понедељак, 14.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:57

Посланици три сата утврђивали дневни ред

Чланови владајуће коалиције користили време за образложење предлога, пре свега, да се осврну на бојкот дела опозиције
Аутор: Мирјана Чекеревацсреда, 06.03.2019. у 09:47
(Фотографије Анђелко Васиљевић)

Почетак редовног пролећног заседања Скупштине Србије јуче је обележило трочасовно утврђивање дневног реда, пошто су радикали, али и посланици владајуће коалиције, поднели велики број предлога за допуну. Будући да је део опозиције окупљен око Савеза за Србију и неколико посланичких клубова наставио бојкот, посланици владајуће коалиције користили су време за образложење предлога, пре свега, да се осврну на бојкоташе и њихово „заседање” у холу. Осим владиних предлога, ниједан други није уврштен у дневни ред.

Радикали су на седницу дошли обучени у плаве мајице на којима је био грб Србије на коме пише: „Косово је срце Србије”, а тражили су, између осталог, оснивање анкетних одбора који би се бавили „нерегуларностима на парламентарним изборима 2016. године и како је Кајл Скот, амерички амбасадор, вршио притисак на власт и опозицију да се омогући улазак листе Двери–ДСС у парламент”. Немања Шаровић је казао: „Невероватно је да и једни и други причате о томе како желите фер изборе, а и једни и други сте против формирања овог анкетног одбора.”

Марјан Ристичевић (НСС–СНС), који има 14 предлога за оснивање анкетних одбора, и јуче је образлагао зашто је неопходно да сви они буду основани. Говорио је, између осталог, о аферама Драгана Ђиласа док је био градоначелник Београда, о „Мосту на Ади, који је требало да кошта 116 милиона евра, а коштао је 400 милиона евра, о подземним контејнерима, ’Бусплусу’”. Казао је: „У време када је на јавној функцији правио дуг мерен милијардама евра, Ђиласове фирме ’Дајрект медија’, ’Емоушн’, ’Мултиком’ су приходовале преко 500 милиона евра, а његова добит, коју је сам исказао, преко 73 милиона евра. Мислим да је време да се анкетни одбор озбиљно позабави Драганом Ђиласом.”

Ристичевић је поновио и захтеве за формирање разних анкетних одбора, међу којима и онај који би се „аферама повезаним с Мариником Тепић док је била покрајински секретар за спорт и омладину” и навео: „Добро погледајте (показује фотографију) насловну страну профила са „Твитера” Маринике Тепић, на којој је мушкарац маљем кренуо да удара скулптуру председника Србије Александра Вучића. Дакле, ставила је вероватно своју жељу, питам који нормалан народни посланик ово може да уради. То је жена која свима спочитава фашизам, а притом фашистички метод ликвидације политичких противника ставља на своју профилну слику. Она шета с Бошком Љотићем (Обрадовићем) и неком каже да је фашиста, а шета с онима који би да стрељају, вешају, силују.”

Недимовић: Неистине о ГМО

Пошто су утврдили дневни ред, посланици су прешли на расправу о сету „пољопривредних закона”, који би, како је рекао ресорни министар Бранислав Недимовић, требало да допринесу већој безбедности хране. Недимовић је казао: „Приче које се везују за измене Закона о безбедности хране апсолутно не стоје. Молим вас као Бога, не узнемиравајте јавност. Нека је на част ономе ко покушава да наруши фитосанитарну сигурност земље. Нулта толеранција је и на производњу и на трговину генетски модификованих организама.”

Бојко­таши „заседали” у хо­лу

На по­че­ку редовног пролећног за­се­да­ња део опозиције наставио је бој­кот седница Ску­пш­тине Србије, а извели су и крат­ки перформанс испред зграде, изне­вши на црвени тепих пред гардисте који су дочекивали посланике транспарент са натписом: „1 од 5 милиона”. Наставили су и да се обраћају новинарима у хо­лу, а Бо­шко Обрадовић, лидер Двери, ка­зао је да се у са­лу неће вратити све док не бу­де сме­ње­на Ма­ја Гојковић, ко­ју су оптужили да је уружила парламент у „ко­ме више не­ма де­ба­те и у ко­ме се не по­шту­ју основ­на демократс­ка права”.

Горан Ћирић, шеф посланичке групе ДС-а, ка­зао је да није ишао на колегијум јер не верује да ће Ма­ја Гојковић променити сво­је по­на­ша­ње и да је пу­но разлога за то. Ни Сан­да Раш­ковић Ивић, шеф посланичке групе НС–ПЗСС није била на колегијуму јер „не пристајемо на мрвице демократије”.

Сан­да Раш­ковић Ивић је ка­за­ла да су чули с колегијума да је Гојковићева „спремна да нас пусти да причамо о нашим амандманима, да се можда чак и усвоји неки од наших предлога, али та на­гла офанзива демократије и шарма је просто невероватна, а мислим да је рез­ултат страха да су ствари по­че­ле озб­иљно да се круне”. Подсетила је и да су пре две године затражили сме­ну Ма­је Гојковић, „она је унизила парламент и претворила у проте­зу извршне власти”.

Лидер Двери Бо­шко Обрадовић је поновио речи својих претходника и на­вео да је услов за њихов повратак у са­лу, сме­на Ма­је Гојковић, „то је услов свих усло­ва да би се нормализовао рад парламента”. И Марко Ђуришић, шеф посланичке групе СДС–НС, ка­зао је да се пет година парламентом управља на исти начин, што је прак­тично укинуло де­ба­ту, а Јо­ван Јовановић, шеф посланичког клу­ба КСП-а, рекао је да они не­ма­ју право да да­ју „не­ку врсту инф­узије недемократс­ком режиму”.

Посланици који бој­ко­ту­ју парламент су то­ком да­на постављали питања влади у хо­лу, а Бо­шко Обрадовић је, између оста­лог, рекао да су „протес­ти већ дали рез­ултате, ухап­шен је председник општ­ине Гроцка Драгољуб Симоновић, Милутин Јеличић Јут­ка, председник општ­ине Брус, под­нео је остав­ку, као и Зоран Бабић, дирек­тор ’Коридора Србије’, док је сме­њен Тони Гајић, дирек­тор ’Ла­сте’.”

 

Писмо Маји Коцијанчич

Неколико опозиционих посланичких група упутило је ју­че отворено писмо портпаролки Европске комисије Маји Коцијанчич, наводећи да ће наставити да бој­ко­ту­ју за­се­да­ња Ску­пш­тине Србије и све ак­тивности у вези с пленумским радом јер се „разл­ози и околности за бој­кот нису променили”. Потписници су навели да се слажу са ста­вом Коцијанчичеве да је парламент ме­сто за де­ба­ту, али да су „ње­го­ва надзорна и за­ко­но­дав­на уло­га до­ве­де­не у питање због не­до­стат­ка сушт­инске расправе”, преноси Бе­та. Писмо су потписали посланички кл­убови ДС, Двери, СДС – Народна странка, Но­ва Србија – Покрет за спас Србије, Клуб самосталних посланика, као и самостални посланици Мариника Тепић, Ана Стевановић и Бранислав Михајловић.

ПОКС предложио за­кон о повраћају имовине

Покрет об­но­ве Краљевине Србије под­нео је ју­че Ску­пш­тини Србије Предлог за­ко­на о повраћају имовине и обе­шт­ећењу, који ће, ка­ко је рекао посланик Жика Гојковић, омогућити правичну реституцију: „Отећемо тајкунима имовину ко­ју су буд­за­што купили од државе, а знали су да је држава не­ле­гал­но, противзаконито оте­ла приватну имовину од грађана који су је стварали генерацијама, то­ме ћемо стати на пут супституцијом.”

Шешељ опет на­пао Љајића, Мијатовић (СДПС) му одговорио

Лидер СРС-а Војислав Шешељ искористио је ју­че могућност за постављање посланичких питања на по­чет­ку седнице Ску­пш­тине Србије да опет оптужи министра и лидера СДПС-а Расима Љајића за по­ве­за­ност са криминалом, овог пу­та га је до­вео у ве­зу са навијачким групама у Но­вом Пазару.

Одговарајући прак­тично на Шешељево питање, Милорад Мијатовић, шеф посланичке групе Љајићевог СДПС-а, затражио је по­но­во да Шешељу бу­де од­у­зет посланички ман­дат „као осу­ђе­ном ратном злочинцу”, оптужујући га да не говори истину.

Шешељ је ка­зао да је Расим Љајић власник грађевинске фирме „Икан компани”, ко­ја је подизвођач фирми „Алк компани” у власништ­ву ње­го­вог блиског пријатеља из Но­вог Пазара Ну­ма­на Бајрамовића и да „Расим финансира изградњу 14 зграда са по сто ста­но­ва у Сочију”. До­дао је: „Не бих ја имао ниш­та против да Расим Љајић ко­ме је од бабовине оста­ло бо­га­то на­след­ство финансира и 1.400 ста­но­ва, међутим, чини ми се да је то неспојиво са функцијом министра.”

На­вео је да су навијачи у Но­вом Пазару певали да им је „прва и по­след­ња жеља да закољу вој­во­ду Шешеља”, а навијачка група „Торцида”  је под Љајићевом кон­тролом, док су „Ек­стреми” под кон­тролом Су­леј­ма­на Угљанина. Нагласио је да ће им одговорити изн­ошењем по­да­та­ка по чијем на­ло­гу раде.

Милорад Мијатовић је од министра спољних по­сло­ва који је задужен за сарадњу са Хаш­ким трибуналом тражио да достави скуп­шт­ини пресуду ха­шког трибунала ка­ко би „Административни одбор мо­гао да разматра одузимање ман­да­та Војиславу Шешељу”. Ка­зао је и да „Шешељ у својим политичким ак­тивностима стал­но износи лажи и неистине, а Расим Љајић је ча­стан чо­век који не­ма чак ни прекршајну пријаву у саобраћају.”

 

 


Коментари2
f8272
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sinisa Stojcic
Smanjiti broj narodnih poslanika na 125
Саша Јовановић
Опет криви бивши, опозиција која није ни била у сали, Ђилас, Јеремић, Обрадовић итд...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља