петак, 13.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:00
ИСХРАНА

Жалфија добра за болно грло

Осим употребе у лековите сврхе, ова биљка данас се користи и као зачин, у малим количинама
среда, 01.05.2019. у 10:47
(Фото: Пиксабеј)

Жалфија (лат. Salvia officinalis), вишегодишња је жбунасто разграната биљка, висине око 60 сантиметара и отприлике исто толике ширине. Доњи делови стабљике жалфије су дрвенасти, а горњи зељасти. Цвет жалфије је тамнољубичасте боје. Жалфија је веома ароматична биљка са листовима дужине седам, осам сантиметара, овалног облика који су једини делови биљке који се користе.

Жалфија је била цењена биљка још у доба Грка и Римљана, који су је користили као лек. Осим употребе у лековите сврхе, данас се жалфија користи и као зачин, у малим количинама. Најлековитија је у доба када почне да цвета, у мају месецу, када се листови жалфије беру, суше и чувају.

Лековитост жалфије проистиче из њеног мирисног етеричног уља које садржи у количини од два одсто. Лист жалфије садржи и танин који је горак, али лековит. У савременој фармацеутској индустрији жалфија заузима значајно место у производњи препарата за испирање уста. И чај од жалфије користи се у исту сврху.

Жалфија има антисептично дејство и она обнавља слузокожу. Делује против знојења, нарочито код ноћног знојења које имају болесници изнемогли од дуготрајног грозничавог стања, као и они који су преживели неку тешку болест и постали изнурени и млитави. Поред тога, њена лековита својства добро делују код плућних болесника, као и код реуматичара и рековалесцената.

Бол у грлу, осећај гребања, немогућност гутања хране – то су симптоми прехлада или респираторних вирусних инфекција. У оваквим ситуацијама жалфија је идеална за дезинфекцију грла.

Жалфија јача стомак и подстиче га на рад. Захваљујући етарском уљу и материји која стеже, чини је добром против дијареје зато што стеже столицу и има антисептично дејство.

Примењује се против духовне малаксалости и нервне истрошености, као средство које успоставља снагу, крепи и подстиче на рад.

Жалфија се као зачин употребљава у разним јелима и даје јединствен укус салатама, јелима од јаја, чорбама, јелима од меса и поврћа.

Ова биљка нашла је примену чак и у козметичкој индустрији и производњи парфема.

Сушени листови жалфије добро чувају одећу од мољаца.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари1
ae02b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Боро
Моја нана је ову биљку називала КАДУЉА, да се не заборави србско име ове биљке, а можете је и запалити, као што палите тамјан на угљен, да њоме окадите дом свој, пробајте...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља