уторак, 26.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:58

Жалфија помаже оболелом грлу

Код прехлада избегавати хладне напитке и цигарете, јести намирнице богате витаминима и фолном киселином
Аутор: Данијела Давидов-Кесарсреда, 27.02.2019. у 14:19
(Фотографије Пиксабеј)

Бол у грлу, осећај гребања, немогућност гутања хране – то су симптоми прехлада или респираторних вирусних инфекција, тако честих у зимској сезони. Најбоља храна за болесно грло јесте течна, објашњава Милка Раичевић, нутрициониста београдског Дома здравља „Палилула” и породични ароматерапеут, јер је најважније да људи не дехидрирају како би лакше избацили токсине из организма.

Болесном грлу највише пријају чајеви и вода, сокови од свежег воћа и поврћа, као и бистре супе или чорбе. Не треба узимати алкохолна пића и она која садрже пуно кофеина, јер делују као диуретици и потпомажу губљење течности. Неопходно је узимати намирнице богате фолном киселином и витаминима А, Бе, Це, Де и Е, као и флавоноидима, гвожђем, магнезијумом и цинком. Жалфија је идеална за дезинфекцију грла.

– Треба узимати сок од исцеђеног лимуна помешаног са топлом водом и медом. Добар је чај од ехинацее који подиже имунитет, напитак од нане који је одличан за искашљавање, или од зове који је одличан за презнојавање, док је чај од брезе погодна замена за аспирин. Чај од луковине се може узети за избацивање секрета, а од омана олакшава дисање. Чајеви се припремају и пију строго по упутству и узимају се млаки. Филтер кесице са чајем не смеју да остану у води дуже од три до пет минута, јер у противном могу бити токсични. Чај који окрепљује је онај од еукалиптуса, а не треба занемарити ни онај од ђумбира који се пије са мало меда – каже Раичевићева.

Уколико особа кашље и то дуго траје, треба да узима чај од липе. За искашљавање је неопходан и онај од слеза три пута дневно по једну шољу. За оболело грло се саветује стављање облога од комовице или свињске масти, јер то може да ублажи болове. Уз све то неопходне су и инхалације, а наша саговорница саветује да се за то користи етерично уље нане, уз додатак неколико капи еукалиптусовог уља у врућу воду.

– Пијте сокове, једите сирово воће и поврће, намирнице које су богате витамином Це. Намирнице богате витаминима Бе комплекса такође помажу и смирују стрес, а треба знати да шоља проклијалог жита има шест пута више витамина од две поморанџе. Избегавајте храну богату угљеним хидратима, кондиторске слатке производе, зачињену, масну и пржену храну. Потребно је узимати намирнице богате цинком, као и лук, бибер, паприка, сенф, лук и рен. Пилећа супа са поврћем је идеална храна за оболело грло, јер се у њој налазе имуноглобулини који подижу имунитет, а уз то поврће даје виталност организма – наглашава Раичевићева.

Да би се превенирали болови у грлу, не треба узимати хладне напитке, пушити цигарете и боравити у задимљеним просторијама, а треба јести намирнице богате фолном киселином и витаминима А, Бе, Це, Де, Е, као и флавоноидима, гвожђем, магнезијумом и цинком.

Како ублажити бол

Бели лук: У чашу прокуване и прохлађене воде треба додати неколико изгњечених ченова белог лука и након неколико сати процедити. Добијени раствор треба „гргољити” у оболелом грлу неколико пута током дана.

Рен: У чашу топле воде додати кашичицу наренданог свежег рена и једну кашичицу меда. Добро промешати и пити полако у гутљајима.

Јабуково сирће: Када се јаве први симптоми упале грла препоручује се испирање грла јабуковим сирћетом. У чашу топле воде размутите три кашичице сирћета, гргољите па испљуните.

Мед и млеко: Ако је грлобоља изазвана иритацијом, треба што пре умирити слузокожу грла. У шољу топлог млека размутите кашичицу меда. Пијте лагано у гутљајима, а након неколико сати поступак можете да поновите.

Жвака: Препоручује се жвакање жваке, јер поспешује стварање пљувачке која је веома ефикасна у борби против вируса. Пљувачка садржи ензим лизозим који је познатији и као антибиотик у телу, а делује тако што уништава ћелијски зид појединих бактерија.

Сируп од црног лука: У теглу ређати кришке црног лука, лимуна, кашику меда све док се посуда не напуни до врха. Оставити да одстоји на тамном и хладном месту покривено тањирићем од шест до 10 сати, док црни лук не пусти сок. Процедите у тамну флашицу и узимајте по једну кашику свака два сата.

Влажност ваздуха: Преко радијатора пребаците влажне пешкире и распоредите по соби више посуда са врелом водом да испарују. Сув ваздух изазива кашаљ, а влажан повећава влажност слузокоже и побољшава дисање.


Коментари0
d3a54
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља