недеља, 08.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:59

Српско месо на арапским трпезама

петак, 19.04.2019. у 11:07
(Фото Никола Тркља) Српска јагњетина ускоро у арапским земљама

Српски произвођачи јунећег, јагњећег и пилећег меса моћи ће од половине маја да извозе своје производе у земље Голфског, односно Персијског залива.

Стратегија Министарства пољопривреде у протеклом периоду је отварање нових тржишта, Персијског залива, Турске и северне Африке, како би се повећао извоз, пре свега, црвеног меса, каже за Танјуг министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Међународни сертификати за извоз су усаглашени, а остало је да испуне услови које тражи ХАЛАЛ стандард, због чега је делегација Саудијске Арабије и сертификациона кућа Есма боравила ове недеље у Србији.

„Нама су неопходна нова тржишта за извоз црвеног меса. До сада се то ограничавало на земље у суседству. Од половине маја можемо јунеће, јагњеће и пилеће месо да извозимо у земље Голфског (Персијског) залива”, рекао Недимовић.

Отворена су тржишта од прошле године за извоз меса и у Турску и Кину.

Међутим, додаје министар, Србији су потребна нова тржишта, како не би била зависна од промена на светском и регионалном тржишту.

Каже да тренутно постоји кратак застој у извозу меса у Турску, али очекује да ће у наредних месец, месец и по дана овај проблем бити решен.

Кланичари ће, додао је Недимовић, већ од понедељка кренути да прикупљају и откупљују стоку.

На питање Танјуга да ли произвођачи у Србији имају капацитет да произведу довољне количине меса за тржишта земаља Голфског залива, Недимовић уверава да српски аграр има довољно капацитета да задовољи део потреба тих земаља.

Каже и да без проблема Србија може да извезе 15.000 тона говеђег меса, што је, напомиње, три пута више него што је отишло за Турску.

„Дакле, имамо капацитет за то. Преко тога, то је већ нека друга прича”, рекао је Недимовић.

Држава је повећала, подсећа, субвенције за тов говеда што би требало да стимулише узгајиваче, а од јуна или јула месеца из производње ће изаћи, истиче, озбиљне количине говеда која ће бити спремна за кланице.

Србија може годишње да произведе око 20.000 тона говеђег меса, што је количина од око 50.000 живих говеда.

Међутим, кланичари у Србији имају капацитете за прераду од око 12.000 до 13.000 тона меса, па ће у наредном периоду бити потребно да се ради и у три смене, као и да се инвестира у отварање нових погона за прераду меса.

Када је реч о извозу меса у Кину, Србија у најмногољуднију земљу света извози месо с костима, док за „очишћено” нема рачуницу, јер је бразилско месо знатно јефтиније јер је у питању „ГМО производња”, преноси Танјуг.

Пример борбе на међународном тржишту меса показује и податак да извоз килограма свежег говеђег меса из Србије за Турску кошта 5,10 евра, Кинези с друге стране плаћају 4,20 евра, а просечна цена по килограму овог типа меса кошта нашег произвођача између 4,40 и 4,50 евра по килограму.


Коментари1
2e1a0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

zora vukadinovic
Crveno meso ili krupna stoka pa i živina imaju veliki značaj za razvoj poljoprivrede. Ako ovi projekti zažive imaćemo kvalitetnije zemljište sa više humusa i manje mineralnih djubriva, bogatija poljoprivredna gazdinstva i veću zaposlenost sezonske radne snage, tokom cele godine a ne samo sezonski. U opštini Šid u periodu od 2011 do 2015 osnovano je preko 100 farmi sa istim ciljem. zora vukadinović

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља