уторак, 15.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:12

У храни је љубав

ТВ канал 24 кичен, на којем гледамо неке од најпознатијих светских кувара, представиће 10. маја гледаоцима у региону нову емисију „Нина Бабић: моја француска пекарица”, у којој ће ова Београђанка пренети своје знање и љубав према француским посластицама
Аутор: Исидора Масниковићчетвртак, 09.05.2019. у 14:15
Нина Бабић (Фотографије Лазар Ковачевић Јовановић)

Посвећенији гурмани добро знају слатке укусне деликатесе „Госпође Мирков”, иза које стоји успешна, пословна Нина Бабић, која ће од 10. маја за гледаоце 24 кичен канала, од 13 часова, открити тајне рецепте из своје посластичарнице.

Наиме, овај светски познати гастрономски канал, који послује у оквиру Фокса, запазио је укусне колаче ове харизматичне посластичарке и понудио јој је сарадњу, што је она с радошћу прихватила иако нема искуства пред камерама, поверила нам је у необавезном ћаскању уз вино и принцес-крофне у пријатном амбијенту рустичне петроварадинске виле у којој је њен ТВ шоу сниман.

Кад смо успели да сазнамо неке рецепте и цаке о карамел-крему, сазнајемо од госпође Бабић алијас госпође Мирков како је све почело будући да долази из другог, пословног света, који није кулинарски. После НАТО бомбардовања 1999. преселила се у обећани град – Њујорк, у којем се током петогодишњег боравка веома успешно бавила маркетингом.

Тамо је и научила да прави неке од дивних колача који су примамљиво сервирани на овалу пред нама. У почетку, овом слатком хобију се посветила искључиво за своју и душу својих пријатеља и породице. Од баке и маме, изврсних куварица, научила је многа јела, али ништа није знала о колачима. Желела је да савлада и ову вештину. Човек који се бави храном, прича нам, мора да има едуковано непце, а оно се учи од малих ногу.

– Цео живот се бавим храном, опсесивно сам кувала и обилазила ресторане, штедела новац за посету оних најлуксузнијих. Пошто сам се бавила маркетингом у непрофитној организацији, нисам имала велику плату, па сам зато одвајала сваки цент како бих у тим елитним угоститељским објектима нешто ново пробала и научила. Када сам се вратила у Београд, прво сам писала за часопис „Гениус домус”, затим сам почела да радим у „Транс исту” и три године била извршни директор „Београдске недеље дизајна”. После тога сам била креативац у маркетиншким агенција, последњи ангажман ми је био у „Лио Барнету”. У међувремену сам писала колумну за магазин „Ел”, у којој сам се бавила храном кроз визуру неких мојих емоција, сећања... и онда сам схватила да цео живот избегавам да се бавим храном, да ме ова стара жеља чека, вуче и да желим тиме и професионално да се бавим – казује нам с пуно емоција.

Пошто је велико искуство имала у брендирању, знала је да прво мора да осмисли име, и то јој није било тешко. Одмах је знала да ће њен бренд носити име по баки, од које је све почело, и наравно мами – госпођама Мирков. На тај начин је дала омаж свим тим важним женама у њеној фамилији, које су биле одличне куварице, али и велики креативци и успеле да одгаје породице, да раде, али и да се баве креативним пословима. Оне су одувек биле њена инспирација и узор.

– У знак поштовања према њима, желела сам да се моја посластичарница тако зове. Ми смо све госпође Мирков. Успели смо да направимо успешан бренд. Након имена, осмислила сам и садржај, а то су колачи који су игром случаја француски јер их обожавам. А имамо и домаће принцес-крофне које су заправо специјалне јер сам у њих удахнула мирис узбудљиве француске кухиње – објашњава нам и самоуверено додаје:

– Не желим да кување буде само спорт за гледање. Разумем савремени начин живота, брз ритам и преоптерећеност савремених жена. Али, пружити својој породици здраву, свеже спремљену храну, то је једна од најбољих ствари које можете да урадите за своју децу и ближње. Симон де Бовоар је јако волела да кува, и увек кажем – ако је она могла да кува, онда можемо и ми! Већина породичних ритуала и празника се дешава око стола. Не треба то заборавити јер – храна, када се њом бавите, јесте љубав.

Открива нам да је кастинг протекао у једној врло озбиљној и професионалној атмосфери која је за њу била сасвим ново искуство. Имала је неколико разговора са званичницима из Фокса, а ишла је и на скрин-тест у Софију, где се налази седиште ове медијске куће.

– То је био један дуготрајни процес. Пролазила сам кроз све то врло зачуђена што сам уопште прошла у следећи круг. И сад се осећам помало необично – признаје нам.

Емисију је снимала с великим тимом и свима је требало времена да се уиграју јер није нимало лако снимити процес припремања тако деликатних колача. Треба ухватити сваки важан детаљ који се у кувању никада не понавља.

– Увек постоје велике припреме у позадини које гледаоци не виде и увек се деси нека перипетија. Оно што видите пред камерама у великој мери је и перформанс, није само кување. Имали смо много ситуација у којима камермани престану да ме снимају и онда ми кажу да им дам сигнал кад могу да ухвате крупан кадар, а ја чекам тај специјални тренутак када ћу убацити путер у карамел. Јако је важно да се савршено синхронизујемо јер мој карамел не може да чека. То уопште није једноставно – објашњава Нина.

– Надам се да ће се људима допасти емисија јер сам се трудила да им понудим неке ствари које нису компликоване. Реч је о миксу различитих колача и пецива, неки захтевају мало више стрпљења, али су углавном једноставни и надам се да ће гледаоци бити инспирисани да их пробају. Ако ништа друго, биће им ново...

За крај нам још каже да на ово гледа као на нешто што јој се десило само једном у животу, као на драгоцено искуство и успомену. Наравно, ако се гледаоцима допадне и ако јој са 24 кичена понуде наставак сарадње, с радошћу ће прихватити. Засад, њен живот се вратио уобичајеним токовима, одлази у посластичарницу, меси, прави, кува, креира, набавља намирнице...

– То је моја преокупација и моја свакодневица. Не осећам се као медијска звезда. Само сам збуњена свиме што се дешава, па чак и овим интервјуом – уз осмех нас поздравља и чаробни колачић који нас све оставља без текста.


Коментари0
36af2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Мозаик /
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља