четвртак, 20.06.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:24

Јаја с печатом на чекању

У „Заједници живинара” објашњавају због чега је примена нових прописа одложена за почетак наредне године
Аутор: Ивана Албуновићпетак, 24.05.2019. у 20:48
(Фото Д. Јевремовић)

Почетком ове године на снагу су ступила нова правила за производњу и промет јаја. Домаћи произвођачи нису у могућности да се, у тако кратком периоду, прилагоде оваквом начину пословања. Због тога је првобитни рок – 1. јули ове године, одлуком Министарства пољопривреде сада продужен за још шест месеци, на 1. јануар 2020.

Шта се од произвођача очекује?

Усвојени прописи би требало да донесу доста новина пре свега у начину обележавања ових живинских производа. Свако јаје ће морати да има неку врсту „печата” али прописани су и: другачија класификација, услови који се тичу изгледа, димензија и паковања…

– Када нешто траје 30 година, а тачно толико траје претходни правилник, и научите произвођаче да раде по одређеном систему онда је њима тешко да све то измене у кратком временском року. Није реч о усаглашавању десет великих произвођача већ око 800 фармера – каже Раде Шкорић из Удружења „Заједница живинара”.

Подсећамо, уместо досадашњих седам класа у продавницама би требало да се нађу само свежа јаја „А” класе. Такозвана „Б” класа биће намењена прехрамбеној индустрији. Ознака „А” годинама је била тежинска категорија а сада постаје квалитативна, истиче наш саговорник. Што се тиче обележавања, до сада су постојале тежинске категорије (А, Б, Ц, Д… С) и разлика између њих била је по пет грама. Сада се усаглашавамо да те тежинске разлике буду 10 грама и биће четири ознаке. Најкрупније јаје, теже од 73 грама, биће обележено ознаком XЛ. Потом следе нешто ситнија разврстана на категорије: Л, М и С – што ће бити синоним за јаје чија је тежина мања од 53 грама.

– То су значајне разлике које могу да створе конфузију код купаца. Сматрам да је потребно време за усаглашавање тумачења и да сви треба да радимо на томе – каже наш саговорник.    Међутим, за произвођаче једно од можда најзначајнијих питања је шта од података треба да буде утиснуто на јајету. Како каже, од тога зависи не само цена уређаја, које ће сада произвођачи морати да набаве, већ и додатни трошкови које ће имати приликом штампања.

– Правилник дефинише да је потребно да се на јаје отисне велики број карактера. Ми смо тражили да не буде тако. Јер, ако добијете кутију на којој постоји датум производње зашто би ту исту информацију штампали на сваком производу? Уз то треба да буде обележена и држава у којој је произведено јаје, као и број фарме, који се састоји из 12 карактера. Сматрамо да је то превише, да је такав систем компликован и да га треба упростити – истиче Шкорић и додаје да произвођачи из више разлога траже да се датум не штампа на сваком појединачном комаду.

Како каже, не само да је то скупље и да се неће добро видети на јајету већ и због тога што у већини европских држава то није обавеза. Сматра да бисмо у том случају имали дискриминацију домаћих произвођача јер само две државе – Румунија и Швајцарска имају обавезу да истичу и датум на сваком комаду у амбалажи.

Шкорић сматра да после одлагање примене правилника постоји довољно времена да се утроше залихе амбалаже, унесу неке измене, произвођачи набаве опрему али и да се потрошачи и трговци добро информишу о томе шта их чека.


Коментари5
95685
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

bogdan
Uh, nisu spremni... Sve farme se MORAJU registrovati, dobiti svoj broj i onda se štampačem prilikom sortiranja jaja na SVAKO jaje odštampa datum, veličina i broj proizvodjača. Ali sprečava se šverc, uvaljivanje starih zaliha, uvoza i prepakovanja itd. Zaštićuje se potrošač a muljatorima se smanjuje manevarski prostor. Pri pojave salmonele će se odmah znati odakle dolazi a ne kao sad - kupio od komšinice na zelenoj pijaci i sl. Ako dosad nisu zaradili tih 200€ za štampač neka zatvore kokošinjac.
Пантелија
За коју годину ће бити уобичајена пракса да купци у супермаркетима сами, својим мобилним телефонима, скенирају кодове са производа а онда читав низ информација очитавају на екранима, увеличавају слова према својим потребама, "сејвују" очитане информације и упоређују их са другим произвођачима или трговачким ланцима. Пролазећи поред роботизоване касе, сви производи у корпи или колицима биће тренутно скенирани, рачун (са све гаранцијама и правним завтзламама) ће стићи на мобилни телефон а плаћаће се кредитном картицом. Неће више бити онога "добар дан комшија" нити враћање кусура, нити симпатичног дуга од 1 динар. На излазу ће бити још један скенер који ће проверавати да се у џепу или цегеру "случајно" не налази неки производ који није плаћен. Од особља, купац ће видети само продавце-консултанте и дискретно обезбеђење. Зелене пијаце ће и даље постојати али више као нека туристичка атракција. На жалост, то му дође тако. Будућност у коју не треба баш превише журити, да не кажем срљати.
Đura
Pa kad god treba da se uvede kontrola, oni nisu spremni. Prodaju se bajata jaja kao sveža, krade se na gramaži... Ovako se zna sa koje je farme, datum, način proizvodnje i nema šferca kao što je danas. G. Škorić salmonelu i ne pominje i taj pravilnik.
Savan
U Srbiji uvek ista prica.Od donosenja zakona do njegove primene treba”stoljece”.Zasto donosioci propisa nemaju unapred saznanja o problemima u negovoj primeni.
Дечак
У Француској већ одавно свако јаје носи датум када је “снесено”

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља