни­шта­ва­ју. По­сао ве­те­ри­на­ра је да про­ве­ри да ли је кра­ва здра­ва, а тек на­кон то­га ме­со се мо­же ди­стри­бу­и­ра­ти на тр­жи­шту. Сто­ка ко­ја се не те­сти­ра опа­сна је за по­тро­ша­че. 

Че­шка је ју­че об­ја­ви­ла да је по­ја­ча­ла уво­зне кон­тро­ле али да не­ма ин­ди­ци­ја да је ме­со бо­ле­сних кра­ва ушло на то тр­жи­ште. Фин­ска аген­ци­ја за без­бед­ност хра­не за­тра­жи­ла је од Пољ­ске об­ја­шње­ње да ли је го­ве­ди­на, ко­ја је ушла на ње­но тр­жи­ште, мо­гла би­ти кон­та­ми­ни­ра­на. Пољ­ска је дру­ги нај­ве­ћи снаб­де­вач ме­са у тој зе­мљи по­сле Не­мач­ке.  

Под­се­ћа­мо, за­бри­ну­тост по­тро­ша­ча у ве­зи са си­гур­но­шћу хра­не по­ра­сла је на­кон што је тај­ни ре­пор­тер из ис­тра­жи­вач­ке гру­пе „Су­пер­ви­зор” до­био по­сао у кла­ни­ци у пољ­ском Ма­зо­виј­ском ре­ги­о­ну. Рад­ни­ци­ма је на­ре­ђе­но да уби­ја­ју бо­ле­сне кра­ве и тран­жи­ра­ју њи­хо­во ме­со. На сним­ку, ко­ји је об­ја­ви­ла пољ­ска ТВН–24, све ово се до­га­ђа­ло но­ћу без при­су­ства ве­те­ри­нар­ских ин­спек­то­ра. При­ка­за­не су бо­ле­сне и из­не­мо­гле кра­ве, ко­је за­по­сле­ни пре­во­зе у кла­ни­цу и при­пре­ма­ју њи­хо­ве тру­по­ве за об­ра­ду. Сни­мље­ни су и раз­го­во­ри­ма ме­ђу за­по­сле­ни­ма о ло­шем ква­ли­те­ту ме­са. Но­ви­нар је са­знао да су бо­ле­сне жи­во­ти­ње и до шест пу­та јеф­ти­ни­је од здра­вих. 

Овај про­блем по­диг­нут је на ви­ши ни­во и по сло­же­но­сти се мо­же по­ре­ди­ти са афе­ром са про­да­јом коњ­ског ме­са, ко­ја је пре не­ко­ли­ко го­ди­на тре­сла Евро­пу. Пољ­ска про­из­во­ди око 560.000 то­на го­ве­ди­не го­ди­шње, а 85 по­сто из­во­зи углав­ном у др­жа­ве Европ­ске уни­је: Ир­ску, Бри­та­ни­ју, Шпа­ни­ју, Ита­ли­ју и Не­мач­ку. 

Пољ­ски про­из­во­ђа­чи ме­са, ме­ђу­тим, упи­ру прст у др­жа­ву и ка­жу да су нај­ве­ћи про­блем ве­те­ри­нар­ске кон­тро­ле у кла­ни­ца­ма. Ка­ко је пре­не­ла ТВН–24, пред­став­ник гру­па­ци­је за ме­со из­ја­вио је да је про­блем огра­ни­чен на јед­ну кла­ни­цу са сним­ка и да 99,9 од­сто по­го­на за пре­ра­ду ме­са у тој зе­мљи ни­је укљу­че­но у не­ле­гал­не по­сло­ве. Он је, та­ко­ђе, ре­као да би све ве­те­ри­на­ре, ко­ји ра­де у фа­бри­ка­ма за пре­ра­ду ме­са, тре­ба­ло да пла­ћа др­жа­ва, а не при­ват­не ком­па­ни­је, ка­ко би по­сто­ја­ла си­гур­ност да су они не­за­ви­сни. 

Коментари7
1b85c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Gavrilo
Evropski standardi, evropska regulativa kojoj fanatično težimo, praktično i na delu. Prijatno !
Joks
A trgovinski lanci pod svojom robnom markom su uvezli odakle?
Djura
Cuti nije, posle prve snicle sam progovorio poljski.
Milovan
Pa kako znate da nije. Kada se nezna koliko je takve govedine isporuceno i gde. Pa nisu Poljaci pisali na kutijama,ova je sa bolesnim mesom. Ovo bolesno ide ovamo a zdravo ovamo.Nego ga pomesaju i kuda ode. Neznaju ni poljaci gde je zavrsilo. A vi odmah znate,nije u Srbiji.?! Pa nije sigurno u Ameriku.Pre ce biti da je na Balkanu.
Zoran Kovacevic
Naci ce sverceri da uvezu to meso.Via Kosovo i Metohija bez ikakvih problema.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља