недеља, 28.02.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 03.05.2019. у 11:18

Вучић: Идеја о разграничењу одбачена, то ће нас скупо коштати

„Моје идеје су пропале. То ће скупо коштати наш народ, нашу земљу за 20-30 година. Од тога што ћу имати личну утеху што ће неко да каже да сам био далековид, нећу имати ништа. Нисам био довољно убедљив, нисам успео да објасним какво је реално стање, да је од емоција најважнија реалност”, указао је Вучић.
Председник Вучић на градилишту новог моста код Обреновца (Фото Танјуг - Ф.К.)

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас жаљење што је његова идеја о коначном успостављању компромисне границе између Срба и Албанаца пропала, јер је наш народ мислио другачије, а то ће нас, уверен је, скупо коштати за две до три деценије.

Најавио је да ће 8. маја имати сусрет са Матеом Салвинијем, да ће 10. маја бити војна парада у Нишу, и да ће после тога Србима са Косова и Метохије пренети исход самита у Берлину и свих разговора по питању Косова и Метохије.

Вучић је, одговарајући на питање везано за најављено доношење одлуке о контрамерама на приштинске таксе и о изборима, казао да сваког дана размишља о томе.

Према његовим речима, водила се жестока кампања против могућности компромиса разграничењем, како из дела стране, тако и домаће јавности, јер су желели независно Косово на целој њеној територији.

„Сви који су правили независно Косово, док се говорило о разграничењу правили су се невешти, јер нису хтели да кажу да су за целокупно Косово независно од Србије. За то се залаже Рада Трајковић, исто као и немачка канцеларка Ангела Меркел и сви остали”, објаснио је Вучић.

Казао је да се не залаже за независно Косово у тим границама, већ за коначно успостављање компромисне границе Срба и Албанаца.

„Моје идеје су пропале. То ће скупо коштати наш народ, нашу земљу за 20-30 година. Од тога што ћу имати личну утеху што ће неко да каже да сам био далековид, нећу имати ништа. Нисам био довољно убедљив, нисам успео да објасним какво је реално стање, да је од емоција најважнија реалност”, указао је Вучић.

Рекао је да су одиграли превару сви они који су већ признали независно Косово и изјаснили се против разграничења, а на томе је радио и део домаће јавности, посебно они који су учествовали у стварању независног Косова.

Подсетио је да је Приштина донела 2008. декларацију о независности, а да су се тада они који су били на власти правили блесави, помогли им тражењем мишљења Међународног суда правде, као и извлачењем преговора из УН у ЕУ.

„Што се мене тиче, мени у историјском смислу ће бити лакше, јер ћу бити упамћен по величанственим путевима, мостовима, што сам у кратко време удвостручио плате и пензије и то реално, а не номинално како људи могу да живе боље. А неко други ће нажалост морати да саопштава тешке и лоше вести за Србију у будућности и ко је лагао наш народ, зашто су Срби пристајали на лажи Харадинаја и Трајковићеве него што су желели да чују истину”, казао је он, преноси Танјуг.

 

Искрено пријатељство разлог што Кина највише улаже у Србију

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је данас да су чињенице да је Србија најутицајнија држава региона, повољно пословно окружење и пријатељски однос према кинеском народу главни фактори због чега Кина највише улаже и сарађује са Србијом на Западном Балкану.

На питање новинара чиме је то Србија заслужила, Чен је рекла да је пријатељски однос који се у Србији може осетити према Кини и кинеском народу посебно важан за кинеске привреднике.

„Србија је наутицајнија у региону, а кинески привредници сматрају да је пословно окружење у Србији добро и ефикасније него у другим земљама”, одговорила је амбасадорка, после обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре на деоници ауто-пута Е-763 од Сурчина до Обреновца..

Председник Србије Александар Вучић истиче да Кина осећа да смо им искрени пријатељи и да је то пресудан фактор.

„Мали смо ми за Кину. То је кључни разлог”, истиче Вучић.

Он је скрену пажњу и на потребу да се све више учи кинески језик, као и немачки и руски, и најавио увођење кинеског језика у школе и као обавезног и као факултативног предмета.

„Мораће да се учи, без учења неће бити напретка за земљу, нека се љути ко год хоће”, каже он, приметивши да амбасадорка Кине одлично говори српски језик да кинески партнери све преводе за нас на српски - и у Србији и у Кини.

„Морамо да имамо и Србе који једнако добро говоре кинески”, рекао је Вучић, указавши на тренд у Холандији где, како каже, сви уче кинески и ангажују се дадиље са знањем тог језика јер знају где је будућност.

Каже да је било отпора и према дуалном образовању, али да нас оно данас спасава, преноси Танјуг.

 

Вучић: Мост Сурчин – Обреновац значи живот за Западну Србију

Председник Александар Вучић рекао је данас, током обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре, на деоници аутопута од Сурчина до Обреновца, на Коридору 11, да тај мост значи живот за целу западну, али и централну Србију.

Како је приметио, 70 година су се житељи западне Србије питали зашто Тито код њих није градио пут, да ли је то било из идеолошких разлога, а сада су дочекали нови пут.

Према проценама, на мосту је до сада завршено око 94 одсто уговорених радова и преостало је још око метар и по да се споји.

Вучића су представници Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, као и Путева Србије упознали са током радова.

Председник је амбасадорку Кине замолио да се убрзају радови на деоници брзе пруге Београд - Стара Пазова, а Чен је рекла да ће све бити убрзано и на време.

„Ово је прави прави пример 'Појаса и пута'“, констатовао је Вучић.

Председник је радницима, и свима који су ангажовани на изградњи моста, рекао да је поносан на све који су радили и учествовали у пројекту.

„Када смо били овде пре почетка радова, овде није било ништа, много је проблема Колубара правила. Сава је овде правила проблеме, јер је најдубља и најшира. Сада се премошћавају и Сава и Колубара истовремено. Ово је величанствен објекат”, констатовао је председник.

Додао је да се са кинеским партнерима договорио да мост буде комплетно завршен до краја године.

Како је рекао, обећали су да ће до Светог Николе да буде готов, како би људи могли брже за Нову годину да стигну на Златибор, Тару, Златар...

Обратио се и председнику општине Обреновац Мирославу Чучковићу да је мост већ реалност и да шта год му неко говорио, то је изграђено у његово време, као и фабрика Меита у Баричу.

Председник је рекао кинеској амбасадорки да жели да Кинези пренесу знање нашим радницима, а Чен Бо је узвратила да су и кинеске компаније научиле пуно у Србији, јер су добиле искуство рада у Европи, што је им је важно.

Чен Бо му је пренела да су кинеске компаније у процесу завршавања сертификата око пруга, на шта је Вучић, шаљиво, узвратио питањем: „Шта ће следеће да измисле кад их будете побеђивали на свим тендерима?”.

На констатацију кинеске амбасадорке у Србији да то зависи од тржишта, Вучић је рекао: „Док не укину тржиште, јер Кини не могу да се супротставе”.

Вучић је осврнуо и на свој прошлонедељни боравак у Кини и истакао да је невероватно колико кинески пријатељи воде рачуна о малим земљама, а посебно о искреним пријатељима.

Рекао је амбасадорки да је срећан због свега што је српска делегација урадила у Кини,

„Сваки пут кад одем и кад се вратим, срце ми је пуно, јер знам да смо много за земљу направили и знам да ће односи Београда и Пекинга бити одлични. Драго ми је што је председник Си поменуо и Железару и Зиђин и Линглонг, јер када Си то каже онда је то за нас гаранција”, рекао је Вучић.

Пренео је и да је видео да је кинеском председнику било драго што је српски председник на крају говорио на онакав начин.

„Ја за разлику од других немам ту врсту страха, да кажем. Видели сте да су и други мислили као ја, само нису смели да кажу”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Радови су почели 5. маја 2017. године, а уговором је предвиђено да цела деоница Сурчин - Обреновац дугачка 17,6 километара буде готова до 5. јануара 2020.

Мост, главни бетонски на ушћу Колубаре у Саву, који гради кинеска компанија Чајна комјуникејшнс констракшн, дугачак је 1.581 метар, ширине 29 метара.

Распон између стубова је 275 метара.

Вредност радова на деоници Сурчин - Обреновац 233,67 милиона долара.

Инвеститор су Путеви Србије, а финансијер Влада Србије.

Тај пројекат изградње аутопута Сурчин - Обреновац подразумева изградњу четири возне и две зауставне траке, у укупној ширини од 29 метара.

Деоница је подељена на пет сектора. Поред изградње моста, подразумева надвожњак преко пруге Остружница - Батајница, као и две петље Сурчин и Обреновац.

Петља Сурчин повезује нову трасу аутопута са обилазницом односно будућим булеваром који спаја нову трасу аутопута са Булеваром Тошин Бунар.

Предвиђена је пројектом нова петља Обреновац која ће повезати нову трасу са деоницом Сурчин - Обреновац - Уб са старим обреновачким путем.

Аутопут Сурчин - Обреновац омогућиће спајање Коридора 11 са Коридором 10 преко обилазнице око Београда на петљи Сурчин.

Заједно са деоницама у изградњи Обреновац - Уб и Лајковац - Љиг укупне дужине 50,2 км и већ завршеним деоницама Уб - Лајковац 12,5 км и Љиг Прељина 40,3 км повезаће цео потез аутопута од Београда до Прељине у дужини од 120 км, преноси Танјуг.

 

Спајање моста на Сави у наредних седам дана

Мост на ушћу Колубаре и Саве код Обреновца, на Коридору 11, биће спојен у наредних седам дана, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

„Са поносом могу да кажем да спајамо две обале у наредних седам дана и да смо прешли Колубару. Овде смо били пре две године и два месеца када је све почињало, рекао је председник.

Вучић је током обиласка радова на том мосту на деоници Сурчин - Обреновац, такође, најавио да ће цео аутопут на од Обреновца до Чачка бити отворен за саобраћај у наредних месец и по дана, у дужини до 103 километра.

Када је реч о деоници Сурчин - Обреновац, Вучић каже да је уговором предвиђено да она буде завршена у јануару 2020, али да је данас са кинеском компанијом ЦРБЦ договорено да све буде завршено пре краја 2019. године.

Вучић је казао да је од извођача добио обећање да ће аутопут бити готов до Светог Николе 19. децембра.

 

Аутопут кроз Грделицу половином маја

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће АУТО ПУТ кроз Грделичку клисуру на Коридору 10 бити отворен 15, 16. или 17. маја.

Такође, најавио је да ће источни крак Коридора 11 према Бугарској бити отворен за три месеца.

„То све мења слику Србије. Да се људи поносе, да виде колико је Србија напредовала, колико може да иде брже, другачије и успешније него што је то било раније”, рекао је Вучић, после обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре на деоници ауто-пута Е-763 од Сурчина до Обреновца, преноси Танјуг.

 

Вучић најавио даљи раст плата, посебно за медицинске сестре

Председник Александар Вучић најавио је данас даље увећање плата и пензија и нагласио да ће пре свега водити рачуна о платама запослених у здравству, како би их задржали у земљи.

Подсетио је да му је немачки министар здравља Јенс Шпан рекао да жели да дође у Србију, јер су Немачкој потребне медицинске сестре, а да му је он одговорио:

„Немој молим те због тога да долазиш!”.

Он је рекао да је недопустиво да медицинске сестре, на пример, све са дежурствима имају плате око 45.000 динара.

Председник је, најављујући раст плата у јавном сектору, објаснио да то није само питање средстава, већ да држава мора да води рачуна да не уништава приватни сектор.

Фото Танјуг - Ф.К.

„Наша бојазан је да не учинимо јавни сектор прихватљивијим, а не стање дефицита, кеш-флоуа или било шта друго око стања у буџету”, образложио је Вучић.

У прилог већ постигнутом расту плата, Вучић је подсетио да смо били далеко иза Босне и Херцеговине пре само три године, када је просечна плата у тој земљи за 58 евра била већа него код нас, а данас смо је по први пут претекли са разликом од 12 евра.

„Испред смо Македоније, Албаније, а само је Црна Гора испред нас. Била је просечна плата за 125 евра виша, а данас је 49 евра. Мислим да ћемо и ту разлику драстично да смањимо”, објаснио је он.

Вучић је казао да су сви параметри код нас бољи и да се поредимо са регионом.

Указао је да су плате и пензије нешто веће код нас него у Бугарској, која је чланица ЕУ.

„Морамо да се угледамо на Румунију, у неком смислу, посебно када је реч о лекарима и медицинским сестрама. Морамо да зауставимо одлив те радне снаге. Ове године морамо још више да повећамо плате лекарима и медицинским сестрама. Не смеју да имају 40.000 и 50.000 плату. Морамо да спречимо да одлазе у Норвешку и Немачку”, казао је он, преноси Танјуг.

 

Београд ће добити гондолу, на три сајле због ветрова

Председник Србије Александар Вучић каже да ће Београд добити гондолу и да ће то бити једна од назначајнијих и најлепших атракција у Београду.

Гондола, додао је, одговарајући на питања новинара, нема везе са Београдском тврђавом, а они који критикују тај пројекат иначе и не знају где је Београдска тврђава, са које је стране.

Вучић је објаснио да једино мора да се води рачуна да због снажних ветрова не буде на једној сајли.

„То не сме да се догоди, иако би и то било довољно, јер би то доста љуљало гондолу, тако да мора да буде на три сајле. Мислим да сада то препројектују, како би могла да издржи и најјачи ветар. И то ће бити једна од назначајнијхих атракција и најлепших ствари у Београду”, нагласио је Вучић, преноси Танјуг.

 

Правимо Национални стадион, улажемо у стадионе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће бити изграђен Национални стадион у Београду, да ће се градити нови стадиони у малим градовима, али да ће бити уложено и у обнову стадиона Црвене Звезде, Партизана и Војводине.

На питање новинара како коментарише то што опозиција критикује што ће бити уложено 500 милиона евра у стадионе, Вучић каже да је Драган Ђилас осетљив чим се помене 500 милиона пошто је са своје четири фирме у периоду од 2007. до 2013. приходовао 500 милиона евра.

Вучић истиче да ће, за разлику од њега, држава да прави стадионе у нашим градовима које ће да створе нову вредност, читаве нове градове у околини где буду прављени, што ће створити нови ивнестициони амбијент, на пример, за Врање или Лесковац.

„Урадићемо и у Београду Национални стадион којим можемо да се поносимо. Погледајте, ни на шта сада не личе стадиони Звезде и Партизана и зато сада дајемо новац и за обнову Партизановог и Звездиног стадиона, као и стадиона Војводине у Новом Саду, да можемо да се поносимо на њих.

Вучић каже да новац троши за ту намену и напредак државе, а не за нечије богаћење, као у време када је Ђилас био на власти.

Додао је и да му је неко послао видео клип где неки велики стручњак каже да у Београду на води нема канализације.

„И ви станете и кажете, па јеси ли ти нормалан, здрав, при себи да у Београду на води нема канализације. а кажу да је то неки велики геније и стручњак... Сада ће избори тако да ће и Бастаћ у политичку историју”, додао је Вучић, преноси Танјуг..

 

Коментари47
73d22
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

RECIPROCITET i RAVNOPRAVNOST
Rešenje je da EU nametne princip RECIPROCITETA prava i RAVNOPRAVNOSTI naroda u uređenju međunacionalnih odnosa između u Srba i Albanaca, tj. da ISTA PRAVA koja dobiju Albanci na KiM prema Srbiji , dobiju i Srbi u ZSO prema KiM , kao i Srbi u Srpskoj prema BiH.
Боривоје Банковић
Нека ме неко подсети када је човек на месту председника Србије изашао у јавност и конкретно рекао да хоће некакво разграничење. Јер ја се реченице "Хајде да признамо Косово тако што ћемо се разграничити са Албанцима" не сећам. Напротив, живо се сећам изјава у неком другом тону, а у последњих годину или две и бајки о томе како се Србији жури, како не можемо да губимо време и како ће нас бити два милиона мање. И на крају бих додао да се заиста радујем што ће држава дати новац за обнову стадиона на које миран грађанин не може ногом да крочи од банди дивљака, а ми ћемо и даље лечити децу СМС-овима.
радисав
Ми нисмо хтели разграничење, а Шиптари су хтели разграничење? Да смо ми пристали и они би? Зашто би разбојиници вратили отето и кад се то десило? Или пристали на компромис са жртвом? Пристали смо да је Република Српска Крајина - Хрватска, да су Дрвар, Петровац, Гламоч итд. -БиХ, нисмо и не пристајемо да је педаљ Косова-Албанија, зар за то да се кајемо? Као један од нас треба да знате, да ми на верујемо већ знамо да ће се разбојници кад-тад више кајати.Међутим, ако је између Ваше председничке екселенције и нашег народа у томе неспоразум предлажем Вам да следећу председничку кандидатуру истакнете у Финској. Јер ви сте изабрани да стварате услове да се разбојиници приведу познанију права!
Раде Ковачевић
Неки коментатори не знају да Србија као држава постоји одавно (нпр.као Жељка), да је постојала и када неке данашње суседне државе нису постојале ни у примисли, као што ни неке актуелне светске велесиле нису постојале ни вековима после настанка Србије! Историја Србије је посебна у државотворном и у културном смислу, она је чешће била израз пожртвовања него свађања династија, јер се њен малобројни народ много пута храбро и сложно борио за слободу и интегритет супротстављајући се завојевачима и освајачима знатно јачим од себе. Таква прегнућа су ствар темељног народног карактера и имају ону животну вредност на којој настају велика верска и уметничка дела, конститутивна политичка уверења и оно што се назива - историјски морал народа. Произвољне опаске о комунизму само потврђују чињеницу да су помодарске тлапње о комунизму узеле маха, уместо да се посвећено приступи објективној критици онога што није ваљало у социјализму, а задржи и развије оно што се показало као његово вредно постигнуће.
Ivan Ivanovic
Mozda samo tebe, jer ko zna sta si i kome obecao.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља