четвртак, 17.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:25

Сир смањује ризик од појаве шлога

Аутор: Д. Д. К.среда, 10.04.2019. у 21:22
(Фото: Пиксабеј)

Научници на Универзитету Суџоу из Кине доказали су да конзумирање одређене количине сира смањује ризик од појаве неких болести. Стручњаци су нагласили да 40 грама сира дневно смањује ризик од развоја срчаних обољења 14 одсто, а можданог удара 10 одсто. И британска студија је после испитивања у којем је учествовало милион људи показала сличне резултате, а научници Универзитета у Редингу појаснили су да њихова студија доводи у питање вишегодишње савете да би требало ограничити унос млечних производа. Сир је добар јер садржи засићене масне киселине и добре нутријенте, појаснили су аутори студије.

Добра својства хране постижу се комбинацијом масти и угљених хидрата, сматра др Верослава Станковић, специјалиста исхране здравих и болесних људи. Она напомиње да је, када је кренула епидемија гојазности, почела да се примењује „лоw фат диет” (исхрана сиромашна мастима). У новом начину исхране, да би се побољшао укус, додаван је шећер што је довело до још веће гојазности, дијабетеса и кардиоваскуларних болести.

– Многим производима, укључујући млечне, смањивали су масти и додавали шећер па смо на тржишту добијали „здраве производе са 0 одсто млечне масти”. Међутим, ти производи су све само не здрави. Последњих деценија поново су рађене студије везане за исхрану, масноће и млечне производе и показало се да умерена употреба пуномасних млечних производа смањује ризик од настанка кардиоваскуларних болести 12 одсто, а шлога 13 одсто. Зашто? Млечни производи су богати заштитним нутријентима, минералима (калцијумом, фосфором, калијумом и магнезијумом) и витаминима Бе групе – наглашава др Верослава Станковић.

Раније се сматрало да засићене масти и со, која је заступљена у млечним производима, доводе до артеросклерозе. Међутим, у 29 мета- анализа открило се да уколико се умерено узимају ове масти и со немају никакав утицај на крвне судове. 


Коментари12
aeebb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Стеван Марковић - Париз
Ovo je na slici neka vrsta kamambera. A svi komentatori pričaju nebuloze. Kakav vitamin K2?? "Francuski paradoks" je rezultat "mediteranske" ishrane i crnog vina. Zaista čitam neverovatne stvari od nasih ljudi. Koja mašta!
артиљерац
Ово је brie.Француски меки сир са 25% млечне масти.
Препоручујем 4
snežana
Ovo nije sir koji naši ljudi proizvode i prodaju na pijaci. Postoji li studija za takav sir? Kao ovaj sir sa slike je zdraviji . Možda, ako se proizvodi od uvoznog mleka na koje su prelevmani ukinuti.
jeremija
U Srbiji je cena polutvrdih i tvrdih sireva tolika da te udari šlog, tako da ta hrana uglavnom ne ulazi u moj dom. Nažalost. Možda nekada polutvrdi, 20-dkg da mine želja, pa do slijedeće godine opet.
Pavle Randjelovic
To je verovatno ybog vitamina K2 koga ima u nekim vrstama kackavalja. U svetu se sir odnosi na kackavalj. To je i razlog za francuski paradoks. Francuzi manje oboljevaju od srca, ne zbog vina vec zbog sira koga jedu obilno.
Slave
moja teorija je da sve ono što ima u siru ima u mleku od koga je sir i nastao. A od mleka se dobija i jogurt. Tako da je rezultat umerena konzumacija mleka i mlečnih proizvoda, od kojih neki mogu biti i sa manjom masnoćom.
banco
Ne slažem se sa teorijom. I od šljiva se dobija rakija, pa su u pitanju dva potpuno različita proizvoda koja imaju totalno drugačiji efekat na zdravlje.
Препоручујем 0

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља