недеља, 08.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:37

Аустријски вицеканцелар Штрахе поднео оставку, Курц предложио расписивање ванредних избора

субота, 18.05.2019. у 12:58
Себастијан Курц и Хајнц Штрахе (Фото ЕПА - К.Б.)

БЕЧ – Аустријски канцелар Себастијан Курц предложио је данас председнику републике да распише ванредне изборе пошто је оставком вицеканцелара стављена тачка на владајућу коалицију.

Вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе поднео је данас оставку након што су немачки медији објавили снимак на коме он нуди уговоре са државом наводном руском инвеститору.

Курц је навео да није могао да постигне договор с вођством Штрахеове антиимигрантске Слободарске партије о наставку коалиције, јавља Бета.

Такође, договор са социјал-демократама је отпао јер у том случају влада не би могла да спроведе замисли у областима смањења дуга и пореза.

Аустријски вицеканцелар и лидер десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе поднео је данас оставку на политичке функције због видео снимака који су се преко немачких медија појавили синоћ, а на којима се види како наводној нећаки једног руског милијардера нуди државне послове у замену за финансијску подршку његове странке у јулу 2017. године.

У присуству чланова владе из редова ФПО, он је данас у Бечу на ванредној конференцији за штампу, после разговора с канцеларом Себастијаном Курцом, рекао да је шеф владе прихватио његову оставку на место вицеканцелара.

„Већ дуже су постојале гласине да ће се из иностранства покушати утицати на изборе (за Европски парламент). У прошлости сам већ више пута био мета покушаја рушења, лажним причама да користим дроге, или да сам близак екстремним десничарима. У последње три године сам пуно доживео, али ово што је пре две године инсценирано, има сасвим другу димензију”, рекао је Штрахе.

Поводом објављеног видео снимка, он је рекао да се ради о жени која је злоупотребила ванредно емоционално стање његовог сарадника Јохана Гуденуса после смрти оца.

„Ради се о наводној летонској држављанки која је рекла да жели да се досели с дететом у Аустрију и да овде инвестира. Било су јој потребни месеци да придобије поверење Гуденуса како би упознала и мене. Радило се о приватном разговору у присуству њеног немачког пријатеља на Ибици, који нас је позвао на вечеру у своју вилу. Илегалним методама, злоупотребом видео камера, покушали су да наведу Гуденуса и мене на изјаве која би представљала кривична дела”, рекао је Штрахе.

Истакао је да су емитовани снимци извађени из контекста, да је ту жену видео само једном, те вечери, након чега није имао с њом више никакав контакт, као што то нису имали ни други из странке.

„Знам да сам током нашег разговора те вечери, који је трајао седам сати, у више наврата указивао на потребу поштовања закона. Познато је да код мене нема незаконитог деловања. Због тога тражим целокупни снимак, који ће доказати то”, додао је Штрахе.

Даље је навео да је био под дејством алкохола и да је олако о свему и свачему говорио, тако да зна да су његове речи биле и страшне, због чега се извињава свима којима је направио проблеме или их вређао, јер, како додаје, тада је помињао и најгоре гласине о канцелару.

„То је било деловање у пијаном стању, којим сам желео да импресионирам лепу домаћицу вечеру. Деловао сам као тинејџер и повредио сам своју супругу. Филипа, ако ово гледаш, а знам да си повређена, надам се да можеш да ми опростиш”, поручио је супрузи Штрахе дрхватим гласом.

Указао је да је овим објавама прекршен и новинарски кодекс, и да је једино кривично дело везано за ову аферу, што је инсценирана клопка.

„То је био циљани политички атентат.  Питам се на шта су све спремне те групације својом криминалном енергијом”, рекао је Штрахе.

Он је најавио да ће предузети све правне кораке, да ће поднети тужбе против аутора видео и медија.

Он је изнео и да постоје индиције ко стоји иза свега.

„И поред тога, кажем да је ово била глупа, неодговорна грешка. Четрнаест година сам лидер ФПО и од тада сам странку одвео на те висине да можемо равноправно да разговарамо с коалиционим партнером. Зато не желим да дам повод да падне влада, која је успешно деловала. Наше учешће у влади је допринело већој безбедности у земљи, повећању прихода породицама, пензионерима, смањењу дугова државе, као и увођењу строгог система азила. Има још пуно тога да се учини и желимо да се настави примена програма рада владе”, рекао је још Штрахе.

Он је истакао да ова афера не сме да буде разлог да се то онемогући и да буде повод за расформирање владе, што је био циљ афере.

Због тога је, како је пренео, канцелару понудио оставку, коју је он прихватио.

„У недељу ћу и странци поднети оставку на место лидера, а моје место ће преузети Норберт Хофер”, најавио је још Штрахе, преноси Танјуг.

Аустрија извесно иде на превремене изборе

БЕЧ – Превремени избори, након оставке вицеканцелара Хајнц Кристијана Штрахеа услед афере у вези видео снимка из 2017. у којем нуди наводној нећаки једног руског милијардера државне послове за финансијску помоћ његовој странци, су готово извесни, саопштено је вечерас из кругова његове Слободарске странке (ФПО), јавља Танјуг.

ФПО није била спремна да „жртвује” министра унутрашњих послова Херберта Кикла, што је очигледно био услов канцелара Себастијана Курца за наставак сарадње са ФПО, али под руководством Норберта Хофера.

Народна партија (ОВП) канцелара Курца тражила је од ФПО да јој преда њен некадашњи кључни ресор Министарство унутрашњих послова.

Према агенцији АПА, која се позива на изворе у ФПО, тренутно канцелар Курц размишља како да објави ову одлуку.

Курц има три опције

БЕЧ – Аустријски канцелар Себастијан Курц има тежак задатак да одлучи о судбини аустријске владе, након афере око Хајнц Кристијана Штрахеа, који је већ поднео оставку на све политичке функције због видео снимака из 2017. на којима се види како једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његове партије, што показује најновије одлагање обраћање медијима.

Курц је требало да се обрати медијима још у 14 сати, али је потом термин померан у више наврата, да би коначно саопштено да ће конференција за штампу бити одржана у 19.45 сати.

Аустријски канцелар се налази под великим притиском како у земљи, тако и међународној заједници.

Испред седишта аустријске владе, у којем се он налази од јутрос, за превремене изборе протестује око 20.000 људи, јавља Танјуг.

Такође он је добио мноштво позива колега из иностарнства који му саветују да прекине коалицију са Слободарском партијом (ФПО) Штрахеа.

Исто тако у медијима је било бројних изјава политичара из целе Европе који му „деле савете”, а сви иду у једном смеру да се реши коалиционог партнера.

Иначе Курц тренутно има три опције – наставак коалиције са ФПО на чијем челу је сада Норберт Хофер, раскид коалиције са ФПО и расписивање превремених избора, или улазак у нову коалицију са Социјалдемократском партијом (СПО) без гласања.

Да се одлучио за прву опцију Курц би се, према медијима, појавио пред медијима одавно, али очигледно у његовој странци већина је за раскид коалиције, чему је и он ближи.

Расписивање превремених избора ишло би на руку канцелару и његовој Народној партији (ОВП), јер никада није била популарнија.

Међутим расписати изборе недељу дана пред изборе за Европски парламент је мач са две оштрице и могао би имати негативне ефекте.

Иначе, спекулише се да би избори, иако би Курц сада најавио распад коалиције, одржали тек у другој половини септембра.

Тиме се жели избећи да гласање буде заказано крајем јула, када су Аустријанци на одмору.

Трећа варијанта се појавила током данашњег дана, након што је „сива еминенција” ОВП Ерхард Бусек предложио да би народњаци могли ући, без нових избора, у коалицију са СПО.

Нешто после тог предлога шефица СПО Памела Ренди Вагнер најавила је конференцију за штампу коју ће, како је саопштено, одржати након обраћања канцелара.

Председник Аустрије Александер ван дер Белен најавио је да ће се он у вези кризе аустријске владе обратити грађанима у 20.35.

Вагнер: Курц ставио стабилност земље на коцку

БЕЧ – Лидер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) Памела Ренди Вагнер оптужила је данас канцелара Себастијана Курца за актуелну кризу у влади, због оставке коју је на место вицеканцелара поднео Хајнц Кристијан Штрахе након што је јавно објављен снимак на којем он наводно нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој партији.

„Оно што смо доживели протеклих дана, недеља и месеци је недостојно, пошто се доводила у питање слобода, били смо суочени са везама власти са екстремно десничарском сценом, имали владу о којој је извештавао цео свет, која је угрожавала безбедност грађана Аустрије”, казала је она на конференцији за штампу.

Ренди Вагнер је рекла да су снимци показали право лице Слободарске партије (ФПО) Штрахеа.

„То је шокантно и срамно, а Курц сноси одговорност за све, посебно учешће такве ФПО у влади, јер је упозоран да не улази у коалицију са њима. Његов је био пројекат ове владе који је Аустрију увео у политички хаос и стабилност земље ставио на коцку”, казала је она, јавља Танјуг.

Према њеним речима, за решавање кризе није довољна оставка вицеканцелара, већ је неопходно све расветлити детаљно, како правно, тако и политички.

Она сматра да треба проверити да ли је у министарству инфраструктуре било корупције и у којој мери, те и да ли је било илегалног финансирања партија.

Пренела је да је СПО поднела пријаву надлежном тужилаштву и затражила ванредну седницу парламента за среду.

Казала је и да је из медијских извештаја познато да је Курц за видео знао 48 сати пре објаве, али да је становништво оставио у неизвесности у погледу будућности владе.

„Била је пожељна реакција једног канцелара у смислу стабилности земље. Мора коначно да преузме одговорност за крах владе. Аустрија није заслужила такву владу, њој су потребни стабилност, одговорност и искреност”, поручила је Ренди Вагнер.

Она је негирала да је данас била у контакту с премијером, с обзиром да се се спекулисало да је он наводно размишљао о томе да замени коалиционог партнера али без избора.

Иначе, првобитно је конференција за штампу Ренди Вагнер била заказана након канцеларове, али је потом померена пре његове.

Страбаг најављује проверу доделе држаних послова

БЕЧ  - Аустријски грађевински концерн „Штрабаг” (СТРАБАГ) најавио је, након објављивања видео снимака који су изазвали политички пад вицеканцелара и лидера десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијана Штрахеа, да ће проверити како су додељивани послови у прошлој години.

Власник компаније и ранији генерални директор Ханс Петер Хазелштајнер рекао је бечком дневнику „Стандард” да жели да анализира све послове које је овај концерн протекле године изгубио на тендерима.

Штрахе је, на видео снимку који су објавили немачки медији, наводној нећаки једног руског милијардера обећао доделу државних послова ако буде пружила финансијску подршку његовој странци.

„'Штрабаг' неће више добијати државне послове, уместо тога би требало да их добија фирма коју би та жена требало да оснује, ако буде великодушно финансијски подржала странку”, речено је на снимку разговора направљеног пре две године на Ибици у јеку предизборне кампање за парламентарне изборе у Аустрији, преноси Танјуг.


Коментари16
e8657
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Slavica
Ništa od uzvratne posete Štrahea Sarajevu, tj. Dodiku. A bili su veliki prijatelji. Pušta ga niz vodu
Rod
Ne brinite Štrahema ima ko naslijediti. Dolaze Kirkl i Hofer, još bolji! Ne iznenadite se ako se za neko vrijeme Štrahe i Gudenus ponovo pojave na političkoj sceni Austrije.
Препоручујем 3
Акександар Поповић
Велики је страх досадашњих владајућих кругова у ЕУ од скретања удесно на предстојећим европским изборима. Отуда и обелодањивање ове афере, као да се све збивало јуче. Нешто слично могло би да “исплива” у још некој од земаља где су десничари запретили променама курса у ЕУ.
Божидар
Да су то организовали новинари Шпигла и Зидојче Цајтунг или било којих новина то бе букнуло одмах 2017 али се чекало другим речима само фали режисерка филма и потпис БНД.
Препоручујем 10
Ivan Zgrozeni
Koji je on diletant. Zeni je rekao "pokušavao sam da impresioniram lepu Letonku". Posle ovoga sledi i razvod.
Угурсуз зановетни
Па јел' Летонка или Рускиња? Није то исто.
Beogradjanin Schwabenländle
Можда само Рускиња из Летоније, 26%.
Препоручујем 0
Slavko Stanisavljevic, Strpce-Kosmet
Vi gospodine trazite"dlaku u jajetu" kao da je mnogo vazno da li je zenska Ruskinja ili Letonka.Hajnc Strahe je povodom ove afere izjavio:"To je bilo delovanje u pijanom stanju,kojim sam zeleo da impresioniram lepu domacicu.Delovao sam kao tinejdjer...".Ovo je klasican primer"ciljanog politickog atentata,ipak Strahe samokriticki priznaje da je"ovo bila glupa, neodgovorna greska".Ah te zene,zene pa jos ako su mlade i lepe,ko im moze odoleti?Ja ne, a Vi Ugursuze??
Препоручујем 15
Прикажи још одговора
Срба
Еххх, кад би само наши тако брзо реаговали и делали.....

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља