уторак, 26.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:31

Контрола хране по узору на Холанђане

понедељак, 11.03.2019. у 12:09
(Фото Ансплеш)

Недавно ме запрепастило оно што сам прочитао у „Политикином Магазину” – да нам је лакше да фалсификујемо него да засучемо рукаве и поштено радимо. Још је грозније сазнање да нико то не спречава – осуђује. На тај начин губимо углед и поверење наших људи, а онда и странаца туриста.

Како ту појаву спречити или смањити? Мишљења сам да морамо мало да завиримо у „дворишта” наших комшија, па и да нешто прекопирамо. Увек сам био знатижељан и нисам бирао подручје, почевши од технике, организације рада, очувања животне средине, заштите од пожара, кулинарства (гастрономије)... Тако сам имао прилику да 2008. године од сестре дознам како Холанђани контролишу пољопривредне производе на својим пијацама. Они најмање сат времена пре отварања пијаце проверавају изнете производе. Сваки произвођач на тезги видно истакне податке, па контролор у свом компјутеру види и упоређује шта ко производи, колико су заштитних средстава применили и када, контролише каренцу – кад је истекло време дејства заштитних средстава. Ако каренца није истекла, целокупна количина тог производа се уништава, а произвођач се кажњава.

Код нас, због накупаца и прекупаца, на пијацу се износи све и свашта. А што се о изложеним производима не знају подаци, који би потврдили здравствену исправност производа, што свако може да купи било коју количину заштитних средстава, што се трајање каренце занемарује, то је посебна прича. Створисмо бројне пољопривредне задруге, које би могле бити носиоци производње и пласирања производа, чија би контрола била лако остварљива. Ми смо у Србији на све мислили у развитку наше пољопривреде, почевши од пољопривредних алатки, машина, семена итд, само смо заборавили потрошаче, наше сопствено здравље, а тиме и здравље будућих генерација. Ми заборавили, али није Европска унија. Време је да се окренемо себи и својој будућности.

Чедомир Маричић,
Ниш


Коментари4
a7996
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Stamenko
Kad su se pojavile hemikalije koje unistavaju korov i insekte nasi proizvodjaci su poskocili i pravo u apoteku po otrov. Ni sebe nisu zastitili dok prskaju a o kupcima koji ce to da jedu i nerazmisljaju. Problem je sto se i drzavni organi ponasaju slicno. Tako, nemaran narod sam sebe unistava i cudi se sto nas je sve manje.
Koktel pesticida
Problem u Holandiji (i drugdje) je sve veca upotreba vise pesticida s tendancijom rasta. Pojedinacno su svi u dozvoljenim granicama a efekat "koktela" se ne zna. Pronalaze se i zabranjena sredstva. Za primjer, crveni luk je obradjen sa 42 razlicita sredstva (herbicide/fugicide) u 21 spricanju, krompir 36/ 19 spricanja, salata 30/9 spricanja, italijanske jabuke 41/26 spricanja itd...
Holandjanin
Ne bih se bas ugledao na Holandiju kad je (zdrava) hrana u pitanju. Holandija ima blagu klimu, pa stetocine prezive zimu. Zato se koristi mnogo otrova u poljoprivrednoj proizvidnji. Mnogo vise se zaprasuje nego u susjednoj Njemackoj. Zbog toga nismo na dobrom glasu u zapadnoj Evropi.
sloba car
Južno voće je u mnogim prodavnicama sramotnog kvaliteta, a banane počnu da trule sledećeg dana. Ali u meni okolnim prodavnicama svuda je isto, nema konkurencije, kao da svi kupuju na istom mestu, tamo gde se roba šalje kada počinje da se priprema za bacanje. Zašto nema bolje takve robe, pa neka je i malo skuplje??

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља