понедељак, 26.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 15.05.2019. у 10:47 Мирјана Чекеревац

„Тијанин закон” пред парламентом

Казна доживотног затвора треба у потпуности да замени постојећу најтежу у трајању од 30 до 40 година, каже министарка Нела Кубуровић
Нела Кубуровић (Фото А. Васиљевић)

Први разлог за измене Кривичног законика јесте прихватање иницијативе Фондације „Тијана Јурић”, коју је потписало 158.460 грађана, а њоме се прописује казна доживотног затвора за најтежа кривична дела против живота, као што су, између осталог, убиство, силовање, обљуба над немоћним лицем и над дететом, бременитом женом и немоћним лицем, рекла је јуче ресорна министарка Нела Кубуровић представљајући у Скупштини Србије пакет „кривичних прописа”.

Посланици владајуће коалиције сматрају да су понуђена решења у „Тијанином закону” праведна, док су опозиционари који бојкотују рад у парламенту у холу оценили да „ово уопште није ’Тијанин закон’, јер предвиђа условни отпуст”.

Према речима министарке Кубуровић, казна доживотног затвора треба у потпуности да замени постојећу најтежу казну затвора у трајању од 30 до 40 година будући да нема разлога да обе казне постоје истовремено. Она је навела да се, поред поменутих дела из иницијативе Фондације „Тијана Јурић”, казна доживотног затвора проширује и на дела за које је до сада била запрећена казна затвора од 30 до 40 година, а то су убиства представника највиших државних органа, тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, удруживање ради вршења кривичних дела, геноцид, злочин против човечности, ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, тероризам и друга.

Министарка је навела да казна доживотног затвора постоји у Аустрији, Финској, Француској, Немачкој, Италији, Македонији, Словенији, Швајцарској и додала да је уобичајени приговор за ову казну – њена нехуманост, „међутим, постојећа казна од 30 до 40 година затвора могла би се, такође, сматрати нехуманом”. Додала је:

„Имајући у виду тежину ове казне, предвиђена су ограничења за њено изрицање, која су иста као и код досадашње казне од 30 до 40 година затвора, а задржана је и забрана њеног изрицања лицима која у време извршења кривичног дела нису напунила 21 годину живота.

Предвиђено је да осуђеник на доживотни затвор може условно да се отпусти након издржаних 27 година затвора. У складу са иницијативом Фондације ’Тијана Јурић’ предвиђено је да суд не може отпустити осуђеног за кривична дела одређена том иницијативом”.

Најављујући подршку СВМ-а свим законима, Балинт Пастор казао је да је веома важно што је овај предлог дошао на дневни ред, али „треба рећи да је повод за њега најтрагичнији – смрт Тијане Јурић, шеснаестогодишње Суботичанке која је брутално убијена 2014. године у Бајмоку”.

Навео је да број потписника иницијативе најбоље говори да огромна већина грађана подржава оваква законска решења, „то је изузетно битно због начела легитимитета, а предложеним изменама закона остварује се још једна сврха кажњавања, а то је остваривање праведности и сразмерности између учињеног дела и тежине санкције”.

Казао је да „морамо бити свесни чињенице да и у европском и у нашем друштву има оних који нису подобни да буду његов део, тешко је замислити ресоцијализацију починилаца свирепих дела”.

Осврнуо се и на критичаре закона, рекавши  да они истичу да се њиме крше људска права, да је противуставан, да је ресоцијализација циљ важнији од сваког другог и истакао:

„Ми кажемо да постоји Уставни суд који једини може да цени уставност закона, али ја сам уверен да је он у складу са Уставом. Кад погледамо упоредно право, долазимо до закључка да 183 државе и територије од 216 имају доживотни затвор или смртну казну. У Холандији је доживотни затвор доживотни затвор и може да се не издржи само ако краљ или краљица помилују осуђеника. Код нас председник има право на помиловање. Кад се погледају таксативно наведена дела, онда је јасно што за њих нема условног отпуста, код таквих дела је најнормалније да нема условног отпуста ни после 27 година.”

Осврнувши се на његову дискусију министарка Нела Кубуровић је казала да је тачно да постоје земље чланице Савета Европе које имају доживотни затвор без могућности условног отпуста, као што је Холандија.  Осврнула се и на изјаве опозиционара који бојкотују рад парламента, рекавши:

„Имала сам прилику да чујем изјаве представника опозиције који тврде да су подржали иницијативу Фондације ’Тијана Јурић’, да су потписали за увођење доживотног затвора, а сада тврде да ово није закон Тијане Јурић и позивају се управо на одредбе условног отпуста. Уколико погледате предлог који је фондација поднела, он и предлаже увођење доживотног затвора, али исто тако немогућност условног отпуста. Било је примедаба да није било јавне расправе, а министарство је када су припремане измене Кривичног законика, које сте усвајали 2016. године, предложило доживотни затвор и тада је организована јавна расправа. Стручна јавност је остала поприлично нема, чини ми се да можда нису били ни довољно храбри, ни довољно јасни да кажу свој став. Данас од појединих представника струке можемо да чујемо да помињу само могућност, односно немогућност условног отпуста и како се тако крше препоруке Европског суда за људска права, а ја бих волела да бар погледају пресуде починиоцима најтежих кривичних дела и зашто су управо и Министарство правде и влада прихватили иницијативу Фондације ’Тијана Јурић’ да за одређена дела нема условног отпуста”.

Министарка се практично осврнула на изјаву Бошка Обрадовића, лидера Двери, у скупштинском холу, који је казао да је потписао иницијативу Фондације ”Тијана Јурић” и да предлог који је стигао у парламент није предлог те фондације већ надлежног министарства, а „направљен је због притиска јавности и зато што је власт хтела да прикаже позитивну иницијативу”.

Гој­ко­ви­ће­ва: По­зи­вам све по­сла­ни­ке да гла­са­ју за „Ти­ја­нин за­кон”

Пред­сед­ни­ца срп­ског пар­ла­мен­та Ма­ја Гој­ко­вић по­зва­ла је ју­че све по­сла­ни­ке, без об­зи­ра на то ко­јој по­ли­тич­кој оп­ци­ји при­па­да­ју, да до­ђу на сед­ни­цу, да уче­ству­ју у рас­пра­ви и да гла­са­ју за „Ти­ја­нин за­кон”, ко­јим се уво­ди до­жи­вот­на ка­зна за нај­те­жа кри­вич­на де­ла, јер је „то ин­те­ре­су свих гра­ђа­на”.

Гој­ко­ви­ће­ва је на кон­фе­рен­ци­ји за но­ви­на­ре уочи по­чет­ка сед­ни­це на ко­јој се, из­ме­ђу оста­лог, рас­пра­вља о се­ту „кри­вич­них за­ко­на”, по­себ­но апо­стро­фи­ра­ла из­ме­не Кри­вич­ног за­ко­ни­ка, ко­је су, „у на­ро­ду на­зва­не ’Ти­ја­нин за­кон’, ко­ји је пред по­сла­ни­ке до­шао за­хва­љу­ју­ћи са­рад­њи са Фон­да­ци­јом ’Ти­ја­на Ју­рић’ и гра­ђа­ни­ма, а њих 160.000 је пот­пи­са­ло ини­ци­ја­ти­ву за ње­го­во до­но­ше­ње”.

Пред­сед­ни­ца пар­ла­мен­та је не­ко­ли­ко пу­та по­но­ви­ла по­зив свим по­сла­ни­ци­ма да до­ђу ре­кав­ши: „Же­лим да по­зо­вем све по­сла­ни­ке да за­бо­ра­ви­мо на по­ли­тич­ке раз­ли­ке, да сви до­ђу и да у пар­ла­мен­ту ка­жу шта има­ју, да под­не­су аманд­ма­не да за­кон бу­де што бо­љи и да сви за­јед­но гла­са­мо за овај ва­жан за­кон, ко­јим се уво­ди до­жи­вот­ни за­твор за, из­ме­ђу оста­лог, си­ло­ва­те­ље и уби­це де­це”.

 

Коментари8
04e97
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Miloš
I da, kad je reč o Evropi i ljudskim pravima, najlakše je zatezati Srbiju. Osim da prizna Kosovo i uvede sankcije Rusiji. No, da se vratimo na stvar. Sumnjiva mi je ova preterana briga za ljudska prava koja stižu putem evropskih izaslanika. Niko nije zarezivao ili pitao Tijanu ili Angelinu I sve žrtve za to, a sad bi ipak da se bavimo empatijom. Žao mi je, ali biti čovek znači što šta dobrog i lošeg. Ali ne znači i da svi zaslužujemo isti tretman, ipak se svodi na lična dela i zasluge. Doživotna bato, bez otpusta i resocijalizacije. Ti si svoje odradio. I još ovo. Čak i da uvođenje ove meri ne doprinese smanjivanju broja najtežih krivičnih dela, uvek treba imati na umu da veličina kazne mora da služi kao propisan simbol onog što je apsolutno neprihvatljivo u svakom društvu. Da se ne ponovi da žena koja je prerezala vrat dečaku dobije tričavih 10 godina. Moramo pokazati ozbiljan odnos i prema žrtvama i počiniocima.
драган ђурић
Силовање са убиством , обљуба над немоћним лицем и над дететом, бременитом женом и немоћним лицем, рекла је јуче ресорна министарка Нела Кубуровић представљајући у Скупштини Србије пакет „кривичних прописа”. За ове ствари је само КАСТРАЦИЈА ПРАВА пресуда. 30'40 година затвора за оваква злодела је велика услуга за злотворе.
zoran stokic
Kao što je već kazala Vesna Pešić: "Kazna ne sme biti osveta." Da se podsetimo: Sokrat je zbog ovoga načela dao svoj život. Sokrat je odbio da bude jedan od sudija (i osudi) 6 generala koji su poraženi 406. p.n.e u bici kod Arginusae (Arginusae ) na smrt. Pošto su generala ostavili mrtve vojnike (nisu sahranjeni) i brodove i vratili se u Atinu, rođaci su hteli da se "osvete" generalima i tražili su da im se sudi i da se osude na smrt! Ovo je bio povod za kasnije suđenje samom Sokratu (za nepoštovanja bogova i loš uticaj na omladinu).
Desko
Inicijativa Fondacije Tijane Jurić nikada nije tražila uvođenje doživotne kazne za politička krivična dela - napad na ustavno uređenje, napad na najviše nosioce vlasti, a baš to je ovim zakonom uvedeno. Koristeći inicijativu provukli su doživotni zatvor čak i za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, što se u prksi vrlo trško dokazuje i postoji veliki rizik političke zloupotrebe. Sada je jasno zašto odjednom prihvatanje inicijative koja je čekala 2 godine - iz prostog i jadnog straha za život i funkciju! Veruje li iko da će se tako stvarno zaštititi?
Sasa Trajkovic
Sve dok se u Srbiji vodi populistička politika u kojoj se zarad malo političkih poena NE poštuje struka i profesija mi ćemo kao država i društvo tonuti sve dublje... Zakone nesmeju da donose NVO već odgovorni političari koji će slušati šta kaže struka, amaterizam na svim nivouma vlasti i partokratija su i dovele do toga da vrhunski profesionalci napuste Sarbiju pa nam zemlju vode nestručni partijski kadrovi a rezultate vidimo svakodnevno. Ovaj zakon neće rešiti problem već posledicu jer je sveopšta klima u društvu koja se formira preko agresivnih komercijalnih medijskih kuća zatrpali su naše društvo primitivizmom, kičom, nekulturom a rezultat je kriminalizovano društvo i pad moralnih vrednosti jer se u tom društvu AGRESIJA i nasilje promovišu kao normalno i čak poželjno ponašanje u društvu. Ali time se u Srbiji niko NE bavi svi leče posledicu a ne uzrok, o prevenciji da i ne govorim. Ovaj zakon nije i NE može biti prevencija .

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља