Краљево – Свадбе у Краљеву и околини будући брачни парови, уместо, како је то уобичајено, викендом, овог пролећа приморани су да организују и радним данима. Све је одавно резервисано, у двадесетак сала и ресторана на подручју Краљева и околине погодних за велика славља, попут прославе пунолетства или навршених 60 година живота, што углавном славе повратници из иностранства, прихватајући обичаје земаља где су на привременом раду. Угоститељи улажу у подизање таквих објеката, и то је, кажу, добар бизнис, али имају невоља – нема довољно угоститељских радника: кувара, конобара, сервирки, шанкера...
– Сви одоше на црногорско и хрватско приморје и не само у приморске градове већ и унутрашњост, рецимо Хрватске. Разлог су, наравно, зараде, јер уместо овдашњих три-четири стотине евра месечно конобар тамо може да заради од осамсто до хиљаду евра, плус бесплатан стан и храна, а кувари и знатно више. Зато, кад ме слављеници који би да организују свадбе у мом ресторану често питају: „Какви су вам конобари”, због поменуте ситуације приморан сам да најчешће одговорим: „Такви какве нађем” – објашњава нам један угоститељ који не би да му помињемо име, јер још додаје да се чак и поједине колеге баве посредовањем запошљавања ових радника изван Србије.
Проверили смо и у овдашњој филијали Националне службе запошљавања и добили објашњење да стварно нема кувара и конобара који су се за то занимање школовали, а чекају посао. Има, истина, оних који имају такве дипломе, али желе да раде друге послове. Зато се служења гостију прихватају економски техничари, трговци, они са убрзано завршеним конобарским курсевима...
Све већа потражња за угоститељским салама и ресторанским простором за свадбе у Краљеву, нажалост, не значи и повећање броја склопљених бракова. У матичној служби градске управе у Краљеву дознајемо да се овде годишње просечно венча око пет стотина младих парова, највише по стотину месечно у пролеће и јесен. То је приближно исти број у последњих пет-шест година, као и, нажалост, чињеница да се више од половине њих разведе.
Откуда онда више свадбених весеља у ресторанима? Од угоститеља дознајемо да је у питању следећа рачуница младих парова: весеље о трошку гостију и остатак поклона у новцу, добродошлог за почетак брачног живота.
Власници сала и ресторана су нам детаљно објаснили да се у последње време, уместо посуђа, постељине, вагице и сличних ствари, данас на свадбама углавном уручују коверте, поклони у новцу. Тако младенци добију своту потребну за плаћање угоститељских услуга, хране, пића и музике, али им најчешће и преостане пар хиљада евра за свадбено путовање или безбрижнији почетак заједничког живота. Зато је повећан број оних који се венчавају уз свадбу, у ресторанима. Интересантно је и да после првог питања (има ли у сали за венчање слободан термин за њихово весеље) будући младенци се одмах интересују да ли објекат поседује и сеф.