понедељак, 21.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:05

Бели лук као зачин и лек

Чисти крвне судове, обара холестерол, штити од рака и других тешких обољења...
Аутор: О. Поповићуторак, 12.03.2019. у 15:44
(Фотографије Пиксабеј)

„Ако познајете лековита својства белог лука – разумећете 50 одсто народне медицине” – овако ће вам дејство поменуте намирнице објаснити многобројни травари, видари, али и лекари. Много раније него што се говорило о употреби белог лука у кулинарству користио се као лек. У савременом добу бели лук је једна од најцењенијих биљака природне медицине за атеросклерозу, то јест закрчење крвних судова и многе друге болести. Много је студија проучавало лековитост његових састојака. Карактеристични мирис и љути укус дугује сумпорним једињењима која су најзаслужнија за његову лековитост. Најефикаснији је у борби против бактерија и вируса, али и против гљивица. То је природни антибиотик без нежељених пропратних дејстава.

Бројна истраживања су потврдила да антиоксиданти из белог лука помажу телу да се избори са слободним радикалима који оштећују ћелије и могу довести до рака и многих других обољења. Да јача имунитет и убија бактерије први је доказао још 1858. Луј Пастер.

Сулфиди које садржи помажу снижавању високог холестерола и има позитиван утицај на крвне судове и циркулацију, а тиме смањује и ризик од инфаркта.

Једињења сумпора у овој биљци помажу да се из организма одстране различити токсини, спречавају пропадање ћелија и подстичу раст нових.

Састојак алицин помаже у лечењу астме. Богат је Бе-витаминима, али и минералима – калијумом, калцијумом, фосфором и селеном. Лековите материје из белог лука шире крвне судове у ногама, на очном дну и мозгу, тако што побољшавају прокрвљеност и исхрану ових ткива. Регулише цревну флору и тако помаже да процеси разлагања хране протичу без грчева и надувености, а помаже и код лечења разних упала црева, кандиде и подстиче излучивање жучи.

Бели лук је данас незаменљив зачин у свакој кухињи, али може бити и почасни члан сваке кућне апотеке. Препорука је да се поједе до четири грама свежег белог лука на дан, а особе које тешко подносе укус, а нарочито мирис, могу узимати препарате од белог лука, са четири до 10 милиграма у праху или таблетама.

У сезони вируса и прехлада „сендвич” у чијој је средини ситно исечен бели лук чуваће вас од вируса и прехлада. Додавањем два-три чена било којој салати, али и црном луку, паприци и рену, отварају се дисајни путеве и разређује слуз у случају прехлада и вирусних инфекција.

Бели лук је ипак најбоље појести у сировом стању, као додатак у салати или зачин примпремљен за рибу и друге намирнице.

Децу треба постепено навикавати на укус и мирис белог лука, прво им га треба давати у малим количинама и добро уситњен. Веће количине белог лука код деце могу да изазову пролив или повраћање, могуће су, мада ретко, и алергије и непријатан осећај печења у желуцу.

Узимање белог лука се не препоручује код тешких обољења и тада треба консултовати лекара. Може да поремети терапију лековима који се користе да смање шећер у крви и антикоагулансе који се дају против згрушавања крви у случају тромбоза или после уградње вештачких срчаних залистака.

Бели лук може да делује надражајно на желудац код особа које нису навикнуте да га користе често и у већим количинама. Може да утиче и на менструални циклус и да изазове грчеве материце, па се у току трудноће и дојења препоручује његова употреба само као зачин.

Напитак од белог лука

Чен белог лука очистите и издробите, насеците два парадајза и лимун без коре и све заједно измешајте у блендеру или соковнику.

Супа са белим луком

Четири чена белог лука и главицу црног лука очистите и исецкајте. Црни лук пропржите на мало путера, додајте бели лук и динстајте још два минута. Додајте седам децилитара бујона, на мање коцке исечена два кромпира и свежу мајчину душицу. Кад се кромпир скува оставите да се супа прохлади, додајте со и бибер, а затим све сједините ручним миксером.


Коментари6
2acc3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Berislavci
Najzdraviji je svezi beli luk, kako list tako stablo i glavica. Ma koliko se objavljivalo novih studija, za istrazivace je beli luk ostao otvorena tema, sto svedoci o bogatstvu njegovih svojstava i mogucim nacinima njegove upotrebe. Ako je beli luk car medju povrcem, onda je jabuka carica medju vocem. Davno je receno: Jabuka u kuci, doktor van kuce! Medjutim, u Japanu isticu znacaj sargarepe. Tamo je najveca poslastica vocno-povrcna salata sa jabukom i sargarepom. Naime, izrenda se jedna jabuka i doda joj se izrendana sargarepa. Tu mesavinu preliti kasikom meda i uzivati u jelu. Takva vitaminsko-enzimska kombinacija jaca imunitet i metabolizam, te je nezaobilazna kao preventiva. Nije naodmet podsetiti da Japanci/ke u svetu najduze zive.
Oktoberfest
Engleska kraljica Elizabeta mrzi beli luk, ima 92 godine i veoma se dobro drzi.
Vukašin Savić
Eto, a da ga je volela, imala bi bar deset godina manje.
Препоручујем 14
Milan Matić
Šta mislite koliko lekara i naučnika se stara za zdravlje najbogatije žene na svetu. Medicina već sada može da napravi dugovećnost, a uskoro i besmrtnost.
Препоручујем 11
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља