понедељак, 09.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:41

Вучић: Спремили смо „јаке” мере против Приштине

петак, 24.05.2019. у 11:23
(Фото А. Васиљевић)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Београд спремио мере против Приштине, која је пре девет месеци увела таксе, и нагласио да ће се са њима ићи после састанка у Паризу.

„Спремили смо мере. Гледаћемо да не погоде Србе на КиМ, зато су оне ограничене, али врло снажне и оштре. Нећемо ићи с њима док се не заврши састанак у Паризу”, рекао је Вучић поводом разговора са представницима Срба са КиМ.

Како је додао, његов задатак у Паризу ће бити да упозна представнике Европе, Меркелову и Макрона, о одговору Србије после девет месеци антицивилизацијских такси, резолуциеј о тзв. геноциду, формирању војске, неспровођењу Брисеског споразума од стране Приштине.

Председник је рекао и да знамо да су јединице РОСУ у приправности и да намеравају да хапсе Србе, и позвао међународну заједницу да спречи такав развој догађаја.

Председник Александар Вучић пренео је, после састанка са око 140 политичких представника Срба и најзначајнијих институција Србије на Косову и Метохији, да су изразили забринутост због тога што се припремају акције специјалних јединица на Косову и да је припремљено хапшење више десетина лица српске националности на КиМ.

„Молимо и упозоравамо међународну заједницу да то спречи, јер у лудилу борбе албанских страна на Косову за рејтинге на крају страдају Срби”, поручио је Вучић, јавља Танјуг.

Такође, замолио је представнике Квинте који су, како је рекао, били забринути за оно што се дешавало на изборима 2017, да покушају да спрече провокације и акције усмерене исељавању Срба са КиМ.

Казао је да су припремљене мере и да се води рачуна да не погоде Србе на северу КиМ и да ће зато бити ограниченог каратера.

„Док ће неке бити врло снажне и врло оштре, нећемо ићи са њима до завршетка састанка у Паризу”, навео је Вучић.

Казао је да ће на састанку у Паризу упознати Мереклову и Маркона о одговору Србије на таксе после девет месеци, као и на резолуцију о геноциду и формирању војске Косова, неспровођења бриселског споразума...

„Они који су мислили да ће у Паризу бити неких разговора, греше, неће бити никаквих разговора док не укину таксе. Можемо о лепом времену да разговарамо, а о статусу КиМ неће бити разговора, док не укину таксе”.

Вучић каже да Албанци мисле да је њихов безобразлук и дрскост важнија од свега и да мисле да се исплати да стварају нову реалност.

Поручио је, иронично, да је одлучио да не буде непослушан, пошто је видео да му у америчким извештајима прете, као да ће на још нешто храбрији начин и отвореније да засутпа, интересе нашег народа, али и да се борим против лудила Албанаца.

„Укините таксе и разговраћемо о чему хоћете, ако не, причаћемо о лепом времену и добрим боксерима у Пришитни, на пример. Нема дијалога док се не приведете познању права и док не почнете да поштујете норме међународног права. То ће бити моја порука Мерекловој и Макрону”, навео је он.

Тешко Србима док се не заврше избори у Приштини

Тешко Србима док се избори у Приштини не заврше, констатовао је данас председник Александар Вучић и указао да су Србија и Срби једина тема у Приштини, те да се албански политичари утркују у томе ко више мрзи Србе, рачунајући да гласове бирача.

Вучић је, одговарајући на питање какве сигнале сада Приштина шаље када Кадри Весељи каже да се предомислио и да таксе треба да остану, а РамушХарадинај најављује сусрет са Меркел у Берлину и каже да ће добити визну либерализацију и без повлачења такси, као и да ради на спречавању „Додик државе”, казао:

„А замислите државу коју бисте могли да назовете 'Тачи-Харадинај' држава. Знате ли неког ко хоће да живи у таквој држави, пошто стално вређају српске представнике?”, запитао је председник, јавља Танјуг.

Вучић је рекао да је, што се тиче визне либерализације, спреман да то одмах потпише, и да имају нашу сагласност да се што пре укину визе.

И даље ћемо радити на спречавању признања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући чињеницу да годину дана ниједна земља није признала независност Косова, да ће Србија и даље радити на томе.

На питање да ли то сматра српским дипломатским успехом, Вучић каже:

„Што се тиче непостојећих признања у последњих годину дана, ја сам срећан што ми, овакве будале, успевамо да се носимо са таквим 'генијима, академицима и научницима', бар донекле”, рекао је он, мислећи на албанске политичаре у Приштини, јавља ТАнјуг.

Покушаваћемо и даље, додао је.

Неће се дочепати севера...

Председник Александар Вучић рекао је данас да је Србима изабраним за градоначелнике општина на северу КиМ рекао да раде свој посао, да не журе са евентуалним оставкама, те да ће прво „упознати” Приштину са мерама које је држава припремила у одговор на њене досадашње потезе.

На питање дописника албанске телевизије шта је сугерисао представницима Срба са севера КиМ, који су изашли на изборе, али су раније најавили могућност да поново поднесу оставке, Вучић је пренео да им је рекао да раде свој посао.

„Па, полако... Спремамо се да упознамо са нашим одлукама после Париза. Али, неће вам тако лаке наше одлуке бити”, констатовао је Вучић, јавља Танјуг.

„Знам ја да многи на Косову чекају наше фаталне грешке да би се дочепали севера. Мораће на други начин то да обаве. А то, код нас на југу се каже – неће да може”, рекао је председник Србије.

У парламенту „стенографски” о Сабору

Председник Александар Вучић најавио је да ће на седници парламента у понедељак изнети детаљне забелешке о садржају недавног састанка са Сабором СПЦ и одговор на све шпекулације по појединим медијима, а посебно је одбацио тврдње владике Григорија да је на том састанку „напао” владику Теодосија.

„Ја сам се изненадио, мислио сам да то што се говори у Сабору остаје у четири зида”, рекао је Вучић на конференцији после састанка са представницима Срба са КиМ.

Он је рекао да ће о састанку у Патријаршији најотвореније говорити на седници парламента, цитирајући речи, будући да је имао вођење стенограма.

Каже и да то што је рекао владика Григорије није истина.

„То није истина, јер је њих петорица водило хајку против мене. Не може један да води хајку против пет, него пет против једног. Али драго ми је да сам ја, један, са истином успео да уздрмам тих пет и да виде да није лако са неким коме је чиста савест и ко није ништа украо да да изађете на крај, ако је спреман да се бори за свој народ и праву истину”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он је рекао да је знао да у политичким партијама, па и у СНС, постоје чланови који новинарима јављају нешто, да би их медији касније зашититили и напали њихове противнице у странци, али да није знао да се то догађа и у цркви.

„Ја сам изашао напоље после састанка и рекао све што се десило на пристојан начин и поштујући цркву, а онда отворим Мишковићеве новине, Ђиласове новине, неке друге тајкунске медије, чак и у медијима у Црној Гори лажу шта се дешавало на Сабору”, додао је председник.

Не долазим у парламент да будем глинени голуб

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће на седници Скупштине Србије о КиМ поднети извештај и начелно говорити о будућим потезима кад је реч о Косову, али да неће износити тактичке планове и противницима предочити следеће кораке, јер би то било нелогично.

Вучић је на конференцији после састанка са представницима Срба са КиМ, коментаришући наводе појединих медија да неће изнети никакав нови план, рекао да је логично да држава не износи јавно своје планове и противницима предочи свој следећи корак.

„Ми играмо партију шаха, имамо даму и топа мање и судија је под њиховом контролом... И сад ми треба да изађемо и кажемо шта ћемо урадити у будућности. Да ли је могуће да неко паметан тражи да изнесемо наше кораке? То је питање тешких разговора или преговора. Како смемо да изнесемо шта покушавамо да урадимо, да дамо противницима све на тацни?”, упитао је Вучић, јавља Танјуг.

Он је рекао да ће у парламенту поднети извештај о томе шта се до сада дешавало и да ће говорити начелно о томе како да се боримо за српски народ, али тако да се не открије ниједан тактички потез.

Наводећи да председник ретко када долази у парламент да говори, Вучић је истакао да је опозиција тражила од њега да то учини, да су га критиковали што то не чини, говорили да ниподаштава законодавно тело, а да сада, када ће у скупштину доћи да говори о КиМ и одговори на сва посланичка питања, они не желе да присуствују.

Каже и да сада говоре како ће их он нападати, а да ће изнети истину о томе ко је колико инвестирао на КиМ, ко је на који начин штитио српски народ на КиМ...

„Не, него ћу да дођем у парламент ко глинени голуб, да пуцате, а да се не браним. Они би хтели да будем саобраћајни знак, да ме чупају и ломатају. То вам је као кад велики боксери туку џак – дошао сам у ринг да ме ударате, да покажете колики сам издајник и бедник, да ништа нисам урадио... То вам је прилика да ме згазите, али ви нећете”, рекао је Вучић.

Каже да опозиција то неће урадити зато што и не може, јер знају да немају аргументе и знају где је истина.

Истакао је да опозиција може да настави да говори о њему све што им падне на памет, попут тога да је бедник и издајник, али да он на то неће ћутати, већ ће одговорити аргументовано и у чињеницама и бројкама.

Глас за Чауши – глас за тзв. велику Албанију

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је данас то што су неки Срби на КиМ на локалним изборима глас дали албанској кандидаткињи Гонџи Чауши, а не српским представницима, рекавши да су тиме гласали директно за тзв. велику Албанију, али да је већина Срба то разумела и зато је и подржала Горана Ракића.

На питање новинара како коментарише изјаву Марка Јакшића да би бољи градоначленик Митровице била Гонџа Чауши него Горан Ракић, Вучић каже:

„Не знам ништа о тој жени и не могу да говорим ништа лоше. Имали смо ми увек много таквих људи, они имају право на свој избор и ми морамо да га поштујемо. Важно је да људи знају да је то рекао лидер '1 од 5 милиона' СзС, да му је драже да гласа за кандидата Кадрија Весељија и Хашима Тачија, него за кандидата Српске листе”, јавља Танјуг.  

Након прецизирања да је реч о кандидаткињи Самоопредељења Аљбина Куртија, Вучић је додао:

„То је Аљбин Курти, директно за велику Албанију, код њих нема ништа Косово, Косово не постоји, директно велика Албанија. Само да то људи имају у виду”.

Додао је и да он лично због велике Албаније не би могао да гласа за Чауши.

„Али, ја и немам право гласа, али изгледа да јој ни тај глас Марка Јакшића није много помогао. Изгледа да Срби нису били одушевљени понудом Гонџе Чауши за велику Албанију па су гласали за Горана Ракића”,закључио је Вучић.

Срби са КиМ са председником Вучићем

Председник Александар Вучић састао се данас са политичким представницима Срба и најзначајнијих институција Србије на Косову и Метохији, а а тема разговора биће даљи заједнички кораци у односу на актуелну ситуацију на КиМ.

Председник разговара са Србима након што су кандидати Српске листе убедљиво победили на изборима за градоначелнике четири српске општине на КиМ, а пре седнице Скупштине Србије о Космету, преноси Танјуг.

Састанку у Палати Србија присуствује око 140 представника Срба, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је јуче да ће се о увођењу евентуалних контрамера на мере Приштине озбиљно разговарати и да ће сви потези председника Републике и Владе Србије бити повучени слушајући став Срба са КИМ.

„Тражиће се угао који је набољи за нас, имајући у виду да нас за нешто више од месец дана очекује самит у Паризу. Одлука каква год да буде, биће рационална и учињена тако да за нашу позицију буде најбоља, а да сепаратистима у Приштини нанесе што је могуће више штете”, рекао је Ђурић за РТС.

Упитан да ли ће контрамере бити уведене, Ђурић је одговорио: „Видећемо да ли, какве и када, ништа од тога нећу да прејудицирам, о томе ће тек да се разговара, рационално, имајући у виду све околности”.


Коментари14
fa1f5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailović
Ovo je dokaz nesamostalne državne politike poltronizovane do kostiju. Besmisleno je pozivati se na šah, pa šta ako protivnik zna potez, da li će pomeriti figure kako bi to bila žrtva? Činjenica da se od naroda krije plan a konsultuju se oni koji su zaštitnici terorista i zločinaca, koji truju i komadaju Srbiju, koji će odmah preneti šta im je Vučić rekao, pokazuje amaterizam u vođenju državne politike. Zahtevati ukidanje taksi a ne i vojske, ne zahtevati realizaciju R1244, je dokaz za sve to.
Zoran Knežević
Srbija ima i prava i obavezu da odgovori na ove anticivilizacijske i varvarske postupke Albanaca ili, kako se to kaže, Prištine. Srbija treba da osmisli drakonski odgovor, koji mora biti perfektno osmišljen i organizovan, kako bi nas Priština tretirala ako nikako drugačije onda kao pravu državu. Jednostavno, oko ove narko tvorevine treba organizovati savršeni sanitarni kordon koji, naravno neće važiti za gradjane srpske nacionalnosti. Neka putuju preko Crne Gore i Hrvatske ili, istočnom rutom.
Aleksandar M.
Za sada od jakih mera mozemo da im pljunemo pod prozor, ali nicija nije gorela do zore.
Zoran
Bravo za vladiku Grigorija!
srki s
Naravno da sam protiv bilo kakvih kontra mera.Postignite već jednom sporazum sa Kosovom inače u Srbiji neće ostati niko da živi,ni za Beograd a kamoli za teritoriju Kosova.Šta je teritorija bez naroda....ako se nastavi ovakvo "kupovanje vremena" to vam je kupovanje vremena za proces dovršenja propasti naroda zbog dela teritorije na Kosovu..

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља