среда, 22.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:11

Шта би значио глас у Европском парламенту

Аутор: Милојко Будимирчетвртак, 23.05.2019. у 18:05
Новица Коцић

У недељу, 26. маја, одржавају се избори за Европски парламент. На овим изборима имају право да учествују и Срби из Хрватске, која је од 2013. године постала чланица Европске уније. Међу 33 листе налазе се и две српске: Самосталне демократске српске странке и Демократског савеза Срба. Наравно, било би боље да је постигнут договор и да се на изборе излази са једном листом, али то само говори да ништа нисмо научили из онога што нам се већ дужи период дешава. Шансу да прође има СДСС, који се већ позиционирао на политичкој сцени и који има и саборске заступнике и своју мрежу у свим местима где Срби живе. 

Да би добили свог заступника претпоставља се да је потребно обезбедити око 60.000 гласова. Поставља се основно питање: може ли се постићи та излазност знајући да је у Хрватској слаба информисаност у срединама где Срби живе и да је углавном реч о старијој популацији. Осим тога, према последњем попису из 2011. године Срба је било 186.000, али затим је, према Закону о пребивалишту, брисано још око 70.000. Зато представници СДСС-а рачунају и на помоћ оних који су прогнани и избегли и сада живе највише у Србији и Републици Српској, али их има у значајном броју и у другим државама. Да би могли да гласају морали су до 15. маја да обаве претходну регистрацију. Мало времена и комотно понашање не дају наду да ће очекивања бити испуњена. 

Шта би за избегле и прогнане Србе, као и за оне који сада живе у Хрватској, значио тај глас у Европском парламенту? 

Први пут би то био глас једног Србина који би могао да упозна европску и светску јавност у каквом се положају сада налази српска заједница која живи у Хрватској. Да скрене пажњу да Хрватска није испоштовала обавезе које је преузела у приступним преговорима и да игнорише поглавље 23 – Правосуђе и темељна људска права. Да укаже на нетолеранцију, говор мржње, опаке тенденције историјског ревизионизма; неиспуњавање преузетих обавеза из билатералних и међународних уговора; да прогнаним Србима није вратила одузета станарска права, неисплаћене пензије, није обновила порушене куће; да је заустављен процес инхумације и идентификације посмртних остатака. Осим тога, тај глас био би и глас разума на путу Србије према чланству у Европској унији. Све ово набројано и још много тога указује да би сви они који су се регистровали тога дана требало да гласају. Гласање ће се обавити у конзулату у Београду (Кнеза Милоша 82/1) и Генералном конзулату у Суботици (Максима Горког 6).

Може се гласати за заједничку листу СДСС-а или за једног од 12 кандидата. Највише изгледа имају др Милорад Пуповац и др Дејан Јовић, професор на Факултету политичких наука у Загребу. Уколико странка прође и добије своје место, њени представници сами ће одлучити ко ће отићи у Европски парламент. Листа је направљена према критеријумима родне заступљености и територијалне покривености и припада међу листе с најмлађим кандидатима. Било би очекивано да ова листа добије и неке гласове из већинског народа који већ кроз дужи временски период могу видети каква је неправда учињена према Србима. На крају, то место у ЕП било би и победа неке друге Хрватске, која мора наћи начина да покаже и друго, овог пута европско лице.

*Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске

 

 

Прилози објављени у рубрици „Погледи” одражавају ставове аутора, не увек и уређивачку политику листа
 

Почетна / Погледи /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља