петак, 22.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:22

Инспекција у ванредној контроли намаза од шљива

Произвођач из Чачка за „Политику” каже да је неправилност утврђена у 120 паковања и да не верује да ће имати проблема са „Кауфландом” за који производи намаз под марком „алга”
Аутор: Ј. Антељсреда, 13.03.2019. у 23:00
(Фото А. Васиљевић)

Пољопривредна инспекција најавила је да ће ванредно контролисати намаз од шљива српског произвођача „Поло” из Чачка, који је повучен из више продавница на хрватском тржишту. Министарство пољопривреде Хрватске повукло је овај намаз, како је саопштено, због повећане количине сорбинске киселине, односно адитива који се користи приликом конзервирања хране. Овај производ на хрватско тржиште увози ДИВ „Промет” из Доње Зелине, а реч је о робној марки „алга“ који је српски произвођач производио за „Кауфланд” из Загреба и КТЦ из Крижеваца, пренели су хрватски медији.

Цане Јовановић, сувласник чачанске компаније „Поло“ каже за „Политику” да је приликом редовне контроле на хрватском тржишту у 120 паковања џема пронађено незнатно више сорбинске киселине.

– У току су редовне контроле на хрватском тржишту не само намаза него и других прехрамбених производа због европских прописа. Тренутно се контролише присуство адитива и, ето, догодило се да је неправилност забележена и на производу „алга“, приватној робној марки коју производимо за „Кауфланд” последње две године – каже Јовановић за наш лист. Незадовољни што је, како кажу, ова вест представљена сензационалистички, а њихова фирма постала тема у регионалним медијима, додаје да не верује да ће после овог случаја бити проблема са „Кауфландом” за кога производе намаз од шљива.

– Не би требало да буде проблема. Дешава се, реч је о адитиву који се додаје производима који се не пакују у стаклену, него пластичну амбалажу. Већ 28 година смо на тржишту и нисмо имали проблема – каже наш саговорник из чачанске фирме. На питање како су успели да са својим производима преко „Кауфланда” изађу на европско тржиште, будући да је то неостварен сан многих домаћих компанија, Јовановић објашњава да су на томе захвални свом дугогодишњем купцу из Хрватске фирми ДИВ „Промет“ која их је препоручила великом малопродајном ланцу. Фирма „Поло” из Чачка основана је 1991. године и на почетку се бавила производњом и дистрибуцијом сирћета и сирћетне киселине (есенције). И данас се тиме баве, али су у међувремену проширили производњу и почели да се баве и прерадом и конзервирањем воћа и поврћа. И на домаћем тржишту продају конзервирану паприку, цвеклу, краставце корнишоне, џемове и мармеладе, сушено воће и поврће, какао и крем производе и чоколаду за мешење. 


Коментари6
2d72e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

DraganaS
Ne bi bilo loše da je uz izraz "namaz" dodat i deo "voćni" ,kao što stvarno i stoji na nemačkim proizvodima koje radi ova firma .Tako bi bilo manje zabune oko ćiribu-ćiriba sastava.To što u Srbiji rabimo turske izraze pekmez ili engleski džem ,ne znači da ostatak Evrope to radi .Nemci da bi izbegli stroge evropske linije kvaliteta za domaće proizvode koriste izraz " Namaz na hleb" i pod time idu voćni i svi ostali namazi.A sastoji se isključivo od ukuvanog voća,šećera i održivača kvaliteta.Marmelada sme samo da bude ona od citrusnog voća i šećera .Sve ostalo su konfiture (50:50 ) odnos šećera i voća,extra konfiture sa više voća,želei sa delovima voća,vode i šećera. Sorbinska kiselina je konzervans koji ima itekako široku primenu u industriji i sprečava razvoj nepoželjnih mikroorganizama.Inače je prirodnog porekla i ima je u mukunji ili jarebiki .Ima je u margarinu,sirevima,mesnim preradjevinama ,a vrlo često njena so se koristi i u kozmetici i smatra se "bezopasnim " konzervansom.
нићифор
ко то сматра сорбинску киселину безопасном i korisnom
Препоручујем 0
Zoran
Dzem ne mora biti namaz. Ja ga jedem kasikom ponekad.
Jeremija
Možete vi nas kod kuće varati i mazati, ali, doći će vam glave kad-tad. Evo, počelo je.
Domaćica
NAMAZ od sljiva? Od sljiva se pravi pekmez, dzem, marmelada, slatko... Mozda dzem ili pekmez sa dodacima, ali namaz? Ja licno nikad ne bih kupila namaz, deluje potpuno nedefinisano.
Намаз??? од шљива?
А који је то? Ако се не варам, има их пет сваког дана. Да ли тај назив користе да не би морали да се придржавају спецификација ни за џем, ни за пекмез?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља