недеља, 24.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:41

Хрватска повлачи пекмез од шљива пореклом из Србије

уторак, 12.03.2019. у 18:44
(Фото Пиксабеј)

Воћни намаз од шљива „Алга” српског произвођача „Поло” повлачи се из хрватских продавница због, како је саопштило Министарство пољопривреде Хрватске, повећане количине адитива - сорбинске киселине.

Производ на хрватско тржиште увози „ДИВ Промет” из Доње Зелине, а на тржиште га пласирају фирме „Кауфланд” из Загреба и „КТЦ” из Крижеваца, преноси Индекс, позивајући се на Хину.

Како наводе, производ није у складу са Уредбом комисије (ЕЗ) бр. 1333/2008 Европског парламента и већа о прехрамбеним адитивима, преноси Танјуг.


Коментари20
7d825
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dušan Petrov
Sre će to gradjani srbije pojesti a da i ne trepnu. Naše babe stavljale silicijum na prkmez od uvek i doživeli smo i duboku starorst. Skineš gornji sloj kašikom i kreneš u ofanzivu i doživiš stotu. Nek u Hrvatskoj jedu švabske marmelade, one nisu otrovne od Silicijuma jer u njima ima mišomora.
Леон Давидович
Какав силициј , то је елеменат (Si)полуметал. У доба бака није било данашње технологије производње поклопаца (Twist off) па су само фабрике могле затварати тегле на машинама затварачицама са тадашњим врстама поклопаца. А тадапње домаћице су знале ако јако укувају или запеку површински слој неког воћног слатког производа да се он неће покварити јер је висока сува материја ( наравно нису знали значење суве материје али су знали да се неће покварити). Правилници су дозвољавали да се у фабрикама површински слој заштити мрављом киселином или сорбатом. Данас са савременим поклопциам свако и у домаћинству може да затвори стакленку херметички да је претходно напунио врелим производом или накнадно пастерише и исти му је производ у погледу безбедности као и фабрички. А отров нам у пекмез као и друге производе може доспети ако је воће прекомерно прскано разним отровима што данас многи чине јер више држе до лепоте плода него до здравствене исправности.
Препоручујем 5
Леон Давидович
Питање сорбинске киселине то јест углавном К-сорбата јесте врло једноставно. Раније је тај конзерванс могао да се код производа као што су пекмези, мармеладе, желеи користи само за површинску заштиту производа, а то би значило за производе који се пакују у некакве кантице, дакле не херметички затворену амбалажу. Онај ко га пуни у тегле, затвара и пастерише не треба му конзерванс. Иначе тај конзерванс се у организму у метаболизму разлаже на угљен диоксид и воду и сматрало се да у дозвољеним количинама није претња за здравље. Међутим има и оних који тврде да може изазвати алергије па чак и астму. Мање штетан од неких других конзерванаса. Има једна појава да људи који не знају улогу конзерванса плаше се и његовог имена па у продавницама уместо да купе конзерванс ( К_ сорбат) они за конзервисање поврћа узму винобран ( ту је конзерванс сумпор диоксид) који је далеко штетнији по здравље. Шта ће им уопште конзерванси кад све могу пастерисати у домаћинству на шпорету.
Pekmez ili ..
Pekmez, uvoz, izvoz, antioxidanti, kvalitet... manite se toga. Onaj nize, iz pravopisa dobio 100-ak lajkova. U tome su Srbi najbolji.
čekaj, čekaj..
vidim da su komentatori ozlojeđeni na Hrvate. A šta ako je naš proizvođač stavio aditiv u nedozvoljenoj količini, ako je stvarno neispravan? Mislite da su naši proizvođači bez greške? Zaboravili ste šta rade naši kada preprodaju voće iz EU Rusima?
Sasa Trajkovic
Naivnost u politici, ekonomiji svim aspektima je sinonim za Srbiju danas, bez integriteta, bez cilja izgubljena na tom putu u EU među šljivama kojih u Srbiji gle čuda više nema.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља