петак, 13.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:00

Хрвати ипак јели заражени кебаб из Пољске

Месо пронађено на 57 локација широм земље, спекулише се да је утрошено и до осам тона спорне говедине
Аутор: Ј. Антељ – И. Албуновићпонедељак, 25.02.2019. у 23:00
(Фото EPA-EFE/Lisi Niesner)

И мада је санитарна инспекција прво тврдила да је заражено месо за кебаб из Пољске које је у Хрватску ушло преко Словеније повучено пре него што је могло да дође до купаца, то се показало као нетачно.

Како је пренео хрватски „Индекс”, кебаб са спорним месом конзумирао се на чак 57 локација, што је узнемирило јавност будући да се на почетку афере спекулисало о само три продајна места.

– Заражени кебаб јео се широм Хрватске, још немамо податке где тачно јер санитарна инспекција није објавила те информације – наводи овај сајт и истиче да су до сада стигли резултати за свега осам испитаних узорака меса, од којих су два проглашена здравствено неисправним.

Хрватско министарство здравља у допису послатом медијима „не оспорава чињеницу да се спорно месо одређено време налазило у продаји”. Према прикупљеним подацима, просечна недељна потрошња кебаба у тој земљи је од 10 до 150 килограма у зависности од објекта. Према рачуници новинара, то значи да је у Хрватској поједено најмање пола тоне, а највише око осам и по тона спорног меса.

– Али чињеница да је присутност бактерија утврђена у замрзнутом производу, који пре конзумације мора да буде термички обрађен, знатно смањује ризик за потрошаче – покушали су да умире грађане представници тог министарства.

Како се наводи, у овом конкретном случају реч је о храни која је легално стављена на тржиште, имала је све потребне ознаке здравствене исправности, издате од одобреног ветеринарског објекта државе чланице ЕУ. Спорни кебаб за инспекцију постаје „случај” тек у тренутку када је примила хитно обавештење путем система за брзо узбуњивање за небезбедне намирнице.

Представници власти рекли су да је санитарна инспекција тада реаговала како би заштитила купце од даље дистрибуције производа, као и да би проверила да ли су са тржишта повучене спорне шарже меса. Кажу да Министарство здравља и санитарна инспекција не утврђују која количина меса је испоручена на тржиште, већ искључиво располажу подацима који су наведени у службеној дистрибутивној листи која је добијена кроз РАСФФ систем.

Афера с месом са пољске фарме, где је утврђено илегално клање болесних крава, не смирује ни после месец дана. Чешка је пре неколико дана најавила да ће почети обавезне контроле говедине увезене из Пољске након скандала са продајом меса од болесних крава, али и најновијих 700 килограма меса за које је утврђено присуство салмонеле. Део тих количина завршио је и у Словачкој. На сајту чешког министарства пољопривреде у упозорењу о контролама говедине из Пољске нашло се и подсећање на остале раније пољске скандале, између осталог и на техничку со уместо јестиве у намирницама, ради већег профита код неких пољских произвођача. Пољска је узвратила:

– Део пољопривредника ми каже да треба да почнемо врло темељно да контролишемо чешко пиво. Да ли је увек одговарајућа температура, рок трајања, састојци, алкохол. Не желим да враћам истом мером, али ако нас стално буду уцењивали, ако неко игра своју политичку игру, свеједно Чешка или нека друга земља и ако клевеће пољске намирнице, немамо други излаз него да и ми почнемо веома темељно да контролишемо – рекао је на уведене чешке контроле пољски министар пољопривреде Јан Кшиштоф Ардановски пољском радију ТОКФМ.

Нови случај у Словенији

Словеначка агенција за безбедност хране је саопштила да су откривене још три пошиљке говедине и смрзнутог меса за кебаб, а испоручене из Пољске, које су позитивне на салмонелу. Агенција је путем система брзог узбуњивања за храну (РАСФФ) обавештена да је салмонела пронађена у три пошиљке смрзнутог меса за кебаб које је словеначка компанија Алебон наручила из Пољске, пренела је словеначка агенција СТА.

Компанија Алебон је повукла све три пошиљке укупне тежине 45 килограма које је произвела пољска фирма Ефес-пол Федај Шимшек. То је најновији случај салмонеле у месу за кебаб које је достављено Словенији из Пољске након што је словеначка Агенција недавно открила исту бактерију и остатке ветеринарских лекова у узорцима узетим из пошиљке тежине 5,3 тоне. Агенција за храну је тада саопштила да је у току повлачење производа и уверавала да та пошиљка не потиче из кланице Елкопол у Пољској, за коју је утврђено да је клала болесне краве, додаје СТА.


Коментари19
3ed74
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Marija
Eto im Evropska unija
Миодраг Н. Спасић
@ Vidoje Markovic , дотични, из кога извора имате податак да Срби као радници (!) раде у Пољској. Молим вас да нам то покажете у противном ви сте обични хрватски бот, а истина боли. Ево шта каже "Газета виборча", озбиљни пољски лист: Европска комисија је крајем 2017. покренула процедуру против Пољске која компромитује читав правни систем уније. Пољска би теоретски могла да изгуби право гласа у процесима одлучивања ЕУ, али показује се да је изузетно тешко казнити државу уније јер је неопходно је да предлог одобри свих 28 чланица. Иначе, партија Народног покрета" чији је лидер Р.Виницки, ових дана је изјавила да Пољска треба да изађе из НАТО и ЕУ како би повратила свој суверенитет и обезбедила излаз из општег сиромаштва....!
Лука С. Илић
Мико, ево специјално за вас једна анализа нашег духовног стања, произашлог из потреба да се Српски народ, као највећи у бившој Југославији, прикаже у негативном светлу и тиме упросечи са осталим народима без традиције и државности који су ушли у ту Југославију. Зашто мислите да нису сарма, мусака, пребранац, подварак, пихтије, итд. (по чему смо чувени), наша јела!? И одмах да вам кажем, нису ни турска. Турци су само јели говедину, кували на маслу и ретко користили црвену запршку...Када су се појавили пред Цариградом, били су то дивља плeмена из мале Азије, на коњима без седла и јели су врло упрошћена јела која су одговрала том степену друштвеног развитка. Дакле ако смо нешто од њих и примили, узели смо само оно што нам је одговарало по укусу и изгледу а то су они покупили углавном од Византије - чију културу ми више баштинимо.
pera
kebab? to su ih prijatelji i braca Albanci naucili sta su prave stvari. Malo se salim ima toga i kod nas, pomodarstvo! Nije dobar svadbarski kupus, pasulj, sarme, musaka?
Mika
Jesu li, pero, sarma i musaka srpska jela? Ili srpski nazivi jela? Ne znam, samo pitam, molim te mi pojasni, na cemu ti unapred zahvaljujem.
Препоручујем 4
Paun
Iz koje zemlje se jede govedina u S rbiji.
Jeremija
Iz crne, crne zemlje.
Препоручујем 2
Лазар С. Поповић
Ми смо једно време јели аргентинску говедину из америчких робних резерви са истеклим роком за употребу.И то су увозили "Макси маркети" а моја породица је, у два наврата, бацила купљено месо које је приликом динстања, ширило смрад. Од тада, има 2 године, не једемо говедину, о јунетини нема ни говора....!
Препоручујем 14

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља