недеља, 17.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 04.04.2019. у 10:23 Новица Ђурић

Венето против рушења крстионице

Црквени обред у „Сузи Његошевој" (Фото Митрополија црногорско- приморска)

Од на­шег стал­ног до­пи­сни­ка - 

Под­го­ри­ца – Кр­сти­о­ни­ца храм Све­тог Пе­тра Лов­ћен­ског, по­зна­та као Су­за Ње­го­ше­ва, до­че­ка­ла је још јед­но сви­та­ње сун­ца над Бо­ком ко­тор­ском, за­хва­љу­ју­ћи вер­ни­ци­ма и све­штен­ству Ми­тро­по­ли­је цр­но­гор­ско-при­мор­ске, ко­ји су спре­чи­ли при­ступ је­ди­ни­ца­ма спе­ци­јал­не по­ли­ци­је и ин­спек­циј­ским орга­ни­ма ко­ји су до­не­ли од­лу­ку о ње­ном ру­ше­њу. И док зва­нич­ни­ци цр­но­гор­ске вла­сти ћут­ке по­сма­тра­ју си­ту­а­ци­ју, с дру­ге стра­не Ја­дра­на, из не­ка­да­шње моћ­не Мле­тач­ке ре­пу­бли­ке, при­сти­гло је не­сва­ки­да­шње пи­смо по­др­шке вер­ни­ци­ма и све­штен­ству. Пи­смо по­др­шке пот­пи­су­је Сте­фа­но Вал­де­гам­бе­ри, ре­ги­о­нал­ни са­вет­ник ита­ли­јан­ске Ре­ги­је Ве­не­то, са се­ди­штем у Ве­не­ци­ји.

„Ми­хољ­ска пре­вла­ка је зна­ча­јан спо­ме­ник хри­шћан­ске кул­ту­ре не са­мо за Цр­ну Го­ру већ и за Ме­ди­те­ран и Евро­пу. Као што је по­зна­то, у Бо­ки ко­тор­ској је вла­да­ла у од­ре­ђе­ном исто­риј­ском кон­тек­сту и Мле­тач­ка ре­пу­бли­ка, чи­ји смо на­след­ни­ци ми из Ре­ги­је Ве­не­то. У 15. ве­ку ма­на­стир Све­тих архан­ге­ла у вре­ме на­ше вла­да­ви­не у Бо­ки Ко­тор­ској до­жи­вео је ру­ше­ње и уни­ште­ње пра­во­слав­ног мо­на­шког брат­ства – 72 мо­на­ха ко­ји су на том пр­о­сто­ру на­сле­ди­ли мо­на­шки ред Све­тог Бе­не­дик­та.

Ти­ме је на­чи­ње­на не­мер­љи­ва ште­та не са­мо пра­во­сла­вљу сло­вен­ског ју­га већ це­ло­куп­ном хри­шћан­ству. Због то­га осу­ђу­је­мо сва­ки акт ру­ше­ња хра­мо­ва и агре­си­је пре­ма хри­шћа­ни­ма. Вест о на­ме­ри др­жав­них орга­на Цр­не Го­ре да укло­не ма­лу кр­сти­о­ни­цу на Ми­хољ­ској пре­вла­ци нас је за­бри­ну­ла јер сма­тра­мо да ће то по­гор­ша­ти од­но­се из­ме­ђу др­жа­ве и цр­кве у ва­шој др­жа­ви”, по­ру­чио је Вал­де­гам­бе­ри.

Ре­ги­ја Ве­не­то, под­се­ћа, да­ла је пу­ну по­др­шку Ми­тро­по­ли­ји цр­но­гор­ско-при­мор­ској у об­но­ви ма­на­сти­ра Све­тог архан­ге­ла Ми­ха­и­ла. „Вла­да Ре­ги­је Ве­не­то да­је пу­ну по­др­шку упра­ви ма­на­сти­ра Све­тог архан­ге­ла Ми­ха­и­ла и ми­тро­по­ли­је и на­да­мо се да ће др­жав­ни орга­ни у Цр­ној Го­ри има­ти по­се­бан сен­зи­би­ли­тет за ово осе­тљи­во пи­та­ње ко­је мо­же озбиљ­но на­ру­ши­ти од­но­се с хри­шћа­ни­ма”, по­ру­чио је Вал­де­гам­бе­ри у пи­сму ма­на­стир­ској упра­ви.

Коментари8
9779b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Opacic
Italijanski Prijatelji su prepoznali mirnu I dostojanstvenu borbu Srba za svoje uz postovanje prema drugima i razlicitima. Inace prema popisu iz 2011 Srba u Citavoj Boki ima vise nego Crnogoraca zalim im upseh i da ih Bog cuva u Borbi za svoje
Mladen Mladenović
A to Crnogoraca što u Boki ima danas, sve je došlo poslije 1945. godine, jer ih do tada nismo imali.
ProPolitikin Hrvat
Srbi katolici i pravoslavci su slozno sa Italijanima zivjeli na italijansko-srpskoj desnoj obali Jadrana od Rijeke do Ulcinja, dok se nisu pojavilie NDH-a i Hrvati, Montenego i Montenegrijanci. To treba reci Italijanima, ali na najvisem nivou, a ne da srpska drzava uvijek suti i saginje glavu.
Игор Н. Бак
Вељецрногорци (зеленаши, капитуланти у 1. Св. рату) и Монтенгрини (титоисти, потомци капоа на Голом Отоку) су потпуно несвесни опасности са којом суочавају територију Црне Горе, Брда и Приморја. То им је сасвим јасно наговестио С. Ванделгамбери, али они неуки а алави, мисле да је Ц. Гора била поморска земља. А у ствари Српска војска и краљ Алаксандар, иначе рођени унук краља Николе, су десну обалу Јадрана унели и Краљевину Југославију*. Нестанком Југославије*, право на сукцесију полажу све земље сукцесори а нрочито Италија чији је то посед био још из Римског периода. Поготов што су Хрвати, после 1945. прогнали у Италију око 350.000 Италијана домицилних на Јадрану.Сваке четири године у Италији бирају градоначелнике неколико „окупираних градова“ на данас "хрватском приморју" (Ријека, Задар, Шибеник, Сплит...итд.), уз напомену да се чека време повратка Далмације у састав Италије....!
Beogradjanin Schwabenländle
У априлском рату 1941 године наш је отац био на ратном положају у Боки Которској, командовао је једним делом обалских батерија. Сваки покушај италијанских бродова да се приближе Боки или уђу у Боку, био је осујећен обалском артиљеријом. Међутим, у те " чарке " се убрзо умешала немачка авијација, и ту је био крај. Магацини су били пуни оружја,муниције, униформи, хране и осталих потрепштина за војску. Дао је наређење да се скину затварачи на топовима и они су на тендеру одвезени далеко од обале и потопљени. Без затварача топ није за употребу. Најавио је да ће следећег дана наредити да се отворе магацини и да се војници послуже, уместо да све падне у руке непријатељу.Сутрадан су нашли обијене магацине, пуно робе је нестало и ниједног ђетића више на положају није било, остали војници су били сви на броју, и Хрвати и Словенци.
Sasa Trajkovic
Tužna je to slika njihove Crnje Gore pošto su NE legalno izgradili veleltene hotele i vile na obalama Jadrana sada bi da ruše svetinje. A u odbranu staju katolici... crenje da crnje NE može biti ili može.
артиљерац
Знао сам да се с вама често не сложим око неких ствари.Овај пут вам скидам капу.Тачно од почетка до краја.Живи били.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља