Вино и пиво уз остала алкохолна пића незаобилазни су пратиоци слава и прослава. Пиће или два дневно може бити корисно за здравље. Истраживања су показала да црвено винo ако се узима у умереним количинама смањује ризик од кардиоваскуларних болести и рака.
Мушкарци без негативних последица по здравље могу попити једно пиво од пола литра, максимум два мала пива од 330 мл дневно или ако се ради о црвеном вину до 300 мл. Жене нису толико толерантне на алкохол па за њих важи мања количина: до 450 мл пива или 200 мл вина.
Немојте тражити оправдање да је алкохол добар јер свакако постоје и бољи извори нутритивно вредних састојака од неког вина или пива. Ако баш морате да пијете, онда пијте, али умерено.
Према разним истраживањима, редовно узимање алкохола повезано је са гојазношћу, раком уста, грла и једњака, цирозом јетре, оштећењем мозга и губитком памћења, као и сексуалним проблемима, посебно мушком импотенцијом.
Вино садржи хемијска једињења која се називају природни феноли и класификују се као флавоноиди или нефлавоноиди.
Флавоноиди, који су присутни у црвеном грожђу, имају антиоксидативна својства. Такође помажу у смањењу ризика од рака, кардиоваскуларних болести и дегенеративних болести повезаних са старењем.
Танини (врста флавоноида) налазе се у кожи грожђа, семенкама и стабљикама. Сматра се да танини помажу у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести.
Ресвератрол, врста нефлавоноида у категорији стилбеноида, природни је антиоксидант. Углавном се налази у кожи грожђа. Црно вино има више ресвератрола од белог вина. Верује се да ресвератрол смањује лепљивост крвних плочица и помаже да крвни судови остану отворени и флексибилни, чиме се смањује висок крвни притисак.
Поред природних фенола, вино садржи и полифеноле који су антиоксиданти. Верује се да полифеноли снижавају укупни холестерол и крвни притисак. Тако смањују ризик од рака и стимулишу имуни систем. Имају и антибактеријска својства.
Пиво садржи углавном алкохол са 7 кцал енергије по граму. Оно такође има различите врсте витамина Б. Ту су витамин Б6, витамин Б2, и витамин Б9. Они се добијају из квасца који се користи током процеса производње пива.
Истраживачи Института за популацију и јавно здравље на Универзитету у Калгарију у Канади показали су да је код особа које су умерено пиле вино дошло до смањења срчаних обољења од 14 до 25 одсто у односу на оне који никада нису конзумирали алкохол.
Конкретно, према студији објављеној у „Американ медикал журналу”, утврђено је да су особе које су само пиле вино имале највећу корист. Ово је резултирало највећем смањењу кардиоваскуларних проблема у поређењу са неалкохоличарима, тешким пијанцима или онима који су пили друге врсте алкохола.
Истраживања су такође показала да код особа које пију три до шест чаша вина недељно инфекција хеликобактеријом пилори (повезана са чиревима на желуцу) може да се смањи за 11 одсто у поређењу са оним које не пију. Верује се, дакле, да црвено вино има антибактеријска дејства.
Даље студије откриле су здравствене користи од умерене употребе алкохола у вези са успоравањем старења, смањујући ризик од гојазности и побољшавајући когнитивне функције.
Дакле, све ће бити добро док год не претерујете.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com