уторак, 20.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 07.02.2019. у 19:12

Србија ће да води своју, српску политику

Председник Србије Александар Вучић каже да не признаје границе независног Косова као његови претходници и додао да се по томе разликује од њих
(Фотографије Танјуг)

ВРАЊЕ - Србија ће да води своју, српску политику у интересу свих наших грађана, а не у интересу било које амбасаде стране земље, изјавио је председник Србије Александар Вучић и истакао да је за нас веома важно да сачувамо независност земље у правом смислу те речи, да Србија доноси своје одлуке самостално.

„Свет је постао непредвидиво место, сви се сукобљавају са свима. Ми у Србији морамо да очувамо своје место под сунцем, да очувамо мир у земљи и да нам економија напредује”, рекао је Вучић обраћајући се грађанима у Врању.

Нагласио је да у Србији, док он буде председник и Ана Брнабић премијер, амбасаде страних земаља неће управљати нашом политичком сценом.

Врање добија најмодернији стадион
Председник Александар Вучић најавио је у обраћању грађанима у Врању да ће тај град добити нови градски стадион.„Врање има прволигаша. Не знам како шутирају лопту, али знам да ће Врање да добије нови, прелепи покривени градски стадион са најмодернијим осветљењем”, рекао је Вучић.Подсетио је да су га упоредили са Пиночеом, када је рекао да је донета одлука да се у девет градова подигну нови стадиони.„Зашто сам Пиноче? Као да ја убијам људе на стадионима. А ми стадионе градимо да би деца могла да играју фудбал, да се људи окупљају да се радују успесима”, рекао је Вучић и приметио да, ако је неки град спортски и пун успеха и добрих резултата, онда је то Врање, преноси Танјуг.

„Неће управљати нико са стране. Србијом ће да управљају грађани Србије, наш народ. Србијом ће да управљају они које је бирао наш народ. Србија ће да води своју, српску политику у интересу свих наших грађана, а не у интересу било које амбасаде. Ми ћемо да доносимо одлуке у интересу вас, а не у интересу неких других светских центара моћи. Поштујемо ми све њих, подигли смо углед Србије у свету. Србија је данас поштована”, истакао је Вучић, преноси Танјуг.

Навео је да се са председником Русије Владимиром Путином састао више пута него сви његови претходници и председници влада пре њега заједно и подсетио да је од Путина добио и орден Александра Невског за допринос сарадњи са Руском Федерацијом.

„Поштујемо Вашингтон, Брисел, Берлин, Лондон, Париз, Пекинг. Свуда смо лепо и пријатељски дочекани, али те земље имају своје интересе и ти интереси се не поклапају увек са нашим интересима. Многи од њих су већ признали независно Косово, многи од њих имају своје интересе за кризама у различитим деловима света”, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија има своје интересе и да ће умети да их заштити јер, како је додао, о народу у Врању неће да брине било која друга влада и било који други председник, сем српске владе и српског председника.

„Немојте ниједног тренутка да помислите да ће више да вас воли неко у било којем од ових центара моћи”, поручио је, додајући да само озбиљношћу и одговорношћу можемо напред, а не тешким речима, псовкама и претњама.

„Ја се насмејем када прете, не зато што ми је нешто смешно већ зато што немате право да им одговарате на исти, неодговоран начин, него полако, осмехнете се, слегнете раменима и кажете: 'Наставите да говорите и да се понашате на тај начин, разумеће народ ко је одговоран и коме подршку треба да пружи'“, додао је Вучић.

Навео је да је посебно поносан на две ствари - на успешно спроведене тешке економске реформе и на то што смо сачували слободу у одлучивању.

Како је рекао, многи су се тада љутили на њега и питали се зашто смањује плате и пензије, а данас сви имају пензије веће него тада, као и плате, које ће бити још веће.

Напоменуо је да смо морали да успоставимо стабилне јавне финансије и да је на то поносан, као и да ће „то ући у уџбенике - како смо земљу од банкрота довели до једне од најбрже растућих економија Европе”.

Поносан је каже, што смо сачували сувереност, независност у одлучивању земље, и слободу Србије, јер, како је приметио, све што смо урадили не вреди ако немамо слободу Србије.

„Слобода је највиша вредност и то југ Србије најбоље зна. То смо сачували и никада никоме нећемо дозволити да то угрози”, рекао је Вучић.

Констатовао је, међутим, да имамо и много проблема и оних који би желели све то да сруше.

„Имамо проблема и са људима у нашим редовима, који не разумеју и не деле наше идеје, који су понекад ту да узму нешто за себе, а не да учине нешто за Србију. Али, имамо много поштених, одговорних људи који срце дају за Србију, свој град и општину и молим вас да њих подржите”, поручио је Вучић.

Он је поручио и да су за нас од пресудног значаја наредних неколико година и да ће Србија бити све јача и снажнија, ако будемо наставили са озбиљним и одговорним приступом, путем раста.

„Зато вас позивам да никако не дозволимо онима који би желели да сруше Србију. А свакако да није мало оних који то желе. Има их и ван земље, има нажалост, не мислим много, и оних у земљи који због тога не би много туговали. Зато је наша обавеза да радимо више, да будемо што јединственији и да се боримо за земљу и за породице. То можемо да урадимо само ако будемо једнако стрпљиви и вредни као у претходним годинама”, рекао је Вучић.

Поновио је да се на крају рачуна само резултат и замолио грађане да пре него што донесу било какав закључак, само погледају бројеве и резултате.

А бројеви, каже, показују да је просечна плата када је постао премијер била 320 евра, а данас је 465 ерва, а пензије су данас око 232 евра.

„Мораће брзо да буду 250, а мораће и плате да буду веће и биће пре краја године 500 евра. Ја сам крив, промашио сам за годину, али велика је разлика и између 320 и 500”, рекао је Вучић и захвалио Врањанцима на подршци.

Поменуо је и да му је много значило што је пре две године, на председничким изборима, у том граду на поновљеним изборима на два бирачка места, добио више гласова него у првом гласању, уз исту излазност.

„То вам никад нећу заборавити, јер без ваше подршке, енергије, љубави ништа не бисмо могли да урадимо. Бескрајно сам вам захвалан на томе. Хоћу да се боримо заједно, много вам дугујем за сву подршку”, рекао је Вучић.

Вучић: Не признајем границе независног Косова

ВРАЊЕ - Председник Србије Александар Вучић каже да не признаје границе независног Косова као његови претходници и додао да се по томе разликује од њих.

„Када им кажете покушаћемо да спасемо нешто и све што се спасити може, пре свега главе наших људи и да сачувамо све што можемо у Србији, они кажу, ми хоћемо да имамо и оно што немамо и оно што смо ми дали. Ми им кажемо нећемо да имамо границе на Јарињу и Брњаку између Срба и Срба, они кажу, не, не, ти би да мењаш границе”, рекао је Вучић у Врању и наставио:

„Да, ја не признајем границе независне државе Косово као што су они направили и по томе се ми разликујемо. То су различите политике, али наша политика није политика неозбиљности и неодговорности”, истакао је Вучић.

Како је рекао, зна како се добијају аплаузи, али да их он не жели.

„Хоцу да вас молим да разумете да је нама потребан мир са Албанцима и ја не верујем да је могућ скори компромис, нисам оптимиста по питању да ли је уопште могућ компромис, али ми на томе морамо да инсистирамо, јер нам не требају било какви сукоби у будућности”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је додао да је Србија јака, много јача него што је била, али нам треба мир, требају нам десетине година слободног развоја и напретка, нове фабрике, нове школе, нова позоришта, деца која знају да имају сигурну будућност.

„То ће бити политика коју ћемо да водимо”, поручио је председник.

Подсетио је да смо 2006. године остали без Црне Горе, и то „као да се ништа није десило”, а тамо је живело 30 одсто нашег народа.

„Нису два дана ни жалили због тога, није им било ни тешко, после две године, прогласили су независност Косова. Ништа послали су два саопштења и ништа више. Било их је баш брига за све то.. Нису се насекирали ни најмање, а камоли да су нешто пробали да ураде за Косово и наш народ на КИМ”, рекао је Вучић.

Вучић: Још један инвеститор, да Врањанци имају будућност

ВРАЊЕ - Председник Србије Александар Вучић је грађанима Врања поручио да тој општини недостаје још један велики инвеститор, велика фабрика која би обезбедила посао тако да становници Врања знају да и њихова деца имају будућност, а не само наду, и да знају да ту могу да остану.

Вучић је обраћајући се грађанима у Врању у оквиру кампање „Будућност Србије”, рекао да је захвалан што је толики број дошао на скуп, приметивши да они нису дошли да виде њега или премијерку, која се такође обратила грађанима, већ да су дошли због будућности Србије.

Како је рекао, он зна да Врање и југ Србије воле Србију, да дају све за Србију, „и када је тешко и када је мање тешко”.

„Врање на најбољи начин разуме шта је Србији потребно, када је требало да бранимо српски народ и ван и у Србији никада није поклекло, било је јуначки уз свој народ. Није кукало и плакало, борило се храбро и знало како се брани српски народ и српска тробојка”, казао је он и захвалио на трпељивости и стрпљењу.

Подсетио је на једну ситуацију из времена када је долазио у Врање да положи камен темељац за Геокс, где је видео прве раднике који су почели да раде и схватио да посао није лак, јер морају да стоје по цео дан.

„Ја сам рекао раднику Драгану, мислећи да је боље да помисле да сам бахат и арогантан, јер није време да се жале на почетку када посла нема, да није тешко што стоји цео дан. Погледао ме испод ока као да не знам, а ја му кажем: 'Молим те ради', јер ће то да буде још једна или прва плата породици. Дошли смо у ситуацију да су људи добили прво радно место. Знам да има још породица које тешко живе. Знам шта смо урадили”, испричао је.

Он је подсетио да је прошле године у Србију ушло 3,5 милијарди евра инвестиција, али и да мора још много више да уради, преноси Танјуг.

Поменуо је бројна улагање у Врање, наводећи као пример болнички центар, који је сада велелепна зграда, у који је много новца уложена, али сада најстарији и деца и сви грађани могу да осете шта је држава све урадила.

„Довели смо Геокс, Јумко, који данас ради у две смене, а ако треба може и у три. Симпо ће морати да напредује. Добио сам писмо запослених из Симка чоколаде и гледаћемо да помогнемо”, казао је Вучић.

Додао је да је Влада ставила на располагање три милиона евра за реновирање позоришта у Врању.

„Оно што нам недостаје у Врању је још један велики инвеститор, велика фабрика да запослимо све људе у Врању да знају да је будућнсот њихове деце у тој општини, да могу да остану”, нагласио је председник.

Казао је и да ће сутра обићи у Трговишту Симпову фабрику малих кревета и да ће погледати да у ту општину доведе још неког инвеститора, као и у Врањску и Бујановачку бању.

На почетку обраћања Вучић је рекао да се, како не би други говорили да је неко стизао из других крајева Србије у Врање на скуп, ту налазе и људи из Сурдулице, Владичиног Хана, и других околних места.

Захвалио је становницима Куманова, који су дошли, а чију је заставу видео у маси.

„Последњи пут када сам био у Врању мислио сам да је то био највећи скуп, али чини ми се да то тада није било тако”, приметио је Вучић.

Разумеће народ коме треба да пружи подршку

ВРАЊЕ - Председник Александар Вучић рекао је у Врању да су симболи његове политике аутопутеви, инвестиције и запошљавање грађана и да је уверен ће народ разумети ко се понаша одговорно и коме треба да пружи подршку.

С друге стране, каже, симбол политике оних који би да сруше све што је у Србији урађено, симбол политике прошлости јесу вешала која су донели на Теразије, после 1941. године, тамо где су родољуби вешани.

„Неко нов се сетио да донесе вешала на Теразије. То је симбол њихове политике, а наше - аутопут, нови гасовод, нове инвестиције и фабрике у Врању, запошљавање. То су кључне разлике у политикама које нудимо нашем народу”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, само озбиљношћу се може напред, а не псовкама и претњама, преноси Танјуг.

„Ја се насмејем кад прете, не зато што је нешто смешно, већ зато што немате право да им одговорите на исти, неодговоран начин. Него, полако, осмехнете се, слегнете раменима и кажете - наставите да говорите и да се понашате на тај начин и разумеће народ ко је одговоран и разумеће народ коме подршку треба да пружи”, истакао је он.

Подсетио је на пад јавног дуга истичући да не жели да деца буду дужна, као и на то да је војска била потпуно разорена.

„Намерно су нам уништавали оруђе и оружје. Ове године имаћемо више авиона и хеликоптера него икада у историји и то двоструко или троструко. За новац који сте ви зарадили Србија је направила модерну и озбиљну армију. Не плашимо се никога али знамо да нам сукоби нису потребни, већ мир и рад”, поручио је Вучић.

Подсетио је да је војска имала један авион када је постао министар одбране.

„Само радом, трудом, енергијом морамо напред. Знам да бих и овде добио највећу подршку ако бих говорио лоше речи о својим политичким противницима. Не бежим од дуела, као у Скупштини, и на сваком другом месту, где сам морао да одговарам на разне глупости. Лако смо их побеђивали”, рекао је председник.

Гасовод Пчињском и Јабланичком округу за 3,5 године

ВРАЊЕ - Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се ускоро кренути са изградњом гасовода за Пчињски и Јабланички округ, а вредност инвестиције је, каже, 142 милина евра.

„Најкасније за 3,5 године имаћете гас, а то значи да стиже индустрија, да стижу и фабрике, а ничега од тога не би било да не радимо ауто-пут који су вам обећавали 70 година и 70 година нису пипнули ништа. Ми данас градимо ремек дело. Погледајте мост Врлу како изгледа”, рекао је Вучић у обраћању грађанима у Врању у оквиру кампање „Будућност Србије”.

Он је рекао да је одушевљен како изгледа тунел Манајле кроз који је данас прошао, наводећи да Србија може да буде једнако успешна као Швајцарска, Немачка или Аустрија ако се ради озбиљно, посвећено и одговорно.

„Али не када имамо бахату и неодговорну власт која само пљачка као што смо имали случај раније”, рекао је Вучић.

Каже да су се многи смејали када је стигла прва фабрика у Владичин Хан - Теклас, а данас, додаје, власник компаније најављује да ће запослити још 500 људи у том месту.

„Сутра идем да посетим двојицу српских у Владичином Хану који повећавају број радних места. Сурдулицу морамо додатно да појачамо, да изградимо канализациони прстен око Власине, да буде туристичка мека и медина за овај регион. То је негде око 16 милиона евра”, најавио је председник.

Он је захвалио грађанима без којих, како каже, ништа не би могло да буде урађено.

„Посебно ми је драго што људи слушају оно што говоримо, зато што у ери друштвених мрежа у којој је све негативно, у којој као да неко жели само да шири мржњу према свему што се догађа, рад готово да нико не цени, а ја видим да ви цените рад, борбеност и да разумете шта је то кроз шта смо пролазили и где смо се налазили”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Санација брда у Грделици биће завршена за два месеца

ВЛАДИЧИН ХАН Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће радови на санацији косине на јужном краку Коридора 10, на поддеоници Предејане - Царичина долина Лот 2, која се прошле године обрушила услед пуцања потпорног зида, трајати још два месеца, преноси Танјуг.

Вучић је обилазећи радове на мосту Врла у Грделичкој клисури рекао да је остало још пола брда да се санира, а да му је пренето да ће радови бити завршени и да постоји још проблема који морају на тој локацији да се реше.

Председник је рекао да када се савладава природа, морају да се сагледају и „она друга страна коју природа носи” те да компаније које раде на санацији имају проблеме јер немају довољан број професионалних радника.

Како је рекао, због тога што Немачка економија „узима” велики број возача, багериста и других, на овој деоници су ангажовани возачи из сиромашнијих делова Турске.

Због овог проблема, председник је рекао да ће се у наредном периоду још више посветити развојем занатског сектора у Србији и школовању овог кадра.

Вучић: Сваку врсту претње не само да осуђујемо, већ деламо

ВЛАДИЧИН ХАН - Председник Србије изјавио је да осуђује сваку врсту претње новинарима, без обзира ко те претње упућује и да је то показатељ понашања одговорне државе.

Вучић је на питање новинара, након што је обишао део Коридора 10, да ли је добио информацију од државних органа ко је претио новинарима ТВ Н1 и њиховим породицама као и „чији је тај човек” рекао да не зна „чији је” али да зна да је ухапшен.

„Знам да је ухапшен. Заиста не знам чији је”, рекао је председник.

Рекао је и да би био ухапшен и да је био симпатизер његове странке, те поручио: „Па ваљда то најбоље показује како државни органи добро, озбиљно и одлучно раде свој посао када хапсе људе који су симпатизери или чланови СНС-а као што је председник општине Гроцка”.

Рекао је и да држава не прави разлику да ли неко припада једној или другој странци и у том смислу додао да је држава, када се говорило да је младић који је носио вешала члан СНС-а, свакако пошла да га ухапси.

„Нама је један од највећих тајкуна у овој земљи Драган Ђилас рекао да су то провокатори које је убацила власт и СНС и ми смо пошли да ухапсимо члана СНС-а, кад оно - није члан СНС-а носио вешала него истакнути функционер Двери”, приметио је те поновио да би био ухапшен и да је био члан његове странке.

„Ми се тиме поносимо”, рекао је Вучић.

Свају врсту претње, каже, осуђује „и у томе се разликујмо од њих.

„И не само да осуђујемо, деламо. Сваку врсту претње вашој редакцији (Н1), било којој другој редакцији подразумева се да осуђујем, а у стању сам да поновим 100 пута и да позовем свакога да не помисли да има право да било коме прети”.

О програму СзС, претњама, изборима, будућности...

ГРДЕЛИЦА – Председник Србије Александар Вучић каже да је програм који је представио део опозиције неозбиљан и да у њему нема ништа о Косову, Европској унији, нити неке економске мере осим „развластићемо, лустрираћемо, хапсићемо”.

„Што се тиче онога што би требало да представља програм, ја сам разумео да ме то нисте ни питали. То је толико неозбиљно састављено, да је сваки програм које год хоћете странке из 1991. године, када су се најглупљи програми састављани који везе са реалношћу нису имали, је 10 пута паметнији од онога што су написали. Немате ништа о Косову, ЕУ, немате да је било ко било какву економску меру написао, осим развластићемо, лутрираћемо, похапсићемо, уништићемо. Ви ћете неког да хапсите? Ви што сте покрали 500 милиона евра, али добро...”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Грделици, преноси Танјуг.

Он је приметио да део опозиције све што ради, од медијског до сваког другог иступа, је враћање у прошлост.

„Ја сам овде да бих показао да Србија гледа и иде у будућност и да они који желе да је врате у прошлост у томе неће моћи да је спрече, победићемо их чисто као и увек”, поручио је председник.

О томе да ли ће бити избора каже да је рано говорити, те да ово што обилази Србију нема везе с изборима, али каже и „увек смо спремни да измеримо вољу народа”, а она се, поручује, мери на бирачким местима.

„Кад год да се они догоде, за два или 12 месеци, када је редовно да буду, та победа ће бити убедљивија него икада”, додао је Вучић.

Рекао је да нема коментар на најаву бојкота избора и институција дела опозиције, оценивши да је то њихов избор.

„Као што сте приметили, ја сам прилично релаксиран...неки кажу да треба да скончам као Александар Обреновић, позивали су на мотке, доносили вешала. Никакав проблем немам. Чуди ме да мисле да се неко стварно тога уплашио, да се неко тресе због глупости које изговарају сваког дана...„, рекао је Вучић.

Вучић: Врању потребан још један инвеститор

Председник Александар Вучић каже да је Врању потребан још један инвеститор, јер без тога незапосленост у тој општини неће бити решена, додајући да велики инвеститор, чији долазак је раније најавио, највероватније планира да улаже у Поморавље, Крагујевац или негде између Београда и Новог Сада, преноси Танјуг.

Вучић је након обиласка трасе на Коридору 10 у Грделичкој клисури, а упитан да ли ће најављени велики инвеститор доћи на југ Србије, приметио да је тај регион до сада био у некој врсти повлашћене позиције кад је реч о инвестицијама и помоћи државе, што је и објаснио:

„Вечерас ћу положити рачуне људима у Врању. Од Геокса, до Јумка, и уз велике муке опстанка Симпа каквог таквог, уз бројне инфраструктурне пројекте, дајемо три милиона евра за реконструкцију позоришта, и дали смо и новац због старих дугова Врања. Тиме је Врање у једној врсти повлашћеној ситуацији”.

А кад је реч о великом инвеститору којег најављује, каже да су највеће шансе у овом тренутку да он дође у Поморавље, Крагујевац или негде између Београда и Новог Сада, а да при томе ипак Поморавље тренутно има највише шансе.

„Говорим о Ћуприји, Параћину, Јагодини, Деспостовцу. Ја сам са својим тимом људи и са Аном Брнабић довео најмање 120 фабрика у Србију, док су неки затворили 1.200”, навео је, коментаришухци тиме изругивање опозиције с најавом доласка великог инвеститора.

Истакао је да ће та инвестиција бити толико значајна за целу Србију, те да ће довести и многе проидзвођаче компонената.

Кад је реч о југу Србије оценио је да Сурдулици и Владичином Хану иде добро, да остаје да уради нешто за Трговиште, где живи мало људи, па се због тога не може довести велики инвеститор.

Босилеград је добио два ијвеститора, додао је, и то после много година, а то је град у којем живи 10.000 Бугара, „веома вредних грађана Србије”.

„Знам колико још енергије и труда морамо да уложимо”, напоменуо је, те истакао да радије говори о резултатима, оним постигнутим и онима који тек долазе, него што би да се расправља са опозицијом.

Коментари9
7af7e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

slavko
Pa ako smo "ostali bez Crne gore" znači kako smo "imali Crnu goru". Umesto da smo "bili sa njom" mi smo je "imali" pa smo možda baš zbod toga i "ostali bez nje".
Јован К.
slavko, Немојте тако буквално. Вучић се мало неспретно изразио, али може да се каже да је СР Југославија у свом саставу имала Србију и Црну Гору. Такође, после промењеног назива заједничке државе, може да се каже да смо имали Србију и Црну Гору и да смо, ми, њени држављани, касније остали без Црне Горе.
dragoslav kočović
Slažem se sa vama Radmila upotpunosti. Da, baš tako treba postupati.
В.Петровић
Вучићу само тако недај ни педалј Српског!
артиљерац
Да видимо и то чудо.
Cane
Predsednik će racionalnom politikom svim silama pokušati da se izbori za najpovoljniji ishod po nas.
Јован К.
Cane, Љубазно бих Вас замолио да наведете неке од тих "свих сила". Хвала унапред.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља