уторак, 22.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:45
ИСХРАНА

Препечен хлеб за добро здравље

четвртак, 18.04.2019. у 20:00
Тост има другачију нутритивну вредност и самим тим велике предности (Фото Пиксабеј)

Тостирање хлеба је већ редовна појава у домаћинствима широм света, али колико нас заправо размишља о томе зашто то радимо. За многе је тостирање хлеба најбољи начин да на врућ тост-хлеб ставе маслац. Други једу тостирани хлеб зато што воле његову хрскаву текстуру. Било како било, постоје неке користи од тога што тостирамо хлеб. За почетак, важно је да схватимо да тостирани хлеб има другачију нутритивну вредност.

Тост има две велике предности када је у питању помоћ особама са дијабетесом: смањује гликемијски индекс и количину масти у хлебу. И једно и друго добро је за особе са дијабетесом.

За оне који имају дијабетес или покушавају да смршају, конзумирање хлеба може бити контрапродуктивно. У сваком случају, када користите хлеб у исхрани, боље је да он има мањи гликемијски индекс (ГИ). Ово значи да ће хлеб имати мање ефекта на ваш шећер у крви него ако једете нетостиран хлеб.

Када тостирате хлеб, ви заправо смањујете садржај масти у хлебу. Можда се не смањује у великој мери, али довољно је да направите разлику ако једете тостирани хлеб сваког дана.

Тост је одличан избор намирнице за оне који пате од дијареје. Поред тоста, код особа са дијарејом препоручују се и банане, пиринач и јабуке. С друге стране, није најбоља идеја користити тост код особа са хроничном опстипацијом.

Једна од предности препеченог хлеба је да садржи скроб без високог гликемијског индекса. Због тога га многи једу на почетку дана, јер скроб помаже да се пробудите и добијете енергију која вам је потребна за све активности током дана.

Тостиран хлеб добар је против мучнине и повраћања. Познато је да тост-хлеб умирује желудац, па, уколико немате неки стомачни вирус, можете тостирати хлеб преливен млеком уз додатак маслаца. Овакав премаз на тосту ублажава киселину у желуцу и умирује стомак. Код грипа и неког стомачног вируса млеко и производе од млека не треба конзумирати.

Када користите хлеб за тост, прва асоцијација је бели сечени тост-хлеб. Тај одмах заборавите. Сваки бели хлеб је од рафинисаног брашна тип 500, па као такав нема храњиву вредност. Много здравија опција је ако узмете неки црни интегрални хлеб, дакле хлеб од целог зрна или од више житарица. Ако не можете у продавници да нађете прави хлеб, можда није лоша идеја да га и сами испечете.

За ту сврху можете да користите кућне пекаре за хлеб, које можете да купите у било којој озбиљнијој продавници техничке робе. Користите свеж квасац, воду, неко здраво брашно или комбинацију, уз додатак семенки, на пример сунцокрета, семена бундеве, сусама, лана.

Тостирањем, хлеб постаје укуснији и здравији. Једини недостатак је у томе што тостер кошта, као и струја која се користи за његов рад.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари2
aa98b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Slave
ne bih se sasvim složio, odnosno ne slažem se sa uprošćavanjem da je tostiranjem nešto postalo ''zdravije''. Skroba ima jednako kao i pre tostiranja, masnoća je nebitna, mnogo je bitnije što ćete tost namazati maslacem ili margarinom. Ovo što piše jedan komentator je ''akrilamid'', pa ga tostirani hleb sadrži više, a sumnjiči se za kancerogenost. Tostiranjem je hleb dobio privlačnija organoleptička svojstva što ga čini privlačnijim i takav se možda pojede više. U celini - jedna nepotrebna radnja sa hlebom.
Dr. Jovan i Kompanija
Kazu hemicari da prepecen hleb proizvodi opasne hemikalije koje su kancerogene. To isto vazi i za prepecen krompir, meso i ostale namirnice koje se pripremaju pecenjem i kuvanjem. Zato, kada kupujete hranu koja je vec pripremljena, ne kupujte nista sto je prepeceno i prekuvano. Mora da bude samo onako pripremljeno da se ne uniste dobri sastojci a hrana ima ukus koji smo zeleli.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља