понедељак, 30.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 21.04.2019. у 10:00 Милан Галовић
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: АЛЕКСАНДАР ВУЛИН, министар одбране

На паради у Нишу 4.000 војника и први пут – ветерани

Поучени мартовским погромом више никоме не верујемо слепо и никада нисмо без свог решења и одговора на насиље које Кфор не би сузбио. – Нека сви који се смеју прођу исту обуку као ја, они ће се насмејати а војска добити оспособљену резерву
(Фото Иван Милутиновић)

Захваљујући подршци врховног команданта Александра Вучића могли смо пуно да урадимо на побољшању положаја припадника Војске и министарства. Повећање плата и дневница, посебно повећање за припаднике Специјалне бригаде, посебно повећање за цивилна лица с најнижим примањима, повећање надокнада за војнике на добровољном служењу, повећање надокнада за гимназијалце и кадете, комплетно занављање чизама и униформи за професионални састав, повећање калоријске вредности оброка у Војсци, побољшање услова у гимназији и академији, боља снабдевеност лековима и санитетским материјалом у свим нашим здравственим установама, повећање броја додељених станова, 29 нових средстава је уведено у наоружање Војске Србије, што је незабележено до сада.

Незадовољан сам брзином смањивања процедура и бирократије, тражим побољшање физичке спремности, као и јачање обуке и посебно резерве.

Овако министар одбране Александар Вулин у разговору за „Политику”, уочи Дана ВС 23. априла, анализира шта је урађено у минулих годину дана и шта би се још могло урадити у његовом ресору.

У Нишу ће се 10. маја одржати војна парада поводом Дана победе у Другом светском рату. Колико војника и каква борбена техника ће бити ангажовани за ову прилику, да ли ће бити представљен неки нови систем наоружања?
Око 4.000 припадника Војске и полиције ће бити у ешелонима. Први пут ће марширати и наши ветерани и наши кадети. Приказаћемо оно чиме тренутно располажемо и оно што је у нашем наоружању.

На основу података којима располажете, како процењујете безбедност Срба на Космету, да ли верујете Кфору да ће их, у случају потребе, заштити?
Када с друге стране имате неосуђене терористе онда је једино предвидљиво да ће учинити све да не дођу на суд, па макар изазвали инциденте или отворене сукобе. Кфор је једина легитимна снага на КиМ. Кфор има наше поштовање и сарадњу. Верујемо Кфору и поштујемо одредбе Војно-техничког споразума и Резолуције 1244, али поучени мартовским погромом више никоме не верујемо слепо и никада нисмо без свог решења и одговора на насиље које Кфор не би било сузбио.

Догађаји из времена НАТО агресије се обележавају као никада до сада. Међутим, да ли ће бити нешто учињено по питању статуса учесника тог рата на основу кога би, бар они који су здравствено или социјално угрожени, могли да остваре нека права, односно да им се системски помогне као ветеранима?
До 2012. није се смело ни изговорити НАТО агресија, говорило се акција, операција, кампања. Док Вучић није постао министар одбране, плашили су се шта ће да кажу амбасадори и изасланици, као да Србија има чега да се стиди. Нема војске ако нема самопоштовање и ако будућим официрима не покаже како се поштују они који су земљу бранили. То су хтели да нам униште. Зато се сада достојанствено и поносно обележава годишњица НАТО агресије, како и заслужују и наши ратници и сви побијени. Министарство рада завршава закон о правима ратних ветерана из свих ратова. Ми водимо рачуна о породицама наших погинулих припадника у оквиру законских решења. Када запошљавамо предност увек имају чланови породица наших погинулих али и живих припадника. Лично тражим да ми се покаже да нема заинтересованих чланова породица наших припадника за неко место пре него што кренемо даље.

 

Не либите се да дипломатским и војним представницима држава НАТО-а у лице кажете шта мислите о НАТО агресији, као што је то недавно било на једном скупу у Хотелу „Метропол” у Београду. Какав је ваш однос с представницима држава НАТО-а и самог Савеза, да ли утиче на данашње односе Србије с Алијансом?
Увек говорим истину и спреман сам да платим за то. Велики не воле да им се у лице говори непријатна истина. И умеју да вам покажу да је то веома скупа навика. Само погледајте шта и када сам рекао или урадио, а онда узмите сутрашњу штампу и видећете увек исте нападе, само све јачег интензитета и увек од истих организација и појединаца. Ретко кажу шта је прави повод напада али није тешко закључити, само пратите узрок и последицу. Ја спроводим државну политику а то је војна неутралност, имам добру сарадњу с представницима НАТО-а с којима сарађујемо кроз Партнерство за мир, што је оптимални ниво наше сарадње. Такође имамо и веома развијену билатералну сарадњу са земљама које су чланице НАТО-а. Све планиране активности се доследно спроводе и постали смо познати као министарство и војска који држе реч и договарају оно што могу да испуне, не стидећи се да кажемо да су нам наши интереси на првом месту. Војна неутралност Србије се, захваљујући упорности председника Вучића, прихвата и поштује. То је најтежи, али и најчаснији пут, и верујем за наш народ једино могућ.

Најављена је могућност увођења обавезног војног рока, докле се стигло с анализом овог питања и, по вама, да ли би требало вратити ову обавезу?
Анализа се ради. Војска је наравно увек за увођење обавезног служења. Истражују се економски ефекти, политички, практични, попут броја потребних официра и подофицира, али и социолошки, културолошки, раде се истраживања јавног мњења. Није на мени да се изјашњавам јавно.

Шта вас је мотивисало да се, поред обавеза министра одбране, недавно добровољно пријавите на обуку за резервисте и како реагујете на збијање шала у делу јавности на ваш рачун тим поводом?
Искористио сам прилику да сада, када сам након четири веома компликоване операције на оба ока, способан да одговорим захтевима службе, прођем основну обуку. Обука је захтевна, квалитетна и предвиђена да се за кратко време научи много. Показао сам да немам сујете када треба служити, а и да нема оправдања да се не служи. Не знам шта је смешно, можда би смешније било да сам, као Вук Јеремић, сасвим здрав и млад, служио цивилно у кабинету Бориса Тадића. Нека сви који се смеју прођу исту обуку као ја, они ће се насмејати а Војска добити оспособљену резерву. Не сметају ми напади, али ми смета што се потцењује труд и посвећеност стотина људи који су у својим тридесетим годинама оставили на неко време своје послове и своје породице и дошли на обуку. Они заслужују похвалу, а не да буду колатерална штета мржње према мени. Тако се спречавају потенцијални резервисти да чувају своју земљу. Осим личне мржње и очекиваних, не много инвентивних, напада нисам чуо ниједан аргумент зашто да се не служи својој земљи па макар и с преко тридесет година. Војска Србије је јача за чету спремних и обучених војника, шта је ту за подсмех и зашто је то лоше? Када смо објавили да ћемо позивати у резерву, прва реакција је била „нека иде Вулин”. Када сам отишао онда су рекли „он не сме да иде”. Иза личних напада и увреда крије се план да се спречи јачање резерве. Подсетићу вас на салву напада на почетку мог мандата када сам најавио да ће се обука и резерва ојачати. Војска без резерве није способна да нас одбрани, зато ме толико нападају. Ако треба да ме сруше, нека ме сруше што сам ојачао Војску и спремио је за одбрану а не зато што сам је ослабио и разоружао.

На страну такав однос према Вама, каквим интензитетом ће се у овој години спроводити обука резервиста који су служили и који нису служили војску, колико ће их бити позвано на обуку или вежбу?

Мање него што бих ја волео али више него до сада. Не могу о прецизним бројевима, из разумљивих разлога, али резервиста који су служили војску и усвојили специфичне вештине неколико хиљада, а мушкараца старијих од 30 година који нису служили војску неколико стотина. Ова друга категорија се одлично показала и војска сматра да су веома позитивно изненађење.

Докле се стигло са „Пројектом 1.500 плус”, опремања толиког броја војника са оружјем и опремом домаће производње?
Све што је предвиђено „Пројектом 1.500” је завршено и наше јединице располажу свим предвиђеним средствима. Наставак „Пројекат 1500 плус” се веома успешно развија и кључни елементи су уведени у наоружање а сада се спроводи обука и припремају даље набавке.

Да ли ће ВС са својим јединицама учествовати на вежбама ОДКБ-а?
Могућност војних вежби са земљама које нису чланице савеза ОДКБ не предвиђа. После дугог периода потпуне несарадње, спроводећи политику војне неутралности, Војска Србије је унапредила и обим и квалитет своје сарадње са ОДКБ-ом. У својству посматрача, Војска Србије ће бити присутна на војним вежбама ОДКБ „Садејство 2019” и „Нераскидиво братство 2019”.

Захваљујући сарадњи с Русијом, ВС поново има ескадрилу „мигова 29”, да ли се у овој години могу очекивати испоруке купљених хеликоптера „Ми-35” и „Ми-17”, односно раније донираних тенкова „Т-72” и возила „БРДМ-2”, евентуално неког система ПВО?
Искрено смо захвални и Русији и Белорусији на помоћи и разумевању. Наша војно-војна сарадња никада није била продуктивнија о чему сведочи највећи број заједничких активности с Војском Русије и Војском Белорусије у досадашњој војној историји. Војно-технички споразум с Русијом и Белорусијом омогућио нам је да обновимо већ прежаљено ратно ваздухопловство. Чак и када имате новац то није једноставно. Погледајте како је пропала хрватска набавка „Ф-16”. Лични односи председника Вучића и председника Путина и Лукашенка су нам отворили сва врата и омогућили да се опремимо за неупоредиво мање новца него било ко други. Велики део технике ће стићи до краја ове године, а нешто ће доћи почетком идуће. Сада су у току обуке за нова средства која  набављамо и то нам је најважнији задатак.

 

 

Коментари9
6e549
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
А какав је то празник 10. мај?
Vesa D
..nikada se nezna kada će zagrmeti topovi..a da onda nebude kasno i ono šta nas je snašlo i šta ko treba u državi da radi..koplja se u miru oštre a u ratu nema se kad.. i zato koncept redovnog služenja vojske uz jacanje rezervnog sastava i ratnog rasporeda za sve od 14 -77 godina..bez panike i bežanije..sem sebe nas niko braniti neće..
др
Прво казнити све дезертере који су бежали од војног позива 1999. године, а онда вратити редовно служење војног рока. Како се сећам, срамном одлуком Скуптшине Србије свим дезертерима из 1999. године је опроштена издаја.
Бошко Петровић
Замисли Петра, Живојина, Степу и Радомира поред Александра Вулина.
Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
Јоој, замишљам...
Dušan
Državi treba 20 godina od završetka rata 1999godine da donese Zakon o borcima,invalidima rata I palih boraca.Jel to poštovanje?Država je pod prinudom sile pozvala ljude u rat I oni su se odazvali..Napustili su svoje poslove I porodice.I odbranili državu.Nisu borci potpisali Kumanovski sporazum,nego država.Ta ista država svoje junake ponižava 20 godina.Ne postoje za nju,nemaju nikakva prava,socijalni slučajevi,sramota...
Dejan A
Da ne radim u istoj Vojsci o kojoj prica ovaj pa i da poverujem u sve ovo.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља