понедељак, 21.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:41

Словенија увела ригорозан правилник о храни

Провера садржаја трансмасноћа у прехрамбеним производима важиће за увознике, дистрибутере и продавце хране тако да су погођени и произвођачи хране из Србије
Аутор: Јелица Антељ – Ивана Албуновићсреда, 10.04.2019. у 22:55
(Фото Пиксабеј)

Словенија је прва држава у региону која је усвојила препоруке Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА) и драстично смањила ниво штетних трансмасних киселина у прехрамбеним производима. После истека једногодишњег прелазног рока на снагу је ступио правилник који обавезује све произвођаче да тај удео буде највише два грама укупног садржаја масти.

Словеначки Национални институт за нутриционистику наводи да је реч о најстрожем пропису те врсте у свету, с обзиром на то да се ограничење односи не само на прехрамбене производе који се налазе у продаји него и на паковану храну, која у оригиналној амбалажи завршава на продајним полицама, као и на храну у ресторанима.

За надзор примене задужена је управа за безбедност хране словеначког Министарства пољопривреде, а нови стандарди важе и за извознике. Истиче се да је Словенија тиме направила важан корак у делимичној замени хидрогенизованих биљних масти у храни другим састојцима.

– Провера садржаја трансмасноћа у храни важиће за увознике, дистрибутере и продавце хране – објавила је управа за безбедност хране.

Словеначки произвођачи прехрамбених производа саопштили су да су се за нови правилник добро припремили и да већ дуже време не користе сировине са вишим садржајем трансмасних киселина, док производи који не задовољавају тај критеријум не смеју да се нађу на словеначком тржишту.

Незванично, оваква ограничења у Србији не постоје. Професор др Иван Станковић, председник Савета за безбедност хране, рекао је за „Политику” како сматра да је потез Словеније добар, у смислу очувања здравља нације.

– Вероватно ћемо ову тему покренути на једном од следећих састанака Савета за безбедност хране – истакао је Станковић.

Агенција Хина подсећа да трансмасне киселине настају као нуспроизвод делимичне хидрогенизације биљних уља, као и код дужег загревања биљног уља на вишим температурама, а имају бројне негативне утицаје на људски метаболизам, посебно у развоју артеросклерозе и кардиоваскуларних обољења.

Засићене масти повећавају ниво холестерола у крви, више него други типови масти. Ова врста масти се, углавном, налази у црвеном месу, сиревима, путеру, колачима, чоколади, пецивима, живини и млечним производима.

Према извештају Европског парламента, висок ниво уноса трансмасних киселина повећава ризик од развоја срчаних обољења (више од било ког другог нутријента у односу на калоријску вредност). Процењује се да у Европској унији узрокују око 660.000 смртних случајева годишње, што је отприлике 14 одсто свих смртних случајева. Препорука Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА) јесте да износ трансмасних киселина буде што је могуће нижи и да би државе морале да кроз медијске кампање покрену ово питање. И то што пре, јер само трећина потрошача у ЕУ нешто зна о трансмасним киселинама, што указује да мере означивања нису делотворне.

У истом извештају ЕП из 2016. наводи се да је анализом јавно доступних података потврђено да, упркос томе што је забележено смањење нивоа трансмасних киселина у појединим врстама хране, на неким тржиштима у Унији још постоји низ прехрамбених производа с високим садржајем ових масноћа – односно изнад два грама трансмасних киселина на 100 грама масти. Рецимо, кекс или кокице са 40 до 50 грама на 100 грама масти као и многи пекарски производи.

У законодавству ЕУ није прописан удео трансмасних киселина у прехрамбеним производима нити се захтева њихово означивање. У Аустрији, Данској, Литванији и Мађарској постоји законодавство којим је ограничен њихов удео, док се већина других држава чланица одлучила на добровољне мере попут саморегулације, прехрамбених препорука и критеријумима о саставу неких традиционалних производа.


Коментари10
4c3a1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

milan
u dezeli bosanci su strana radna snaga.u srbiji bosanci su drzavnici,ministri ambasadori,prodavci zemlje na koju nemaju tapiju;firmi ciji nisu vlasnici;..........e pa zato (nikola mali Ruse)zasto srbija 300 god iza slovenije.slovenijom vladaju slovenci; srbijom od 1987-2001 vladala su crnogorska plemena;a od 2002 do danas srbijom vladaju plemena iz bosne.slovenci ureduju svoju kucu,a srpsku kucu rasturaju i ruse dusmani koji ovde nemaju ni zemlju ni biolosko poreklo
zora vukadinovic
Zakon o bezbednosti hrane Srbije je vrlo dobar, treba samo doneti adekvatna podakta, osnovati nezavisnu laboratoriju i to sve poštovati.
ВлаДо
Не знам колико је још потребно времена проћи да они што доносе правилнике о храни схвате да је много важније колико поједеш него шта једеш.
Muradin Rebronja
Vi mora da se šalite! Postoje pravilnici o bezbednoj hrani kojih se moraju pridržavati svi koji proizvode i prodaju hranu. Niko nema pravo da truje narod. "Pravilnici" i o zdravoj hrani, halal i/ili košer hrani, vegetarijanskoj hrani...Oni nam služe da znamo šta i koliko (treba) da jedemo. Za nas ugostitelje, da zadovoljimo potrebe svih gostiju, ako želimo da opstanemo na tržištu. A bogme i za nas same jer nas ima škembavih na tone. Inače, telesna težina nam pokazuje da li jedemo previše. Visina minus 110 je "idealna". Ili manji unos kalorija ili više sagorevanja kalorija kroz fizičke aktivnosti (gimnastika, brzo hodanje, plivanje...). Pa, ko voli, bujrum i/ili nek izvoli.
Препоручујем 5
Cicka
Mogli smo i mi davnih dana da uvedemo najsavremenije laboratorije za ispitivanje svega i svacega i da budemo rigorozni u analizama , da niko OD ZAPOLSENIH NE SME da namesta rezultate pa ko ne proizvodi kako treba neka ode sa trzista ili neka se popravi . Ima kod nas politicara sa smislom zauvodjenje novina za dobrobit svih ne samo Srbije sa vizijom ali su bas retki , mozda jedan .
kole
Svaka čast..!! A mi???

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља