уторак, 15.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:36

Дачић: Не повлачимо једностране потезе, укинути таксе па дијалог

Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку изнела је низ оптужби на рачун Србије, рекавши, између осталог, да је Београд тај који тражи изговоре да не седне за преговарачки сто у Бриселу.
четвртак, 07.02.2019. у 22:28
(Принтскрин)

Србија никада није повлачила једностране потезе - ни због ЗСО ни због једностране одлуке Приштине да конфискује имовину Трепче, а дијалог Београда и Приштине, блокиран због одлуке о увођењу стопроцентних такси на српску робу, може бити настављен тек кад је Приштина повуче, поручио је шеф дипломатије Ивица Дачић.

„Надам се да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно и отворило би врата разговорима. Међутим, уколико то не учине, биће јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе да праве компромисе, већ желе политику уцене”, рекао је Дачић.

Он је на седници о Косову подсетио је да се разговори Београда и Приштине воде већ 6-7 година, и да је током тог периода било помака, некада већих, некада мањих, али се разговарало.

„Ја сам, као тадашњи премијер, потписао Бриселски споразум. Нажалост, тај споразум ни данас није у потпуности примењен, а сада смо у фази да разговора у Бриселу нема и сви сте врло свесни због чега”, каже Дачић.

Захвалност Екваторијалној Гвинеји
Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је у Њујорку са сталним представником Екваторијалне Гвинеје и председником СБ УН у фебруару, амбасадором Анатолио Ндонг Мба и изразио захвалност на спремности да, упркос притисцима, укључи извештај о раду Унмика у месечни програм рада СБ УН.Амбасадор Мба је истакао да је њихов став о укључивању ове теме у програм рада за фебруар израз њиховог принципијелног става.Поздравио је постигнути договор о динамици седница у наредном периоду.Дачић је саговорника информисао о ситуацији на Косову и Метохији, посебно у контексту једностраних потеза Приштине и штетности таквих акција по Бриселски дијалог.Пренео је посвећеност Србије проналажењу компромисног решења, прихватљивог за обе стране, саопштило је Министарство спољних послова Србије, преноси Танјуг.

Како је додао, зна да ће многи од присутних опет апеловати на обе стране да се уздрже од једностраних потеза и посвете дијалогу и проналажењу трајног решења.

„Могу вам само рећи да се Србија уздржава од једностраних потеза које нисмо повлачили ни због Заједнице српских општина која, као најважнији део Бриселског споразума, ни након више од пет година није формирана, ни пре два дана када је Приштина донела једнострану одлуку да конфискује имовину рудника Трепча”, истакао је он, преноси Танјуг.

Дијалог је, како је навео, блокиран из једног разлога - због једностране одлуке тзв. Косова да уведе таксе, иако је тај потез осуђен од готово целе међународне заједнице и иако су сви, укључујући највеће савезнике, позвали Приштину да ту одлуку повуче.

Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање отворених питања, због чега се и након увођења такси, уздржала од реципрочних мера и било каквих потеза који би додатно отежали постојеће стање, каже министар.

„Још једном смо својим деловањем показали одговорност, рационалност и кредибилитет”, истиче Дачић, додајући да су те, неразумне, мере циљано усмерене на отежавање положаја српске заједнице на Косову и Метохији.

„Приштина наставља да угрожава све што су се ЕУ и други међународни чиниоци трудили да се постигне, кроз дијалог и регионално повезивање. Како онда очекивати да се поштује било какав договор ако се не поштују основни принципи на којима почива савремена Европа”, указао је он.

Такође, Дачић је навео да се аргумент Приштине да је овај потез, увођење такси, уследио као контрамера због политике Србије коју они карактеришу као „агресивну” не може прихватити.

Дачић истиче и да је за сваку осуду изјава Рамуша Харадинаја у којој оптужује Унмик и генералног секретара УН-а за писање „лажних извештаја”, као и одлука о прекиду сарадње са Мисијом највише међународне организације.

„ Подсетићу да је Харадинај, током састанка са највишим званичницима ЕУ, оптужио и ЕУ да је 'убила дијалог' “.

Коментаришући једнострану одлуку Приштине о Трепчи, Дачић каже:

„Желео бих да подсетим да иако је тзв. Косово чланица Светске банке и ММФ, Србија је до данас отплатила 750 милиона долара кредита и треба да отплати још више од 200 милиона УСД дуга који се односе на кориснике са КиМ. Ако већ Србија отплаћује те дугове, како онда Косово није део Србије?"

Дачић је рекао и да Србија поздравља започете активности „Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва” на саслушању појединих лица са КиМ.

„ Истовремено се надамо да ће ускоро бити подигнуте и прве оптужнице, посебно имајући у виду значај овог корака у процесу расветљавања злочина извршених на припадницима српског становишта и других неалбанаца на КиМ”, рекао је он.

Како је навео, међу онима који су позвани на саслушања налази се неколико високих званичника, припадника из командне структуре тзв. ОВК што је посебно важно, јер је прикупљено доста података који указују на директну повезаност људи који су били у командној структури са злочинима који су били почињени.

„Надамо се да ће Приштина сарађивати са надлежним институцијама у циљу кажњавања ових злочина, али чињеница да је за саветника премијера тзв. Косова именован ратни злочинац Сулејман Сељими, што је осудио и амерички амбасадор у Приштини, не оставља нам много простора за оптимизам”, упозорава Дачић.

Наводећи, између осталог, податак из недавног извештаја Мисије ОЕБС-а на Косову да је у прошлог години број инцидената који су били усмерени на припаднике српске заједнице на КиМ порастао за чак 30 одсто у односу на 2017. годину, Дачић каже да је поражавајуће што се о овим бројевима говори на 20. годишњицу од успостављања међународног цивилног присуства, односно усвајања Резолуције 1244 СБ УН.

Дачић: СБ УН и даље континуирано о КиМ и Унмику

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да Србија сматра да су седнице СБ посвећене Косову и Унмику потребне и изразио задовољство и захвалност чланицама Савета што је постигнут договор да се и даље континуирано расправља о Косову.

„Најважније је да ће СБ и даље континуирано расправљати о извештајима генералног секретара УН-а о ситуацији на КиМ и раду Унмика”,рекао је он у седишту УН на седници чије је одржавање било неизвесно због противљења четири чланице које сматрају да нема потребе да СБ расправља о КиМ свака три месеца.

Он је подсетио да се Савет безбедности и даље бави ситуацијом у БиХ два пута годишње, као и Резидуалним механизмом за кривичне судове - некадашњим Хашким трибуналом, а нико није тражио скидање тих тема са агенде.

Оценио је да је присуство и деловање Унмика на КиМ од кључног је значаја и захвалио Екваторијалној Гвинеји, која је уврстила овај састанак у дневни ред Савета безбедности.

„Ми не тражимо седнице да би се са неким сукобљавали, већ како бисмо допринели стабилизацији ситуације на КиМ и миру у региону. Србија је конструктиван, кредибилан и предвидив партнер. Зато смо и иницирали договор о динамици одржавања седница Савета безбедности”, каже Дачић.

Србија, како каже, верује да је неопходно да Савет безбедности буде отворен и спреман да разматра сва питања од важности за међународни мир и безбедност, а посебну пажњу мора посветити својој превентивној улози, реагујући на ситуације које, поред тога што представљају јасно кршење резолуције овог тела, доводе и до пораста тензија, угрожавања стабилности и безбедности.

„И даље верујем да треба и да можемо пронаћи заједнички именитељ у интересима и радити на његовој реализацији. Сви желимо да се ово питање реши, сви желимо да Косово и Метохија више не буде тема Савета безбедности, да Унмик заврши своју мисију, али успешно.

Тај тренутак, нажалост још увек није близу”, истакао је Дачић.

Он је навео да је више пута указивао да се налазимо у веома деликатној фази и апеловао на све да створимо услове да можемо да седнемо и разговарамо конструктивно, без условљавања и наметања решења, преноси Танјуг.

Договорено смањење броја састанака о Косову у Савету безбедности УН

ЊУЈОРК - Чланице Савета безбедности УН договориле су се да смање број седница које о Косову.

Савет безбедности је свака три месеца држао отворене седнице посвећене извештају генералног секретара о раду Унмика којима су присуствовали високи српски и косовски званичници.

Под притиском САД и њихових европских савезника, они су се договорили данас уочи заказаног састанка СБ о Косову да ће ове године бити одржана три састанка о Косову, и два 2020, преноси агенција АП.

„Уколико погледате на количину сукоба тренутно на терену на Косову нема ништа слично нивоу питања о којима се решава на местима као што су Јемен, или Конго или Хаити. Тако да је четири састанка годишње свакако превише”, рекла је британска амбасадорка при УН Карен Пирс, преноси АП.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас је обавестио генералног секретара УН, са који се састао уочи седнице о Косову, да је постигнут договор о динамици састанака у наредном периоду, и рекао да је од броја седница током године важније да ово питање буде задржано на агенди савета безбедности, саопштено је из Министарства спољних послова Србије, преноси Бета.

Читаку: Таксе само изговор Београд да не преговара

ЊУЈОРК - Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку изнела је низ оптужби на рачун Србије, рекавши, између осталог, да је Београд тај који тражи изговоре да не седне за преговарачки сто у Бриселу.

Србија условљава дијалог уклањањем такси, казала је Читаку и поновила да је одлука о таксама директан одговор на „агресивну и бруталну” кампању српске владе против Косова.

Према њеним речима, таксе нису проблем већ су само изговор Београда за одбијање да седне за сто са Приштином у Бриселу.

Она је на седници СБ УН посвећеној Косову више пута поновила да не може да схвати зашто се СБ УН поново састаје и чешће говори о Косову, него о Сирији, Јемену, Венецуели где, према њеним речима, постоје прави проблеми.

„Неприхватљиво је да је Србија претворила ово тело у театар који је постао сцена за Србију да прича своју бајку свету, измишљене прича у који не сами не верује”, рекла је Читаку и додала да су седнице изгубиле своју сврху.

Она је позвала чланице безбедности да прекину, како је рекла, ову пародију и шараду.

Такође је оптужила Србију да није искрена у ангажовању у дијалогу о нормализацији и истакла да се неће водити дијалог о постојању Косова као слободне државе.

„Желимо да разговарамо о изградњи конструктивног односа међу суседима као равноправни, али ту лежи проблем, Србија се противи идеји да је Косово равноправно, зато стално стварају драме”, каже она.

Осврнула се и на недавну одлуку Приштине о Трепчи оптуживши Београд „неоколонијалну” реакцију, преноси Танјуг.

Косово неће преговарати о Трепчи или неком другом ресурсу, они су на Косову и припадају Косову, тврди она и додаје да Србија треба да жели мир, а ако то заиста жели онда мора да ради на томе.

Она је оптужила Београд и да врши притисак на Србе на КиМ и да спречава њихову интеграцију те да их користи као инструмент за своју политику дестабилизације.

Читаку тврди и да се главни осумњичени за убиство Оливера Ивановића крије у Београду и да Србија одбија да га преда косовским властима.

Наводећи да се Косово ослободило Србије пре 20 година, Читаку каже да је сад тренутак да Србија себе ослободи Косова, зарад мира и безбедности у региону.


Коментари0
79575
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља