субота, 23.02.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:34

На Пршутијади у Мачкату месо из Гренобла и Парме

Златиборска пршута и сланина излагане још давне 1889. на Светској изложби у Паризу, а домаћинском производњом та светла традиција очувана је до данас
Аутор: Бранко Пејовићнедеља, 10.02.2019. у 23:30
Прво место за најбољу говеђу пршуту на 19. Пршутијади припало је Драгану Стојановићу из Мачката (Фотографије С. Јовичић)

Мачкат – Румени се сунчани Мачкат ових дана од боја пршуте и других сувомеснатих производа, почела је јуче овде 19. „Пршутијада”. На сајамске штандове усред хале у порти Цркве Светог Илије пред многе посетиоце златиборски домаћини изнели су тоне месних прерађевина, с пажњом бираних за ову прилику. Пршуте, сланине, кобасице, стеље, какве се вековима праве у овом крају и свуда добро продају.

Зачула се свирка трубача, запевана је изворна песма из вика, прочитано је подсећање да су златиборска пршута и сланина излагане још давне 1889. на Светској изложби у Паризу те да се домаћинском производњом и овим догађајем у данашње време чува та светла традиција. То је, отварајући манифестацију, потврдио и Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, уз најаву да ће ова традиционална производња и друге сродне прерасти у агроиндустријски комплекс који окупља произвођаче из ширег региона, да се српско село развија и опстаје.

Проглашени су и најбољи производи на овој народној смотри. По одлукама оцењивача из „Југоинспекта”, који су прегледали производе свих 16 излагача на овој „Пршутијади” из Мачката, Криве Реке и Качера, прво место за говеђу пршуту освојио је Драган Стојановић из Мачката. Најбољу свињску пршуту има Митар Марић, чија је овчија стеља такође најбоља, док је прво место за домаћу кобасицу припало супружницима Илији и Јовани Стојановић из Криве Реке. Шампионску сланину и овчију пршуту произвела су двојица Мачкаћана, обојица Шопаловићи: Радомир и Бранко. Специјалне награде за уједначени квалитет производа добили су произвођачи Милош Радовановић, Марко Стојановић, Александар Радојичић и Мирослав Стојановић.

– Сви ми правимо добре сувомеснате производе, само нијансе одлучују. За врхунску пршуту треба имати добро месо, пажљиво га прерађивати и одмерено посолити, а рецепт је дуга породична традиција – каже за наш лист победник Драган Стојановић, који има своју прераду меса и бикове у тову, а цела породица му је укључена у тај посао.

А на овој „Пршутијади”, која траје три дана, било је и деликатеса из иностранства. Производе из Гренобла у Француској продавао је Оливије Длузни и то, како пише на штанду, француску кобају (са зеленим зачинима, бибером, орахом) и француски сир.

– Ово су производи из Француске, а ја живим у Новом Саду већ четири године. Ова „Пршутијада” је супер – рекао нам је на течном српском. Поред је био штанд на коме су изложени шунка и сир пармезан из италијанског града Парме.

Атракција за ову прилику виђена је и на штанду компаније „Златиборац”. Она није учествовала у званичном делу, али је приказала део свог месног асортимана, с тим што се највише посетилаца ту окупило када су кували – качамак. У широкој посуди, од белог пројиног брашна, додајући у њега сланину, кајмак и сир, како се од давнина прави у овом крају. Тако припремљен качамак бесплатно је дељен да се проба.

По дужини изложених пршута предњачио је штанд домаћина Николе Брковића из Качера. Једна свињска пршута, на којој је писало „продата”, дугачка је 1,85 метара.

– Правили смо је од свиње тешке 350 килограма. Имамо овде и производе од једног огромног вола из Заовина с Таре, тешког 1.170 кила. Радо те највеће пршуте купују људи на овом сајму, посебно хотелијери и наши из дијаспоре – рекао нам је Брковић.

Као и обично, на „Пршутијади” може да се купи изложено, и то по сајамским ценама. Килограм говеђе пршуте овде је 1.800 динара, свињске 1.200, сланине 800, домаће кобасице 800. Сајам се завршава у понедељак наградном игром за посетиоце.


Коментари7
8be39
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

milan
Ne pravi se prsuta u Mackatu samo od goveda koja pasu travu na Zlatiboru. I meso iz Argentine ,zamrznuto i ilegalno dovezeno preko Crne Gore postaje domaca prsuta. Tamo je predhodno provelo desetak godina u hladnjaci a nas gladni narod sve ce da pojede sta mu se ponudi......
FORum LIvii
Najvecu prepreku za izvoz ovih proizvoda u EU je sadrzaj dima u proizvodu. Propisi EU iz oblasti hrane , propisuju tacnu kolicinu dima u mesu . Svi nasi proizvodi premasuju tu meru. Sa tim problemom su se suocili i preradjivaci mesa iz drugih zemalja. Poljska je u pocetku imala samo 4 proizvodjaca koji su se uklapali u standarde.Trebalo im je nekoliko godina da se prilagode. Zato bi i nasi preradjivaci trebali na vreme da se prilagode kako bi izbegli zabrane izvoza u zemlje EU .
Pablo Levandovski
Najvise stiglo sunke iz Poljske, zdrava hrana. A nesto i iz Juzne Amerika, Kolumbije ttacnije. Tamo krave pasu koku, da vidis kad te opije taj kolumbijsku sudzuk!
deki
Uh, slanina ko' Adidas.
rade
ima iz južne amerike ponajviše

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља