субота, 07.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:59

Овације за Андреа Рјуа у дупке пуној Арени

Аутор: С. Сту­па­ру­шић - А. Кур­теш четвртак, 23.05.2019. у 00:44
Хо­ланд­ског вир­ту­о­за и ње­гов ор­ке­стар „Јо­хан Штра­ус” хор­ски је по­др­жа­ло око 20.000 љу­ди (Фо­то­гра­фи­је Дра­го­слав Жар­ко­вић)

Ма­е­страл­ни Ан­дре Рју са сво­јим ше­зде­се­то­чла­ним ор­ке­стром „Јо­хан Штра­ус” за­вео је пу­бли­ку у „Штарк аре­ни”. Кар­те су пла­ну­ле. На стар­ту се по­твр­ди­ло да су емо­ци­је тај­на ње­го­вог успе­ха. Дуп­ке пу­ну дво­ра­ну по­здра­вио је на срп­ском је­зи­ку и при­знао да оно о че­му увек раз­ми­шља је­сте Бе­о­град јер је чуо да нај­бо­ља му­зич­ка и пе­вач­ка пу­бли­ка жи­ви у овом гра­ду. По­др­жа­ло га је хор­ски око 20.000 љу­ди. У сти­лу ис­ку­сног шо­у­ме­на са­ве­то­вао је фа­но­ви­ма: „Кад ова три те­но­ра пе­ва­ју Пу­чи­ни­је­ву ари­ју на сва­ком ме­сту у све­ту слу­ша­ју их сто­је­ћи.”

Рју, про­сла­вљен као мо­дер­ни „краљ вал­це­ра”, од Мек­си­ка па све до Аустра­ли­је – је­дин­ствен је.

– Му­зи­ка има ис­це­љу­ју­ћу моћ. То су ми ре­кли ле­ка­ри ко­ји пу­шта­ју мо­ју му­зи­ку па­ци­јен­ти­ма – ис­при­чао је Ан­дре у пре­да­ху, док је у са­ли, пре­ма сце­но­гра­фи­ји, уз вал­цер ве­јао снег.

У пр­вим ре­до­ви­ма пу­бли­ка овом иза­зо­ву ни­је одо­ле­ла – пле­са­ла је. Да­ме у то­а­ле­та­ма и ви­со­ким пот­пе­ти­ца­ма, као за бал. При­се­ћа­ју­ћи се сво­јих по­че­та­ка, овај ве­ли­ки умет­ник ка­зао је да је као де­чак пе­вао у цр­кве­ном хо­ру. Био је со­пран.

– По­ша­љи­те де­цу у хор, то је нај­бо­ље што мо­же­те да учи­ни­те за њи­хо­ву сре­ћу – по­ру­чио је Рју ро­ди­те­љи­ма и за­кљу­чио да сви од­ре­да за­јед­но пе­ва­ју на ње­го­вим кон­цер­ти­ма, иако се не зна­ју. Ту се зач­ну при­ја­тељ­ства, од ко­јих не­ка тра­ју.

На по­чет­ку дру­гог де­ла кон­цер­та пу­бли­ка је ка­сни­ла, а вир­ту­оз се у чу­ду за­пи­тао: – Да ли је то оби­чај у на­шој пре­сто­ни­ци?

За­ни­ма­ло га је и ко је из Бе­о­гра­да. Ја­ви­ла се не­ко­ли­ци­на, а осам­де­сет од­сто при­зна­ло је да ни­је из глав­ног гра­да Ср­би­је. У пу­бли­ци је би­ло го­сти­ју из Ру­му­ни­је, Ма­ђар­ске, Се­вер­не Ма­ке­до­ни­је, Цр­не Го­ре…

Рју је ис­та­као да 32 го­ди­не ра­ди са ор­ке­стром, а не­ки му­зи­ча­ри сви­ра­ју и по не­ко­ли­ко ин­стру­ме­на­та.

Из­не­на­ђе­ње на сце­ни би­ли су Ру­си ко­је је умет­ник на­ја­вио као ко­за­ке. Ти­ха му­зи­ка по­ста­ја­ла је све гла­сни­ја. Ду­шу је раз­га­ли­ла ба­ла­лај­ка. На ре­пер­то­а­ру је би­ла и пол­ка, као и ко­лаж ари­ја… А кру­на за­ба­ве – вал­цер. Пу­бли­ка је ско­чи­ла на пр­ве так­то­ве „На ле­пом пла­вом Ду­на­ву”. Не­ки су пле­са­ли и у про­ла­зи­ма.

За крај – сир­та­ки, ну­ме­ра „Та­мо да­ле­ко”, три би­са и ова­ци­је. До­га­ђај ка­кав до са­да пре­сто­ни­ца ни­је за­пам­ти­ла, за­кљу­чи­ли су по­се­ти­о­ци.


Коментари14
daef8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
До 25.000 динара, значи оде пензија на улазницу.
Milisav
Gledao sam na TV,mnoge njegove Koncerte,posebni su u njegovom rodnom Gradu Mastrihu,gde dolaze mnogi posetioci iz drugih zemalja,na jednom od tih Koncerata posebnu paznju je posvetio brojnim Englezima,tako da mu je to manir.
Raca Milosavljevic
... koncert kako treba ... a cene su cene ... a dodvoravanje je uobicajeno kada se negde gostuje i to moze da bude i postovanje ... kako ko vidi ...
Milka
Srbija nije samo Beograd! Veliki deo publike je bio iz okolnih gradova i unutrašnjosti Srbije! A bio je pravi spektakl!
Nestor
Srbija stvarno nije Beograd, ali su se izgleda svi naselili baš u Beogradu pa su napravili haos
Препоручујем 12
Gorana Grujić
Zaista je bio muzički spektakl, hvala

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља