уторак, 23.04.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:58
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

На француски начин

Јела инспирисана најпознатијом гастрономијом света уз мало труда могу се направити и у домаћој кухињи од сезонских намирница
Аутор: А. М.понедељак, 15.04.2019. у 15:35
(Фото Пиксабеј)

Јагњетина на провансалски начин, петао у вину, тарт са сиром, киш, гушчија паштета, супа од лука, маринирана пачетина, чоколадни мус, крем бруле, фламиш са празилуком, шарлота од јабука, нормандијски омлет, мадлене, флан рататуј, шампињони у коњаку... само су неки од специјалитета најпознатије гастрономије на свету, која се прошле седмице нашла у центру пажње светских, па и српских гурмана, за време одржавања пете по реду манифестације „Укуси Француске”.

Главни догађај је била „Француска вечера”, 21. марта, када је 5.000 ресторана широм планете – укључујући и 15 београдских, као и један из Зрењанина – понудило својим гостима јела инспирисана француском гастрономијом, али припремљена од домаћих, сезонских намирница набављених од локалних произвођача. Сваки мајстор кулинарства који је, са својим тимом, одабран на конкурсу у оштрој конкуренцији, имао је слободу да за ову прилику припреми сопствени јеловник, са традиционалним рецептима из разних делова Француске, као и неким новим, насталим као спој француске и националне кухиње.

Идеја потиче од једног од најпознатијих француских кувара Алена Дикаса (он је за узор имао чувену „Епикурову вечеру” коју је Огист Ескофије организовао 1912. године истовремено у неколико светских градова) и спроведена је уз подршку Министарства за Европу и спољне послове Француске – земље чија је гастрономија увршћена на Унескову листу светске културне баштине – а у Београду захваљујући Француској амбасади и Француском институту.

Уз помоћ кувара који су учествовали у овој манифестацији, у прилици смо да и читаоцима „Магазина” омогућимо да код својих кућа припреме и пробају нека од јела надахнутих француском кухињом.

(Фото Пиксабеј)

КРЕМ БРУЛЕ

Потребно је:
5 дл неутралне павлаке
5 жуманаца
1 дл млека
100 г смеђег шећера (и још равна кашика за глазуру)
1 штапић ваниле

Штапић ваниле пререзати уздужно на пола, извадити садржај из унутрашњости, и убацити га, заједно са штапићем, у шерпицу са павлаком и млеком загрејаним до врења. Добро умутити жуманца са смеђим шећером, па у то додати загрејану павлаку с ванилом. Промешати, процедити, охладити. Сипати у посуде за печење, па их поређати у плех наливен водом. Прекрити алуминијумском фолијом, пећи око 45 минута, док се крем не стврдне, у претходно загрејаној пећници на 140 степени, а пред крај скинути фолију, посути са мало шећера и пустити да се запече (или ставити у пећницу на горњу решетку и укључити горњи грејач на најјаче) и добро пазити да крем не загори! Пре послуживања крем добро охладити у фрижидеру.


Коментари0
afd69
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља