среда, 16.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:49

Нико више не зна шта Албанци хоће, осим да им Србија све да

Вучић: Нисам оптимиста када су таксе у питању.- Вучић: Свакако ће бити избора, а кад - то ћемо да видимо.- Фашистима који су правили спискове непожељних данас тапшу.- Више људи на скуповима у кампањи, него на протестима.- Од 26 захтева хрватске заједнице у Србија испунила 23
петак, 15.02.2019. у 18:24
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

МИНХЕН - Председник Србије Александар Вучић изјавио је да више нико не разуме и не може да „похвата” шта се дешава на Косову и Метохији, и шта албански политичари хоће, јер сваки дан дају различите изјаве, изјаве око велике Албаније, око такси и свега другог...

„Ни сам више не разумем шта је политика Албанаца”, рекао је Вучић вечерас у Минхену за Пинк тв.

Како је рекао, плаши се да Албанци немају додира са реалношћу и не разумеју баш шта се збива у региону и свету.

„То је оно што ме природно пласи и као одговорног и озбиљног човека”, рекао је Вучић.

„Сваки дан, када им читам изјаве, не знам шта им је политика, за шта се залажу и шта хоће. Нико не зна. Осим што знамо да хоће да Србија уради све што није реално и могуће да уради, да би они били срећни и задовољни. А, да ми ваљда треба да будемо срећни и задовољни што ће они коначно да буду задовољни, што смо их признали. И, да им, ако треба, додамо још мало територије да би било још задовољнији”, рекао је председник, после разговора са немачким министром спољних послова Хаиком Масом.

Каже да је Масу, који је претходно имао разговор са Харадињем и Хоџајем, рекао оно што види и оно што се дешава.

„Ни они баш не могу све да похватају. Тешко да ико може”, рекао је Вучић.

Истакао је да Немачка има другачији став од Србије, јер је признала Косово, због чега је позиција наше земље тешка и готово немогућа у разговорима:

„Треба да изведете чудо, на малом простору, да би вас чули и саслушали. Хвала Немцима што хоће да нас саслушају”, истакао је Вучић.

Наравно, каже, да не деле наш став, јер су они признали независно Косово.

„И када они говоре о промени границе, причају о промени границе независног Косова, коју не дозвољавају”, рекао је Вучић и додао да је добро што сада хоће да саслушају и Србију, преноси Танјуг.

 

Вучић: Нисам оптимиста када су таксе у питању

МИНХЕН - Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Минхену да није превелики оптимиста да ће Приштина укинути наметнуте таксе на српску робу, али да ће се, како је рекао, Србија томе прилагодити и знати да сачува себе, као и мир и стабилност.

„Ми ћемо се прилагодити и знати да сачувамо Србију као и мир и стабилност”, поручио је Вучић.

Упитан шта очекује од сутрашњег сусрета са Хашимом Тачијем и Јоханесом Ханом и да ли би тај сусрет могао да доведе до решења када су у питању таксе и дијалог, Вучић каже да је то за њега комплексно питање иако изгледа једноставно.

„Мени је тешко да одговорим јер ништа не зависи од Београда. Ми се понашамо одговорно”, истакао је Вучић и подсетио да је Београд за разлику од Приштине испунио све тачке Бриселског споразума.

Он је напоменуо да Приштина није испунила ни оно што је потписано 2006. године са неким другим властима у региону.

Уместо тога, они уводе таксе и крше све елементарне цивилизацијске норме, а ми причамо о регионалној стабилности, напомиње Вучић.

„Ми смо спремни да отворимо границе за цео регион, да функционишемо као јединствено тржиште, ми смо спремни да усагласимо субвенције за све инвеститоре, што би драматично увећао број инвеститора. Све смо то ми спремни, а онда се догоди невероватна ствар да некоме падне на памет да неко ресава своје билатералне проблеме тако што ће да уведе таксе Србији и Босни и Херцеговини”,указао је председник.

„И сви ћуте, као да не знају о чему се ради”, истиче Вучић, додајући да пита све насе партнере како је могуће да то траје 90 дана, и да ли је Приштина најача на кугли земаљској.

Он је подсетио да Београд до сада никакве мере није спроводио, да би показао колико смо цивилизовани и посвећени миру и стабилности, али је напоменуо да то не може да траје довека.

„То се неће десити”, истакао је Вучић.

Истакао је, међутим, да је захваљујући рационалном понашању Србија сачувала мир и стабилност.

Истакао је нашу предност што им не забрањујемо улазак на територију централне Србије, јер да то радимо, којим би они путем онда ишли.

„Само зато сто смо нормални и рационални неко мисли да може да се иживљава над Србијом довека”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

 

Фашистима који су правили спискове непожељних данас тапшу

МИНХЕН - Фашисти у Србији никада неће победити, ма колико се трудили и наметали на разне начине, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић коментаришући инцидент у Орашцу на прослави Дана државности где је група присталица Двери и СНП Наши звиждуцима пропратила обраћање премијерке Ане Брнабић.

На питање како види то што поједини политичари, који су раније такве групе осуђивали, данас им кажу „браво”, Вучић подсећа и да су они, који данас одобравају такво понашање, пре неколико месеци говорили како такве групе подржава власт.

„Причали су да их власт подржава онда када су ти који су данас викали правили спискове непожељних новинара, а данас, када дувају у исту тикву и праве коалиционе листе и партијске савезе, онда су им добри”, навео је Вучић.

„За нас фашисти никада нису били добри и никада неће бити, борићемо се против њих и побеђиваћемо их увек”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да се Брнабићева добро снашла и да не би желео да коментарише групу фашиста.

„Није питање да ли су то урадили против државе, мене или било кога другог, не зато што смо ми исто што и држава, већ зато што то пристојни људи не раде на одређеним местима, посебно не на такве празнике”, одговорио је Вучић на питање како види њихов иступ против државе.

Како је рекао, жао му је што није био тамо и да се због тога „појео жив”, међутим, поновио је да је Ана Брнабић одлично одговорила фашистима и такав одговор ће, каже, добити на сваком месту.

Поштујте претке, фашизам неће проћи, рекла је данас председница Владе Србије Ана Брнабић у Орашцу.

Вучић поручује: „Шта да говорите о нечијем примитивизму и о нечијој непристојности онима који гледају како ће својој земљи да нашкоде”, преноси Танјуг.

 

Више људи на скуповима у кампањи, него на протестима

МИНЕХН - Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас да на скуповима у оквиру кампање Будућност Србије долази велики број људи, свакако већи него на протестима.

На питање новинара Пинка колико људи долази да га види и да ли је њихова бројност „забрањена тема” у медијима и зашто се о томе не говори, Вучић каже да то не може бити забрањена тема, али да о томе, изгледа, не сме да се говори:

„Али, интересантно је да не смете да говорите, зато што сте на скупу у Владимирцима синоћ имали више људи него на готово свим другим скуповима које неко други организује по највећим градовима. И зато не сме да се прича о бројевима. И зато сви ћуте о бројевима... кажу 'на препуном тргу' у Шапцу, на препуном тргу у Панчеву и слично. Неће да кажу пред коликим бројем људи, јер ти људи стоје, не шетају, а да шетају заузели би четири пута већи простор”, навео је Вучић.

Додаје да не брине око тога и да не жели да улази у те техничке ствари.

„Мислим да је свима јасно шта народ мисли и како. Хвала грађанима Србије на огромној подршци и надам се да ћемо ту подршку имати у тешким политичким временима пред нама, иако нам економија иде све боље”.

Вучић је изразио наду да ћемо и ове тешке политичке препреке које су пред нама успети да пређемо на најбољи и најсигурнији могући начин, као и да је уверен да ће од грађана у још већем броју и проценту имати подрушку у будућности.

Председник је казао да ће наставити кампању Будућност Србије обиласком Расинског округа, где ће обићи Крушевац, Трстеник, Александровац, Брус, Варварин, Ћићевац и више села, где ће разговарати са људима, преноси Танјуг.

 

Вучић: Свакако ће бити избора, а кад - то ћемо да видимо

МИНЕХН - Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас да је једини захтев оних који протестују тај да њега нема, да то једино разуме у њиховим захтевима, али да могу да га смене само на изборима као у сваком демократском и цивилизованом друштву.

Тако је Вучић одговорио на питање Пинк телевизије како види то што у захтеву оних који протестују нема захтева за изборе и зашто, у ствари, протестују.

„То је довољно да протестују, али, то не иде другачије него изборима. Надам се да неко не мисли на неки други начин, а када дође до избора онда ћемо да видимо”, рекао је Вучић за Пинк.

Додао је да му се чини да и ти што протестују добро знају „да им на изборима баш и не би ишло најбоље”.

„Биће их (избора) свакако, а сад кад, то ћемо да видимо”, рекао је Вучић, на питање када ће бити избори, преноси Танјуг.

 

Разговори о путу Србије у ЕУ и ситуацији на КиМ

МИНХЕН - Председник Србије Александар Вучић, који учествује у раду Минхенске безбедносне конференције, имао је низ сусрета са званичницима европских земаља са којима је разговарао о европском путу Србије, ситуацији на КиМ и односима Београда и Приштине и пренео им том приликом забринутост због актуелних дешавања.

„Мислим да су добро разумели позицију Србије и да ће заједно са нама покушавати да пронађу решење за то. Јер, ако то не будемо урадили, ако се ствари не буду смиривале, имаћемо сви заједно проблем, а чини ми се да то нико не жели и да то ни за кога није добро”, рекао је Вучић за српске медије у Минхену.

Рекао је да је накратко разговарао са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и да ће разговор наставити телефоном, вечерас, јер она напушта Минхен.

„Разменили смо ставове, сазнао сам неке нове ствари и рекао колико је тешка позиција и ситуација за нас, у којој вас неко држи три месеца на антицивилизацијским мерама, које значе штету економији Србије и огроман су проблем за српски народ на КиМ”, рекао је Вучић.

Додао је да је Могеринијеву замолио да се стави у „нашу кожу, наше ципеле” и упитао шта би други урадили на нашем месту.

Председник је данас разговарао у Минхену и са потпредседником владе и министром спољних и европских послова Белгије Дидијеом Рејндерсом и са државним министром за Европу и Америку у британском Форин офису Аланом Данканом и са политичким директором у Форин офису Ричардом Муром.

Истакао је и да је разговарао са представницима Лазарда, консултантима за Комерцијалну банку о економским темама, као и са људима из Ербаса, о набавци хеликоптера.

„Купујемо 12 хеликоптера Ербасових - три пуме Х215 и девет Х145. Девет стижу ове године. То је укупно око 175 милиона, што су огромна улагања, али све што нисмо имали никада, имаћемо у будућности.

„И бићемо по том питању сназнији од свих осталих, који су наше величине, капацитета и бројева”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће се вечерас састати и са министром спољних послова Немачке Хајком Масом, са којим ће разговарати и о дијалогу Београда и Приштине, те да је извесно да ће током конференције имати прилику да на кратко разговара са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која ће се сутра обратити на скупу.

Вучић је истакао да је Немачка најважнији спољнотроговински партнер Србије, највећи инвеститор и најзначајнија земља ЕУ, за којом следе Француска и Италија.

„Немачка је лидер Европе. Без обзира на различите ставове по питању КиМ, желимо да градимо партнерски однос и што је боље односе”, рекао је Вучић.

Како је рекао, његов посао данас и сутра биће да замоли Немце да добро разумеју позицију у којој се Србија налази.

Додао је да вечерас очекује и разговор са мађарским премијером Виктором Орбаном, у вези са гасом, те подсетио да је јутрос у Београду разговарао и са бугарским премијером Бојком Борисовим.

„Много ствари у кратком периоду морамо да решимо”, рекао је Вучић.

Приметио је да је у децембру забележен драматичан пад индустрије у Европи и да се очекује да ће раст привреде у ЕУ ове године пасти са 1,9 на 1,3 одсто.

„Гледаћемо да ми бар два или три пута брже 'гурамо', јер заостајемо за земљама ЕУ. Гледаћемо како да очврснемо наше финансије, да бисмо били мање подложни негативним утицајима на европском и светском финансијском тржишту”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

 

Од 26 захтева хрватске заједнице у Србија испунила 23

МИНХЕН  - Србија је у претходних годину дана у потпуности испунила 23 од укупно 26 захтева хрватске заједнице у Србији, изјавио је данас у Минхену Александар Вучић и истакао да је то наш допринос побољшању односа са Хрватском, а да напад на српске спортисте у Сплиту то свакако није.

На питање новинара из Хрватске о чему је разговарао с Пленковићем, чему је случајно био сведок, Вучић је рекао да се са Пленковићем кратко видео, „у пролазу”.

„Срели смо се два пута кратко у пролазу и то је све”, додао је Вучић.

Вучић каже да није човек који много очекује у принципу, али да у Хрватској најмање воле да чују рациналне речи.

„Јер, ваљда обожавате да водите кампању против Србије и мене лично и радујете се чекајући дан када ће неко да ме сруши с власти. Неће се то ускоро догодити, јер је народна воља много другачија од оне коју би неки желели од вас”, нагласио је Вучић.

Поручио је да ће Србија да ради све што је могуће да изгради што боље односе са Хрватском.

„Рекао сам то безброј пута, али то не волите да пренесете, то вам не одговара, из неког мени непознатог разлога. Ми и Хрвати, ако се не будемо боље разумели и не будемо подржавали једни друге, питање је да ли ћемо опстати и једни и други. Ако смо глупи толико да то не разумемо, онда немам никакав проблем”.

Вучић пита: „Ако мислите да је решење наших односа да се сваки дан нешто каже против Србије и српског народа, то не разумем. Као што понекад не разумем ни неке наше реакције”.

На питање хрватског новинара да оцени да ли је дошло до побољшања или погоршања односа две земље од последње посете Вучића Хрватској пре годину дана, Вучић је истакао да не може да каже да је напад на српске спортисте у Сплиту побољшање, „напротив”, истиче.

„То што се догодило је ужас. Код нас ваши спортисти нису нападани. То што раде навијачи, то је једна ствар, али да се то догоди вашим спортистима то је немогуће у Србији”, нагласио је председник Србије.

Истакао је да је поносан на нешто што је са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић договрано и додао да она има заслуге, јер се борила за права хрватске заједнице у Србији.

„Ми смо од 26 захтева хрватске заједнице до сада у потпуности испунили 23... асфалтирали смо улице, до изградње дома културе у Таванкуту, до давања Куће Бана Јелиачића у Петроварадину, до плаћана додатне цене за кућу Бана Јелачића, до финансирања Хрватске ријечи, затим хрватског културног друштва, до финансирања више католичких цркава и другог, све смо то урадили пре годину дана”.

Вучић каже да је поносан, јер су то грађани Србије који су лојални држави Србији и за које ми желимо да буду поносни што су родом Хрвати и грађани Србије.

„Волео бих да то могу да кажем и за српски народ у Хрватској, али плашим се да то није случај. Ипак, верујем да ће до тога доћи код свих нас, до неке промене свести и промена, и да ћемо другачије да гледамо једни на друге у наредном периоду”.

На питање истог новинара ко би могао да буде крив што није дошло до побољшања односа, Вучић је рекао да чињенице све говоре.

„Нисмо ни ми анђели, нити бих говорио о анђелима и ђаволима. Како кажете, када ми купујемо хеликоптере - ви напишете 'Вучићеви вражји хеликоптери'. Ове године нам стижу руски хеликоптери. Знате ли како су то лепи хеликоптрери, вас ћу Хрвате прве да позовем, сада нам стижу руски ми 35 да видите како су то дивни хеликоптери, никакве то вражије кочије нису”.

Поручио је да Србија жели најбоље односе са Хрватском и да Хрвати то разумеју.

„И ни на који начин вас не угрожавамо нити ћемо, а сасвим смо сигурни и да у Хрватској нико нема намеру да на било који начин угрожава нас. Погледајте шта се дешава у БиХ, где су Срби и Хрвати све ближи једни другима, ако вам је тешко да то видите - ја видим. Не могу да се правим да сам ћорав, ближи су, јер морају да раде заједно да би опстали. А и Србија и Хрватска ће морати да раде и живе заједно да би опастали”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

 


Коментари16
444cf
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailović
Vi ne znate šta Priština hoće, mi znamo, oni hoće potpuno priznanje, sutra kao članovi Interpola i progon svih heroja Košara, ali, narod ne zna šta hoće BG vlasti, koja je njihova platforma i koje su crvene linije, ili je već predodređeno da se Srbija skrati? Ko su fašisti u Srbiji koje spominjete i Vi i Premijerka? Da li mislite na one koji terorišu penzionere zbog čega umiru više nego ikada, jer, namera fašizma i jeste da nekoga više nema? Kako razrešiti taj čvor i spregu sa pravosuđem i Fondom PiO, to je problem a ne kome narod aplaudira?
Srki s
Čudno, stav o Kosovo potpuno izmešten iz stvarnosti. Da li namerno ili je upitanju stanje svesti, razuma. Kako god opasno stanje elite i javnosti u Srbiji. Evo malo od stvarnosti, država Kosovo je uvela carine 100% na robu iz države Srbije. Bolje carne nego rat
Miloš Petrović
Gdine Vučiću, ima više nego dovoljno stvari koje je idavno trebalo promeniti u Srbiji: zdravstvo, prosveta, državna uprava, sveopšta korupcija i nepotizam, ... I Vi i Gđa Brnabić samo tako možete efektivno da ojačate državu i društvo. I dovedete preko potrebne investicije. A šta ko misli ne znam gde i neprekidno bavljenje time ... građanima Srbije ništa ne donosi.
Mihailo Krunić
Ovaj moj komentar se neće baš odnositi po pitanju Kosova, ma da ima nekih dodirnih tačaka. Mene više brinu institucije države, i to one najvažnije za nju, a to su Akademije. Država nam propada, a one ćute. Ili se neko iz tih institucija javlja, a da nije kompetentan za tu vrstu delatnosti. Tako imamo apsurd da lekari članovi SAN-a, dovore o drušvu države, a istoričari ćute. Da se o književnosti, i drugim vrstama umetonost, iz ove akademije javljaju lica tehničkih nauka. Ovo je apsurd i ko da ceni ovu Akademiju.
Milan Trajkovic
narod je jako nezadovoljan albanci se shire na nasoj istinskoj i otetoj teritoriji a mi treba jos sve da im damo zauzvrat . patologija naseg vremena. jadan nas Srpski narod sta je sve doziveo.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља