Уколико желите да смршате, теоретски можете јести све што желите и губити тежину али све док уносите одговарајућу количину калорија, а трошите нешто више од тога.
С друге стране, постоје намирнице или целе групе намирница које неповољно утичу на дијету за мршављење, јер повећавају глад и жељу за неправилном исхраном. Последица је да тако поједете више калорија него што је потребно за жељену килажу.
Ако желите да смршате заборавите на:
– газиране и негазиране сокове, нектаре, воћне чајеве, сирупе и освежавајућа пића
– све слаткише: колаче, кексе, торте, карамеле, бомбоне, млечну чоколаду…
– вештачке заслађиваче
– брзу храну: хамбургер, хотдог, пицу, помфрит, све поховано, пржено итд.
– хлеб, пасту и пецива направљена од белог брашна
– крофне, пирошке… боље и не свраћајте у пекару
– бели пиринач
– кромпиров чипс – сви укуси који постоје
– кокице, нарочито из микроталасне, са разним укусима
– конзервирано воће са додатком шећера
– кафу са шлагом и шећером
– индустријски ароматизовани јогурт
– ароматизовану воду
– заслађене житарице и житне плочице
– сладолед
– питу
– џем
– пудинг
Избегавајте газирана освежавајућа безалкохолна пића. Уколико свакодневно замените три чаше од 200 мл освежавајућег пића обичном водом изгубићете 16 килограма у току једне године! Прва ствар када крећете на редукционе дијете јесте да се одрекнете газираних пића. Вода је природна и не гоји.
Следећи највећи непријатељ мршављења јесте прерађена храна са пуно шећера/соли/масноћа: флипсеви, чипсеви, кукуруз из микроталасне, инстант нудле, кексићи, слаткиши, сладоледи, торте… Састојци у овим намирницама могу да вас натерају да једете више калорија него што вам треба.
Већина нас воли слатко, а шећер је свуда. Међутим, све је више производа који су без шећера, па иако ово звучи као излаз, то није. Ови производи иако имају мало калорија, садрже вештачке заслађиваче који утичу на појачан апетит, па зато можете појести и оно што не бисте смели.
Сва прерађена храна има декларисан састав. Избегавајте све намирнице где је назначен шећер као главни извор угљених хидрата, то јест уколико има његове деривате попут глукозно-фруктозног сирупа или има у себи хидрогенизована биљна уља.
Немојте наседати на маркетиншке приче попут оне да су „мултиграин” житарице здраве, јер нису. То је улепшан назив за високопрерађене житарице, ту нема много нутритивно вредних састојака. Уместо тога изаберите производе са интегралним житарицама.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com