субота, 21.09.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:44
ИСХРАНА

Артичока – поврће Медитерана

Од давнина се узгаја и користи као храна, али и као лек
четвртак, 14.02.2019. у 20:00
(Фотографије Пиксабеј)

Артичока је вишегодишња зељаста биљка пореклом из Средоземља, а данас расте и у другим топлијим крајевима. Ово специфично поврће крупних главица има меснате листове који су укусни, али и лековити. Једе се пре него што процвета и садржи органске киселине и етарска уља. Од давнина се узгаја и конзумира, као храна, али и као лек.

Највећи светски произвођачи артичоке су Италија и Египат. Врхунац сезоне брања артичока је пролеће. Дуго могу да се одрже после брања, па су под уобичајеним условима чувања свеже и после две недеље, па чак и дуже.

Артичоке могу да се кувају у води или на пари, уз додатак соли или без ње. Ако се не поклопи лонац у коме се кувају, органске киселине из њих могу да испаре. У поклопљеном лонцу артичоке приликом кувања могу да промене боју у браон, услед утицаја ензима и оксидације хлорофила. Али ако се у лонац стави мало сирћета или сока од лимуна, боја артичока током кувања неће се променити.

Кувана артичока у 100 г даје 50 килокалорија, а састав јој је следећи: укупно садржи 11,39 г угљених хидрата – од тога шећера само један грам, влакана 8,6 г, масти 0,34 г, беланчевина 2,89 г. Ово поврће садржи витамине Бе комплекса, витамине Це и Ка и нешто мало витамина Е. Од минерала има гвожђе, калцијум, магнезијум, манган, фосфор, калијум, натријум и цинк.

Поред овога, артичоке садрже мноштво фитонутријената (кверцетин, рутин, антицијанини, лутеолин и цинарин), који делују као антиоксиданси, и у томе предњаче међу поврћем.

Артичоке потпомажу пробаву, побољшавају функцију јетре и жучи, снижавају лош холестерол, чиме смањују ризик од артериосклерозе и срчаних болести. Код оболелих од синдрома надраженог црева, побољшавају стање, као и упорне болове у стомаку – диспепсију.

Ово поврће може се наћи у многим јелима, а ако га нисте већ пробали, сада је време.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари2
9a53d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Joca Dopisnik Belosvetski
Mnogi misle da je Articoka povrce samo za Koze, posto stvarno nema sta da se pojede. Ima oko 99% vode a ostalo je nesvarljiva kozurica. Na kraju balade, puna usta prazan stomak - tako deda kaze.
ivan bošković
U tome i jeste štos, za skidanje stamaka najbolje ga je puniti tim lako svarljivim a korisnim stvarima. Za promenu od kupusa i zelene salate, artilčoka dobro dođe - samo što je ja kod nas nisam video, možda samo italijanskoj tegli ili konzervi, koja košta ne pitaj.
Препоручујем 3

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља