четвртак, 12.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:02

Почињу радови на деоници Прељина – Пожега

петак, 17.05.2019. у 15:57
(Фото Танјуг)

ЧАЧАК – Председник Србије Александар Вучић је изјавио да данас почиње изградња једне од најтежих деоница аутопута ка Црној Гори од Прељине до Пожеге и истакао да се после 70 година испуњава сан грађана тог дела земље, као и да ће за неку годину Србија бити спојена аутопутем са Црном Гором.

Вучић је захвалио великом броју грађана из Пожеге, Чачка, Лучана, Доњег Милановца, Ариља и Ивањице и других места што су дошли на отварање радова на изградњи деонице Прељина – Пожега на аутопуту Е-763, дуге 30,9 километара.

„Чекали сте 70 година на озбиљније промене”, рекао је Вучић и додао да све што је раније било немогуће, упркос бројним обећањима претходне власти, данас постаје могуће.

Каже да су се домаћини из тог краја трудили да нешто обезбеде своје породице и да су зато ишли у Београд или иностранство да раде и истиче да се сада развија и тај део Србије и да Чачак постаје средиште, као што је подигнут Ниш на југу Србије.

Вучић је рекао да ће већ до 19. децембра, на Светог Николу, бити отворена деоница Коридора 11 од Сурчина до Обреновца и додао да су му то обећали Кинези.

Такође, рекао је да ће за Видовдан бити отворен цео потез аутопута од Обреновца до Чачка и да ће се стизати за колима за само један сат или за који минут више.

Вучић је рекао да су Кинези заинтересовани да граде и аутопут од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором и изразио очекивање да ће ускоро бити отворени радови и на тој деоници.

Председник је рекао се отварају данас радови на до сада најтежој деоници која ће бити тешка за градњу као и деоница аутопута на Коридору 10 кроз Грделичку клисуру.

Како навео, на тој деоници су косине мање него у Грделичкој клисури, али ће бити тежа градња тунела, који ће се на укупно 31 км аутопута протезати у дужини од 12 км у оба смера.

„Градимо и мостове преко Мораве и Лучана. Мораћемо да урадимо најтеже послове да би завршили за две године”, преноси Танјуг.

Вучић каже да ће се градити и крак аутопута ка Црној Гори који ће повезати Ариље, Ивањицу, Сјеницу и Нови Пазар.

„То је тих недостајући 107 км до Црне Горе и то ће бити најскупља деоница и најзахтевнија”, рекао је он и додао да ће са Кинезима највероватније бити направљен договор и за ту деоницу.

Председник додаје да ће са завршетком те деонице бити испуњен историјски сан да се аутопутем споје Србија и Црна Гора.

Већ се ради, наводи, пројекат за други крак аутопута ка Ужицу, Котроману и Вишеграду како би се спојио златиборскси и моравички део Србије са БиХ и Републиком Српском, нагласио је Вучић.

Такође, истиче да ће бити повезан тај део земље и са Београдом и подсећа да ће ускоро почети да се гради и Моравски коридор који ће од Прељине ићи до Краљева, Трстеника, Крушевца и Појата.

„Све што нисмо урадили 70 година биће готово сада за две године. Све што смо мислили да се никад неће догодити”.

Вучић је рекао да аутопутеви нису сами себи сврха, већ да нам је важна безбедност и људски животи.

Аутопутеви, истиче, доносе живот у градове и села, доносе нове инвестиције, јер ниједан велики инвеститор неће да дође у део земље у којем нема аутопутева.

„Тамо где нема гаса и пута, нема инвеситора. Тамо где има инвеститора, нема гладних, него има будућности за нашу децу”, рекао је Вучић.

Он је чеситао запосленима у „Милану Благојевићу” у Лучанима седамдесетогодишњицу рада, истичући да је та компанија подигла Лучане, Гучу, тај крај, али и добар део Србије.

„Честитам, јер ћете са аутопутем имати и много више купаца и заинтересованих да улажу у Милан Благојевић”, рекао је Вучић и навео да ће се, када пут буде изграђен, од центра Чачка до Лучана стићи за десет минута, уместо досадашњих 40.

Вучић је рекао да се на пут чекало 70 година и да то није било само питање политичке одлуке и нечије жеље, већ нечије борбености, марљивости и знања.

„Морате да имате уређене јавне финансије, јавни дуг под контролом, паре да све платите, тек тада можете да градите аутопутеве, повећавате запосленост. Ми смо то успели у претходних неколико година”, рекао је Вучић.

Он је то сликовито објаснио наводећи податке о БДП, истичући да је БДП 2008. био 35,7 милијарди евра, 2013. 36,4 милијарде евра, да би се 2018. године попео на 42,8 милијарди.

„Од 2008. до 2013. смо увећали вредност коју правимо за 700 милиона евра. Али до 2018. године смо их увећали за 6,4 милијарде, у истом временском периоду. То ће сада ићи све брже и брже, јер су људи показали да верују стварним реформама, а не преварантима, не онима који кажу – будите уз нас јер смо лепи и паметни, а не раде ништа”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је довео кинеског председника Сија у Србију, решио проблем у Бору, Смедереву, Зрењанину и да ће се решити још многи проблеми уз помоћ Кине.

„Многи су потцењивали то, али данас је највећи извозник и фабрика у Србији Железара Смедерево. Али то није наша памет, већ кинеска. Наша је била да препознамо”, рекао је Вучић.

Истакао је у изјави новинарима да је у првом кварталу ове године забележен раст копања руде од 44 одсто у борском руднику, као и раст од 14 одсто у коришћењу сопственог концентрата, што, додао је, не бисмо могли без Кинеза.

Подсетио је да ћемо са кинеским партнерима градити индустријске зоне у Београду и Смедереву, са чијом градњом ће доћи и важне и велике компаније, те пренео да ће замолити амбасадорку Чен да се и код Лучана направи једну индстријска зона, како бисмо пробали да привучемо инвестиције, и тиме запослили грађане Србије.

Вучић је најавио да ће ускоро бити отворен и аеродром „Лађевци” код Чачка, после, како је приметио, много година бесмислених обећања.

„Хвала Кини, али и свим нашим људима, вредним, који су веровали у рад, марљивост, енергију,а не у празне приче”, поручио је Вучић.

Како је рекао, слушао је безброј пута како су његови претходници урадили много за Чачак и упитао која је то фабрика дошла у тај град у последњих 30 година.

„Која је дошла док је ми нисмо довели? И тек ћете да видите кад те фабрике отворе погоне и почну стотине људи да запошљавају... А, ко је отворио аутопут до Чачка? Аеродром? Није нико”, рекао је Вучић.

„Волео бих да су они мање волели Чачак, али да су више урадили за град, а колико ја волим Чачак показују моја дела, а не то колико се хвалим и говорим о љубави према том делу Србије”, додао је председник.

Он је рекао и да је из године у годину све већи број Кинеза који посећују Србију, и да ове године та бројка достигне 180.000.

„Желимо да долазе све више, да троше новац овде...”, рекао је Вучић и уз осмех скренуо пажњу кинеској амбасадорки да су у чачанком крају врхунски кајмак, прастина, јагњетина, ивањички кромпир, уз најбољу малину на свету.

Ужицу и Пријепољу смо дужни једну велику инвестицију

ЧАЧАК – Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у наставку кампање „Будућност Србије” посетити цео Златиборски округ и додао да је држава Ужицу и Пријепољу дужна једну велику инвестцију, што ће, верује, бити остварено.

На питање новинара зашто у оквиру кампање није био у Ужицу, Вучић је рекао да наставља кампању, јер му је остало да обиђе још 13 округа.

„Долазим и у Ужице, обићи ћу и Пријепоље, Прибој, Нову Варош, Чајетину, Ужице и северни део Златиборског округа”, рекао је председник, јавља Танјуг.

На питање у вези са аеродромом „Поникве” код Ужица, Вучић је рекао да за сада следи отврање „Лађеваца” код Чачка, али да ће се у будућности тражити начин да се отворе и „Поникве”.

Указао је да су то огромни трошкови за Србију, али да ћемо имати новца ако раст буде добар као што се очекује.

Очекује привредни раст у наредном периоду буде већи од 3,5 одсто.

Вучић је појаснио да је раст у првом кварталу био нешто нижи, због енергетике и НИС-ове рафинерије која није радила због ремонта, али да није било никаквих структурних поремећаја, али да ће се раст сада поправљати, посебно захваљујући грађевинској индустрији и, нарочито, када почне градња гасовода и Моравског коридора.

„Биће добар раст, имаћемо новца и спреман сам да разговарам са људима из Ужица и Чајетине како да помогнемо око аеродрома”, рекао је Вучих.

Ужицу и Пријепољу смо дужни једну велику значајну инвестицију и верујем да ћемо то у наредном периоду да урадимо, закључио је председник Србије.

Вредност радова 450 милиона евра

Данас у Прељини код Чачка почиње изградња деонице пута Прељина – Пожега на ауто-путу Е-763, дуге 30,9 километара, а почетак радова означиће председник Србије Александар Вучић.

На деоници ће бити 30 мостова, три тунела, седам надвожњака и пролаза, као и четири петље.

Вредност радова, који ће бити готови за 2,5 године, а које ће изводити кинеска компанија „Чајна комјуникејшн констракшн корпорејшн”, је 450 милиона евра, рекао је за Танјуг један од техничких директора компаније Милисав Анђелковић.

Нова траса пута, чију трећину, и више од тога, ће чинити тунели и мостови, скратиће путовање од Чачка до Пожеге, са досадашњих 45 минута на 20, казао је Анђелковић.

Од Прељине, до Пожеге, нова деоница 'Коридора 11' подељена је у три сектора: први води до Пријевора, дуж Чемернице и делом Западне Мораве. Биће дуг 8,2 километра, имаће тунел, мост и три надвожњака.

Од Пријевора до Лучана треба асфалтирати 15,5 километара, изградити 20 мостова и тунел кроз Јелицу Лаз дуг 2.840 метара.

Анђелковић додаје да трећи сектор, од седам километара, од Лучана до Пожеге, обухвата и изградњу три моста, тунела кроз Муњино брдо, дугог 2.750 метара, петље у Лучанима и моста преко реке Бијелице.

Деоница чија градња почиње данас посебно је важна за ужички регион који је извозно и туристички оријентисан, и чија спољнотрговинска робна размена премашује милијарду евра, а број регисторваних гостију 1,2 милиона на годишњем нивоу.

Како је планирано, код Пожеге ће се Коридор 11, ка Црној Гори, укрштати са ауто-путем Београд–Сарајево, а код Чачка, са Моравским коридором, чија се изградња очекује ове године.

Коридор 11 биће повезан и са Коридором 10 и та веза обезбедиће регионално повезивање читаве Србије најмодернијом мрежом путева.

Почетку радова у Прељини присуствују министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктре Зорана Михајловић, амбасадорка Кине Чен Бо, председник компаније Ц Ц Ц Ц Хај Лијанг Сун и бројни грађани, који носе транспаренте „Србија и Кина пријатељи заувек”, „Млади имају будућност у Чачку”, „Милан Благојевић Наменска”.

Михајловић: Са аутопутевима државе се мењају на боље

ЧАЧАК – Нема града, ни државе која се не мења на лепше и на боље када се граде путеви, поготово аутопутеви, а за аутопутем у западну Србију доћи ће фабрике и погони, поручила је данас министарка министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктре Зорана Михајловић на почетку градње деонице Прељина – Пожега на Коридору 11.

„Нема лепшег дана од данашњег када почињемо важну, готово најважнију деоницу на Коридору 11”, рекла је Михајловић.

Министарка је нагласила да је у претходних неколико година отворено 300 километара аутопута у Србији.

Указала је да се значај изградње аутопутева одлично види и на примеру Коридора 10 – како су се отварале нове деонице, тако су се низале и фабрике и погони.

„Тако ће да буде и на Коридору 11. Имаћемо и фабрике и погони, како имамо аутопутеве, а то ће помоћи да останемо, да живимо у нашој Србији”, поручила је Михајловићева, јавља Танјуг.

Српска министарка је захвалила Кини на томе што су препознали да је Србији важан Коридор 11, као што је и Србија препознала значај иницијативе „Појас и пут” и била једна од првих у свету која је прихватила тај глобални пројекат.

„Нека нам је срећан почетак радова, да извођач радова изведе све како треба, а ми да будемо поносни на сваки метар аутопута”, поручила је Михајловићева.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је да је данас велики дан за Моравички округ, западну и целу Србију.

„Сведоци смо шта смо све до сада радили, а и даље планирамо да наставимо – од Чачка ка Пожеги, да наставимо брзо и ка Котроману, Ивањици, Ариљу, Бољарима… да већ током лета кренемо и са Моравским коридором, а надам се током лета и ваздушној луци у Лађевцима”, рекао је Тодоровић.

Да Чачак коначно, после деценија чекања са, владом и председником, досања све снове које смо сањали генерацијама, рекао је Тодоровић.

Додао је да је председник Вучић још као премијер препознао значај централне и западне Србије – Моравичког, Златиборског, Рашког, Шумадијског.

„Нама остаје да наставимо да се развијамо, да отварамо фабрике, да се повезујемо са светом, а да наша 'српска Света гора', са 11 манастира буде нова туристичка дестинација”, рекао је Тодоровић и пожелео срећу у радовима и добродошлицу кинеским партнерима у Чачак и Србију.

Хај: Да Коридор 11 постане пут сарање Србије и Кине

ЧАЧАК – Председник кинеске компаније Ц Ц Ц Ц, која изводи радове на деоници пута на Коридору 11, Хај Лијанг Сун рекао је данас да је њихова жеља да аутопут Е-763 постане пут сарадње две земље, пут српског економског развоја, просперитета и пут ка бољој будућности.

„Желимо да искористимо све своје предности и потенцијале и направимо најбољу организацију, обезбедимо најбоље планове и ефикасно, и на научном принципу утемељено, управљање пројектом, да строго испоштујемо уговорне обавезе и у планираном року уз највиши квалитет радова завршимо овај пројекат”, рекао је он на церемонији отварања радова на изградњи деонице Прељина – Пожега.

Како је навео, кинеска компанија је до сада у свету у 157 земаља градила путеве, мостове и друге важне инфраструктруне пројекте.

„Путеве које смо градили локално ставништво од миља зове „путем ка просперитету”, „мотором развоја” и „мостом ка будућности”, додао је Хај.

Компанија је, како каже, временом дошла до концепта да ако желимо развој онда треба градити путеве, ако желимо бржи развој онда треба радити аутопутеве.

„Ако желимо још бржи развој онда ћемо радити на новом Путу свиле”, додао је он, јавља Танјуг.

Захвалио је српској влади на указаном поверењу и обећао да ће Ц Ц Ц Ц дати све од себе да се квалитетно реализује овај важан пројекат за Србију.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо рекла је да велики број грађана који су дошли на церемонију отварања радова показује колико је важан аутопут за грађане.

„Уверена сам да ће кинеска компанија уложити све своје напоре да уз помоћ и подршку Србије изгради најсигурнији и најмодернији пут”, рекла је Чен.

Она је подсетила да је у Пекингу пре 22 дана успешно завршен форум „Појас и пут” на којем су председници Си Ђинпинг и Александар Вучић постигли важне договоре за продубљивање свеобухватног партнерства две земље и за јачање сарадње у оквиру иницијативе „Појас и пут”.

Она је нагласила да ће Кина, без обзира каквим је притисцима изложена, наставити своје отварање према свету и да ће наставити да подржава принцип сарадње који ће водити ка заједничком расту и просперитету.

Навела је да је Ц Ц Ц Ц једна од првих већих кинеских компанија које су ушле на српско тржиште и тржиште Централне Европе, која је изградила и први мост у Западној Европи – мост Земун-Борча.

Истакла је да је та компанија надлежна и за пројекат изградње деонице од Сурчина до Обреновца и да се очекује да и тај пут буде изграђен пре задатог рока.

„Квалитет, технологија, ефикасност и професионализам у раду су постали добро познати широм српског друштва”, рекла је Чен.


Коментари4
7ab4c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Natasa
Samo napred!
Михаило
Откуд људи из Доњег Милановца код Пожеге и како је за њих овај пут значајан? Кад би само постојао још један Милановац, неки ближи, можда би за њих пут имао велики значај...хмм...
kacige i disciplina
Fotografija: kod Kineza vazi disciplina i postovanje radnih propisa na radnom mestu. To bi trebalo da vazi i za posetioce gradilista, ali Srbi nisu poznati kao previse disciplinovan narod....

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља