субота, 20.04.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:28

Фестивал на коме сва чула уживају

Аутор: Александра Куртешнедеља, 24.03.2019. у 11:49
(Фото Анђелко Васиљевић)

Хиљаду компликованих корака потребно је да се добије „Љути штрајк”. Овим именом своје производе од паприке, која распаљује ватру у устима и стомаку, назива вајар Богдан Васић. Он на имању села Врдила код Ваљева прави љуто сирће и сос. А колико је успешан у томе показао је на „Пролећном укус фесту” у холу „Комбанк дворане”.

„Није лако посао, али ја угађам чулима. Волим папрену храну, па сам одлучио да истражујем. У томе ми помаже математички прорачун, за који сам одувек имао дара. Схватио сам да драж љутог јела нестаје током кувања, а мудро слово је у ферментацији”, открива Васић једну од тајни свог умећа.

Почасни гост манифестације амбасада Египта (Фото А. Васиљевић) 

Почасни гост манифестације била је амбасада Египта. Њихов живописно уређен штанд привукао је посетиоце и сладокусце јер су се служили традиционални специјалитети необичних арома. У чинијама ? баклаве и мантије. Рецепт се тражио за фалафел - ћуфтице од поврћа. „Оне се обликују, па мало одлеже да упију зачине, а затим се похују”, препричавале су домаћице оно што су упамтиле.

Деци се допао слаткиш умели, спремљен од кора и напуњен бадемима и пистаћима. Здраве и хранљиве су египатске ђаконије, а окрепљујући је био и сок од хибискуса. Служило се млеко од кокоса.

Први пут на фестивалу изложени су мед и медовача у које су умешани златни листићи. То је изум пчелара Антонија Јовановића и његове супруге Весне из Ариља.

„Имамо сертификат на коме пише да је 23-каратно злато јестиво. Лековито својство нема, али здрављу не одмаже”, каже Антоније и додаје да су теглице златног меда често пута дароване у дипломатским мисијама. „Мед за медаљу”, тврде они који су га синоћ пазарили.

(Фото А. Васиљевић)

Даме су меркале помаде, лосионе, сапуне, тинктуре и разне креме за негу тела. На природној бази прави их инжењерка пољопривреде Јелена Шкрбић из Новог Сада. Радо је давала савете, а помадама су могле да се „нахране” руке и лице.

Изложбеним простором ширио се мирис чаја спреман од трава са Старе планине. У ходу су се јели сендвичи с намазима од печурака и тврдог сира.

Они који су се ужелели колача по старинским рецептима чекали су у реду да би окусили салчиће и куване, шарене, слане ђевреке. Мајстор за ове слаткише из „бакине ванглице” је Сандра Ђуретић. У послу јој помаже кћерка Снежана, матуранткиња.

А да постоје чварци уваљани у какао, цимет и бели лук гурмане је уверио Милан Косановић из места Мартинци код Сремске Митровице. Вичан је он и у спремању кобасице какву су јели сирмијумски легионари То је, уверава овај домаћин, кобасица какве надалеко нема, по рецепту из другог века с медитеранским зачинима и прстохватом тајне. Пршута се, каже, чува у дрвеним сандуцима и пшеници.

У понуди су били и посни ћевапи. Пекли су их пред муштеријама Богдан Богдановић и Никола Лазић из Руме. Њихови вегапчићи нису калорични и богати су влакнима. Месе их од проклијалог жита.

Самохране мајке и жене с инвалидитетом из Лебана удружиле су се у „Раданску ружу” и успеле да као мала фабрика на овом скупу понуде разне производе попут ајвара, слатка, џема, пеглане паприке...

Из Истре су стигли маслиново уље и специјалне салате. Из Босне и Херцеговине сиреви и млечни производи. Јагма је била за печеним сиром са сланином. Нудили су се рецепти за пролећну детокс чорбу која је могла да се проба.

На фестивалу, који траје и данас до 19 часова, представљено је више од две хиљаде производа из целе Србије и региона.

„Пролећни укус фест” подржали су Министарство пољопривреде, Секретаријат за привреду и туризам Скупштине града Београда и Туристичка организација Београда.

„Осети укус пролећа” мото је фестивала који је оправдао свој назив.


Коментари3
860e9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

au bre
Pa zar su za ovo renovirali Dom sindikata, da se valja ajvar i prepčenica?
valjevo
Nije mi poznato da postoji selo Vrdila kod Valjeva.
Ljiljana Abramović Savić Sa
To je novinar pogrešio! Selo Vrdila je kod Kraljeva, moji prijatelji Vasići prave najbolje ljute proizvode! Topla preporuka, zapravo vatrena, ljuta!
Препоручујем 0

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља