недеља, 25.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:44

Килограм хлеба као килограм меса

Специјалне врсте векни направљене од мешавине различитог брашна достигле цену и до 500 динара по килограму
Аутор: Ивана Албуновићуторак, 28.05.2019. у 22:55
(Фото А. Васиљевић)

Цена хлеба у Србији, последњих неколико месеци, порасла је од 10 до 20 одсто. Бела векна, која је у Србији и даље најтраженија, углавном је скупља за неколико динара.

Највеће изненађење за потрошаче су такозване специјалне врсте хлебова направљене од мешавине различитог брашна. Иако се углавном продају у паковању од 300 до 500 грама, када се прерачуна по килограму, цена овог хлеба појединих произвођача (од 350 до 500 динара) достиже цену свињског меса.

Шта је довело до овакве неуобичајене појаве на домаћем тржишту?

– Узрок поскупљења основне врсте хлеба од белог брашна, такозваног „сава”, може бити актуелна цена пшенице. У јулу прошле године била је 17,5 динара по килограму а сада је и то већ дуго 23 динара. Такође и понуда пшенице је мала а квалитет проблематичан – каже за „Политику” Здравко Шајатовић, председник „Житоуније” и додаје да је нормално да се таква ситуација на тржишту житарица одражава и на цену брашна која је (у последњих десетак месеци) повећана око 30 одсто, за брашно „Тип-500”. Објашњава да брашно прати цену пшенице али да оно има релативно мали удео, свега трећину у цени хлеба.

– То би значило да је прихватљиво да векна поскупи пет до шест одсто. Код специјалних врста хлебова постоји суверенитет потрошача. Имамо оне који могу или не могу да плате хлеб направљен од мешавине брашна, продужене свежине и уз то исечен, спакован у целофан. Свакако монопол у овом сектору не постоји јер имамо око 3.000 пекара па ће тржиште регулисати цену – истиче наш саговорник и наглашава да не верује да је произвођачка цена векне већа од 30 динара, код већине произвођача, што значи да би преостало могла да буде трговинска маржа.

Подсећамо, прве назнаке о поскупљењу хлеба кренуле су у фебруару ове године када је држава, после девет година, укинула Уредбу о такозваном социјалном хлебу. Малопродајна цена белог хлеба све то време била је ограничена на 46 динара што је довело до стагнације цена. Због велике конкуренције многе пекаре у Србији продавале су векну и знатно јефтиније од тога, што је угрожавало целокупан сектор. Трговинске марже су, такође, уредбом биле прописане на 8,2 одсто (за бели хлеб) али ни ова граница више није на снази. Са трговинским системима углавном раде веће индустрије хлеба, које махом производе специјалне врсте хлебова. Да ли укидање ове уредбе и раст маржи може бити узрок поскупљења ових производа?

Зоран Пралица, из Уније пекара, сматра да укидање уредбе нема никакве везе са ценом специјалних врста хлебова јер је она и раније била слободна. Како објашњава, у међувремену је уведен правилник по коме за те врсте векни не могу да се користе смеше које у основи највећим делом имају пшенично брашно.

– То брашно, које сада треба да буде доминантно, попут ражи, хељде, спелте, јечма… јесте скупље. И сам процес производње је скупљи а дошло је и до раста цена других инпута попут енергената – објашњава могуће разлоге поскупљења Зоран Пралица из Уније пекара. На питање да ли је било раста трговачких маржи он каже да у већим индустријама најчешће нерадо говоре о овој теми јер је сматрају пословном тајном.

– Оно што могу да кажем јесте да су превисоке трговинске марже биле главни повод када смо 2009. године иницирали увођење уредбе о хлебу. Тада је произвођач зарађивао динар до два по векни а трговци од 14 до 17 динара. Да би цена хлеба била нижа тада смо морали да спутамо трговце – каже Пралица.


Коментари18
a30ca
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

janko
Jos jedan od razloga da se prestane uobicajena praksa mesozderstva - toliko rasprostranjena u Srbiji i pocne konzumacija kvalitetne vrste hleba. uzimajuci u obzir koliku kolicinu zagadjenja i emisija co2 plinova prouzrocava proizvodnja jednog kilograma mesa to bi trebala biti i odluka zdravog razuma. Hleb u Srbiji je izuzetno nekvalitetan i koristi se samo kao nadoknada uz obrok, dok se on, ako se pravi od kvalitetnih sastojaka moze koristiti kao glavni obrok.
Ilic Momcilo
1975-te,posle nesloge u razgovoru sa jednim starim advokatom,prekine razgovor i da mi ocinski savet:"Sinko,ako verujes politicarima,novinarima,trgovcima i nama advokatima,ucini nesto sebi da se ne mucis u zivotu." Navodim ovo samo zato, sto nisam odmah shvatio sta traze TRGOVCI u ovoj njegovoj prici.I ovaj tekst za koji pisem komentar me je odmah podsetio na mesto trgovaca,davno shvaceno, u njegovom ocinskom savetu.
Trandafilovic Trandafil
Logično. Kilogram je kilogram. Zašto bi kilo mesa bilo skuplje od kilo hleba!
pomodarstvo
Pomodarstvo, jer se neki naši mladi, pogotovu Beogradjani, ponašaju kao snobovi i moraju da kopiraju sve kao na zapadu. Najpametnije sam sebi mesiti i peći hleb, kao slavski, nije teško.
janko
uvek se nadje neki cuvar tradicije da objasnjava mladima sta je dobro a sta nije, kao da su ljudi danas blesavi, a nekad su bili mnogo pametniji
Препоручујем 0
Milamajka
Lično mi je jedan vlasnik pekare rekao da u Srbiji skoro niko ne melje crno brašno i da skoro svi ti "specijalni" hlebovi od bojenog brašna! A o raži i heljdi dao i ne govorimo!
Paja
Jedini pravi ražani hleb može da se kupi u Beogradu u prodavnicama firme Rogen Art. Sve ostalo su obojeni hlebovi. Neki čak stavljaju i kakao da bi dobili "specijalnu" vrstu hleba koju prodaju kao ražani.
Препоручујем 22

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља