Пољопривредни произвођачи у Србији су ове године шећерном репом засејали око 30.000 хектара, што је упола мање него прошле године, па ће, зависно од приноса, шећера једва бити довољно за домаће потребе, али не и за извоз, рекао је данас стручњак за пољопривреду Милан Простран.
Он је агенцији Бета казао да Србија има квоту за извоз шећера у ЕУ од 180.000 тона и да је пре више година тражено да се повећа на 220.000 тона јер је том културом засејавано преко 100.000 хектара.
Простран је казао да је максимална годишња производња шећера у Србији била 700.000 тона, што је знатно изнад домаћих потреба од око 200.000 тона.
Додао је да су се прилике на тржишту Европе промениле јер је 2015. године либерализовано и дозвољен је увоз шећера од трске чија је производња јефтинија. „Индустрија шећера од шећерне репе је у великој кризи јер је производња те намирнице од трске јефтинија, између осталог и због тога што је то вишегодишња биљка”, рекао је Простран.
Услови за сетву шећерне репе су ове године, како је рекао, били тешки због суше у марту, када је ова некад названа „краљица поља” морала да се засеје у том року да би се због нижих температура избегла опасна болест репина пипа. „Производња шећерне репе је у великој кризи и није искључено да ће сетва те културе бити знатно мања и да неће бити довољно сировина за рад последњих четири-пет шећерана у Србији”, рекао је Простран.