субота, 19.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:22

Вучић: Како да одбијем мајку која хоће да се сликам с дететом

Нема подршке за решавање косовског проблема.- Знам да нећу успети, али борићу се свим срцем.-Питаћу Поповића што није сачувао КиМ 2008. године
четвртак, 21.02.2019. у 09:45
Председник Александар Вучић приликом посете Института за здравствену заститу мајке и детета (Фото Танјуг – Р.П.)

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је током посете Институту за мајку и дете, која је изазвала критике у јавности, испоштовао све процедуре и упитао како је могао да одбије мајку, која га је замолила да се слика са њеним болесним дететом.

Како је приметио, још више би га напали да је одбио то и да није хтео да се слика са дечаком.

„Испоштовао сам све што су ми рекли, обукао мантил, каљаче, ставио маску и махао деци... То је толико потресно и дивно, не само видети ту децу, већ и њихове мајке, које им пружају љубав. То је толико потресно да морате да заплачете и да сте од камена...”, рекао је Вучић за ТВ Прву.

Говорећи о фотографисању са дечаком у болници, каже:

„Махнем том дечаку, Златану и покажем му, пошто знам да дечаци воле да покажу мишиће, и он мени покаже мишиће и ја му кажем:' Много си јак, да будеш још јачи', а онда излази његова мајка и каже: 'Председниче, могу ли да вас замолим, хоће Златан да се слика са вама'. Она није имала маску, а ја сам имао на себи све што је потребно. И како да одбијем мајку која хоће да се сликам са њеним дететом...? Замислите на шта би тек личиле друштвене мреже да се нисам сликао”, упитао је председник.

Како каже, рекли би да је „право ђубре”, да није видео да ту има пуно поена па да се зато није сликао, или зато што се дечак зове Златан, или због имена његове мајке ..

Вучић каже да је пољубио дете и загрлио га, надајући се само да ће њему или некој другој деци то што ради некад у будућности моћи да помогне.

„Скочили су као да сам неког убио, као да сам ја Ђилас, Јеремић , Обрадовић и остали који нису ни динар дали у те болнице и нису ништа улагали”, истакао је он.

Вучић је захвалио директору Института Радоју Симићу, што је о посети и поштовању процедура говорио на поштен начин.

„А, свако ко је поштен у земљи је сендвичар, чим се не слаже са политичарима који представљају друштвени талог, а који би желели да у тај талог и муљ уведу све пристојне људе”, рекао је Вучић.

Говорећи о Институту, он је поновио да је за ту установу већ издвојено 142 милиона динара, а биће издвојено још 20 милиона евра за комплетну реконструкцију, од крова до пода у приземљу.

„Све ћемо обновити, наша деца ће имати неупоредиво боље место да се лече и неће морати да иду у иностранство”, рекао је Вучић.

Додао је да ће Институт имати и нови блок за трансплантацију коштане сржи, а да је Министарство здравља одобрило средства у износу од 100 милиона динара за завршетак банке матичних ћелија.

Рекао је и да су лекари Института били задовољни када су чули оно што је рекао о улагању у Институт.

Како каже, због некадашње ситуације у здравству нису нас ни стављали на листу ЕУ, били смо последња пласирана земља.

Сада смо бољи од 8 земаља ЕУ и мислим да ни то није довољно, каже Вучић и наводи да смо шест земаља претекли само прошле године.

„У региону постајемо најбољи. Долазе из Бијелог поља, из Индонезије, долазе Албанке са Косова, Македоније, Републике Српске, Федерације... Имамо изванредне лекаре, услуге су све боље”, рекао је Вучић.

Он подсећа на недавно завршени Клинички центар у Нишу, од којег је тешко наћи бољи, да се гради нова болница у Лозници и наводи да нам је било потребно 32 године да се опоравимо и да бисмо почели са тим.

Потребно је време да сакупите новац и да кренете да обнављате оно што је разорено и уништено, каже Вучић, преноси Танјуг.

Нема подршке за решавање косовског проблема

Нема подршке за решавање косовског проблема и никад је довољно неће ни бити и било које решење да се понуди у Србији се за то неће добити већинска подршка, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, гостујући на Првој, рекао да није оптимиста да ће се до неког решења и доћи, али да има политичку храброст да се бори за решавање питања КиМ и да не мора да се скрива иза неког.

„Ја се тиме бавим и не скривам се, мени није потребно да кажем да имам 1.000 или 2.000 људи који ће да кажу да су они ту, преузео сам одговорност”, казао је Вучић.

Вучић истиче да не постоји идеално решење, али и да било шта да се изговори да би то домах сви напали:

„Ја преузимам на себе одговорност, најлакше је критиковати оног који гура узбрдо камен и са стране стајати и бацати каменчиће и пљунути на то”.

Вучић додаје да данас људи у Србији погрешно верују да постоји замрзнути конфликт, пошто је тај конфликт одмрзнут, јер Албанци хоће пуну консолидацију своје државе.

Навео је да је кључан фактор однос Срба и Албанаца, али да Албанци хоће за заокруже државност и да су због свега што се дешава нервозни и доносе исхитрене и погрешне одлуке, које доносе штету Србима.

Због тога, како каже, САД и ЕУ журе ка решењу, јер виде нервозу Албанаца и да може лако да дође до сукоба, пошто је Србија недвосмислено рекла да неће дозволити напад на наш народ на КиМ и прогон нашег народа.

„Јасно је да само један инцидент може да доведе до сукоба”, рекао је Вучић и изразио наду да ће бити довољно паметних људи да не дође до сукоба, јер је било доста ратовања.

Указао је и да га је и влада, пред његових ингеренција као председника, овластила да се бави решењем питања КиМ и да не жели да оставља то нашој деци и будућим генерацијама.

Каже да то није питање политичког терета, већ да ли ће уопште бити оног ко се усуди нешто да уради кад је реч о КиМ.

„Друга је ствар што знам да било које решење да понудите већину да добијете нећете”, истакао је Вучић.

Председник истиче да политички противници, али и сви други, мисле да би боље радили од њега тај посао борбе за КиМ.

Каже да је у Минхену где је имао дебату са Хашимом Тачијем о КиМ био боље припремљен од Тачија, али да је по коментарима видео да политички противници у Србији нису навијали за Србију и то да објаснимо неке ствари у свету, већ само како да себи обезбеде бенефиције.

Истиче да је сваком најлакше да говори шта хоће и запитао Јовану Јоксимовић како би она као грађанин ове земље желела да буде решено питање КиМ, на шта му је она одговорила - да се не остави то питање мојој деци.

На питање да ли разграничење или подела или неког друго решење, Вучић је рекао да још ништа немамо и да тек када нешто буде постојало можемо нешто више знати, преноси Танјуг.

Мир и стабилност кључни

Председник Србије Александар Вучић каже да су мир и стабилност кључни и да рата неће бити све док неко физички не нападне и не почне да убија Србе, што, како каже, не би искључио, имајући у виду неодговорност и лудило оних који сада воде политику у Приштини, али и лицемерје неких западних земаља.

„Мира ће бити, јер мир чувамо и боримо се за мир, све док неко физички не нападне и не почне да убија Србе. Никад то не бих искључио посебно имајући у виду неодговорност и лудило међу људима који воде политику у Приштини. А и због великог лицемерја неких земаља које пружају прво тиху, па снажну подршку испод жита Харадинају за ово што ради”, рекао је Вучић за ТВ Прва, наводећи да међу тим земљама има и неких из Европе.

На питање шта је у време када је био у опозицији урадио након што је Косово прогласило независност , каже да је подржавао све који су хтели да сачувају уставни поредак.

„Али сам знао да смо већ радили на очувању ранијег Устава, и то ратом. Изгубили смо то захваљујући политици - погрешној - јер свака је погрешна, ако је резултат погрешан. Онда је дошла друга политика која није радила ништа. Требало је бити на средини, измерити снагу Србије, не уводити земљу у рат ако ћете много тога да изгубите”, рекао је он.

Он додаје да они који тада нису урадили ништа, онда почели да раде нешто - да помажу косовским Албанцима, изместивши питање Косова из УН у ЕУ, а онда је ту и најсрамотнија одлука - питање пред МСП.

„То Албанци сада стално понављају, а сад то раде и Американци. С ким год да се састанем, кажу - добили сте одговор у МСП, а сад су почели и неки Европљани”, каже Вучић.

На питање колики је његов маневарски простор, Вучић одговара - готово никакав.

„Боримо се за земљу, гледамо да сачувамо све што можемо”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

Знам да нећу успети, али борићу се свим срцем

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је уверен да неће доћи до договора са Приштином око решења косовског питања, али да ће се за то борити свим срцем.

Вучић је, у интервјуу на ТВ Прва, вероватно неће бити никаквог решења, јер има много различитих циљева и фактора у свету који су у стању преко својих агенцијских мрежа покрену шта хоће и униште сваки покушај разговора и договора.

Питаћу Поповића што није сачувао КиМ 2008. године

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће питати министра Ненада Поповића зашто није заштитио Косово 2008. године, када је био потпредседник тада владајуће, Демократске странке Србије.

„Мој одговор на то што је Поповић рекао је 'свака част, тако би требало, и супер је то, него - што то ниси урадио 2008. године, јер си био потпредседник тада владајуће странке. Што то ниси заштитио тада? Ми га данас штитимо'“, рекао је Вучић.

Каже да га то још увек лично није питао, али да ће то урадити када га буде видео.

Коментаришући различите ставове министара Ивице Дачића и Поповића у вези са Косовом и Метохијом, Вучић је рекао да не очекује да они имају јединствен став по том питању, али да очекује да буду реални и озбиљни.

Дачић је недавно рекао да је предлог Србије за решавање тог питања разграничење, док је Поповић навео да „никакву другу политику, осим постизања компромиса у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244, Влада никада није утврдила"

На питање да ли иза Поповића стоји руски лобији и да ли ту треба тражити одговор на ово што се дешава, Вучић је захвалио на том питању и додао да док је он председник и док његова странка има већину неће утицати на политику Србије.

„Хвала вам на питању зато што знам да добро познајете оне на које утичу многе западне амбасаде, има и оних на које утичу са истока...„, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је истакао да је поносан што ради у интересу српског народа без обзира на вероисповест и националност и да разговара са свима.

„Све чујем и слушам, али служим само Србији. Ниједан амбасадор и амбасада неће утицати на политику док сам ја председник и док странка коју водим има већину”, рекао је Вучић.

Да ли тако раде и министри, питала је новинарка, на шта је Вучић поновио да на њега не може да утиче нико споља и да странци говоре да је тежак човек, чак и одвратан, а да верује да су министри часни, а то значи да не раде ни за кога другог.

Верујете или знате?, питали су водитељи.

„Верујем”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

 

Друштвени талог гласнији од одговорних људи

Председник Србије Александар Вучић оценио је да српско друштво, нити јавност нису поларизовани, већ је реч о тези коју „гура” део медија и политичара, припадника бившег режима.

„Уопште се не поларизујемо као друштво. Да се поларизујемо, било би пола пола. Причам о стању у друштву и вољи народа”, рекао је Вучић за Прву тв и додао да је „друштвени талог” увек гласнији од поштених, озбиљних и одговорних људи.

Говорећи о наметнутој поларизацији, Вучић оцењује да постоји нека врста социјалног окружења у такозваној лажној елити, иначе „друштвеном талогу”, односно политичара који су је креирали.

Реч је, додаје, о онима који су опљачкали Србију, који су је разорили.

„Изгубили су многе привилегије у претходном периоду. Не могу да се навикну да више нема пара да краду и да пљачкају. Ја се не либим да то кажем отворено”, рекао је Вучић.

Он је истакао да он за разлику од таквих политичара нема пет компанија, односно да нема ниједну, као ни нико његов.

„Они су на четири компаније 500 милиона евра узели и још причају да су социјадемократе. Је л' ви разумете 500 милиона евра? А замислите да сам ја узео 50.000 евра”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.


Коментари18
45dae
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

RODITELJ
osudjujem postupke i predsednika i min. zdravlja ALI POHVALJUJEM POLITIKU, KOJU CITAM I STAMPANU, STO JE OBJAVILA REALNE KOMENTARE!
antibot
RODITELJ @ Prijatno sam iznenadjen.Nesto se desava u mom omiljenom dnevnom listu, ovog puta pozitivno. Dobar znak...
Препоручујем 9
Bane Ivkovic
Ne treba dete od sise majcine odbiti, cak i kad poraste. Naravno, treba biti oprezan oko toga cija je to majka ako je dete bas vec veliko. Srdacan pozdrav iz Mitrovice
Dule
Па у тајности, јел да?
Potemkinova deca
Na šta me ovo podseća?
majka
Jedna stvar je slikati se, sasvim druga stvar je objaviti javno sliku...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља