петак, 28.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:59
Вучић на конференцији „Градимо мостове – причамо о Европи"

Ако се понашамо како би Европа желела – добри смо

Председник Србије Александар Вучић истакао је да би, кад направимо договор са Албанцима, најбоље решење било формирање велике економске зоне на Балкану, јединственог тржишта, које би се поставило ка Европи и свету као јединствен партнер
понедељак, 03.06.2019. у 20:44
Председник Србије Александар Вучић (Фотографије Танјуг)

НОВИ САД - Добри смо ако се понашамо како би Европа желела, констатовао је данас председник Србије Александар Вучић на конференцији на тему сарадње у Европи, и истакао да, упркос таквом ставу према нама, желимо да уђемо у Европу и да корачамо европским путем.

„Добри смо уколико се понашамо како би они желели, али, истовремено, први пут ако им, рецимо, кажемо да није Пандорина кутија то што ми не признајемо Косово, већ је отварање Пандорине кутије то што сте ви урадили 2008. или 2006. рушећи Југославију... онда ћете да наиђете на зид неразумевања, ћутања или прећутног прекора, у најбољем случају”, рекао је Вучић на конференцији „Градимо мостове - причамо о Европи”, у организацији Фондације Конрад Аденауер.

Говорећи на тему „Србија у Европи”, истакао је да Србија данас корача својим европским путем, некад спорије, некад брже, али да напретка има у томе да буде успешна и уређена земља.

„Још имамо времена да исправљамо грешке и нешто мање да их правимо”, нагласио је председник Вучић, преноси Танјуг.

Како је рекао, никад се није боље живело у Европи него данас и све чињенице на то указују.

„Ми Европу и данас прижељкујемо, очарани излогом и даље често пуним скупоценог бесмисла, а она нас, тобож, не види добро и некад нас се плаши као нечег непознатог. Ми на то реагујемо на два начина - показујемо као да смо је достојни, али се истовремено инатимо. Волимо да живимо европским стандардом, волимо да имамо излоге као у Европи. Али, ако нам се нешто не свиђа, макар то било и питање КиМ или владавине права, у исто време окрећемо леђа Европи и говоримо о њеном неправедном односу према свима нама”.

И за нас је Конрад Аденауер једна од најзначајнијих фондација у Србији, много смо, каже, научили од њих, да неке ствари сагледамо из другачијег угла.

Данашње питање, питање Србије у Европи, је веома компликовано, а Ламерт је један од најбољих говорника, а себи је поставио девет дилема.

Међународна конференција Фондације Конрад Аденауер окупља еминентне политичаре, писце, новинаре, научнике и младе људе из читаве Европе, наводи се на сајту Фондације.

Реч је о традиционалном скупу који Фондација организује сваке друге године у различитим европским градовима.

Конференција у Новом Саду, у нашој земљи је, иначе, прва на Западном Балкану и друга изван граница Европске уније.

Током наредна три дана у Новом Саду ће се дискутовати на бројне теме, међу којима су „Ко се плаши Немачке? Историја једног европског проблема”, „Колико сећање је потребно будућности?”, „Региони и нације - основни предуслови европске заједнице”, „Између Магреба и модерне: где се налази Београд”. . .

Конференција траје до 6. јуна, а одржава се у Скупштини АП Војводине.

Понашање Приштине - израз слабости

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је важно да људи знају да понашање приштинских лидера, изјаве да неће бити формирана ЗСО и други потези представљају израз слабости и показатељ колико су албански политички лидери у тешкој позицији.

„Кад се понашате бахато, арогантно, кад шаљете 60 оклопних возила да тобож хапсите кријумчаре, а не чујете ништа о томе шта су ти људи радили и за шта су све криви, када на најбахатији начин одбацујете спровођење споразума који сте сами потписали, и када то саопштавате свету - онда показујете у колико сте тешкој позицији и колико сте слабији, него што се представљате”, рекао је Вучић за РТС.

Ми, каже Вучић, немамо никакву потребу да показујемо нервозу - осим оне која је проузрокована управо оваквим понашањем Приштине, које може да нас доведе у тешку ситуацију без нашег утицаја.

„То говори да се они боре за примат у сопственом бирачком телу на КиМ”, рекао је Вучић, и додао да не мисли да је само то посреди.

„Био бих наиван када бих веровао да је само то. Али је то ствар која је веома важна и коју не треба искључити ниједног тренутка, јер њима следе избори и они буквално сада желе да се докажу на томе ко је већи противник српске државе. Тај ће добити више поена на Косову и то је то”, рекао је председник Србије.

С друге стране, истиче, то је њихова политика - покушали су све, да не дају апсолутно ништа.

„Када су схватили да, када разговарате о компромису, морате да пружите нешто, дате нешто, да такође морате да имате болне уступке, онда су закључили - што бисмо ми то радили? Лакше нам је да кажемо - мора Србија да призна независност Косова и ми смо с тим завршили”, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Лепо што сте то рекли, лепо што имате много жеља које бисте да вам неко испуни - али, то се неће догодити, поручује он.

„Али, то показује сву незрелост и подсећа на наше понашање 2009, 2010, када смо се сваког дана у нешто заклињали а на крају знате како смо прошли с тим пред Међународним судом правде и УН”, подсећа Вучић.

На питање како ће Приштина проћи пред међународним институцијама, Вучић одговара:

„Мислим да полако, али сигурно људи у свету примећују разлику и да добро разумеју колико су ти поступци неодговорни и да то неће наићи на симпатије, чак ни код оних који су их све време до сада подржавали.„

При томе, ми не треба да будемо наивни да верујемо да ће сада Америка, Немачка или Француска да промене своју одлуку о признавању независности Косова, упозорава Вучић.

„То тактички мења нашу позицију, нама ће бити нешто лакше, имаћемо прилику да кажемо своје ставове, желеће да нас чују, што је опет боље него када ту прилику нисмо имали. Али, ми морамо да се боримо за наше интересе”, истиче он и каже:

„Наши интереси не треба да буду у слању било каквих увреда Албанцима, чак ни њиховим политичким представницима, иако све најгоре о њима мислимо, већ треба да радимо на томе да показујемо свету да ми јесмо за компромис, да је јасно ко компромис неће и да гурамо даље економски развој”, истакао је он.

Вучић је најавио да ће следеће недеље у Панчеву бити отворен ЗТФ, велика фабрика на којој му је својевремено честитала и Ангела Меркел.

„Спас за јужни Банат... То су ствари којима ми треба да се бавимо”, каже Вучић.

Без очекивања од СБ УН, Париз је важнији – ако га буде

Председник Александар Вучић изјавио је да не очекује да расправа о Косову и Метохији у Савету безбедности УН 10. јуна резултира закључцима или конкретним ефектима, али ће, истиче председник, самит у Паризу бити важан - ако га буде.

„Не могу да знам (да ли ће бити састанка), јер знам да сада трају њихове консултације са Американцима, знам да разговарају међусобно и да знају да не сме да се дозволи да Париз буде катастрофа. Ако се буде видело да се иде у том смеру, ко зна да ли ће се Париз и догодити”, рекао је Вучић за РТС.

Председник је поновио да ће у Паризу став Београда бити јасан, непромењен и апсолутно рационалан и цивилизацијски разуман - да Приштина укине таксе, како би се ишло у дијалог, да покушамо да постигнемо компромис.

„Али, да постигнемо компромис тако што ћете ви да кажете - 'Косово је у овим границама', а ја ћу да поновим исту реченицу - Ја сматрам да је Косово део Србије, ви да је независно и шта ћемо онда? Пошто се сви у свету праве блесави када то слушају, није проблем - можемо и ми тако, иако то не одговара нама и нашем убрзаном расту”, констатовао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је указао да на добре економске резултате Србије, да ће раст за 2018. годину након извршених корекција бити 4,5 одсто, док је раст у првом кварталу ове године 2,5 одсто.

Како каже, полако идемо ка све бољим бројевима, што је одлична вест за пензионере и раднике, јер ће бити повећања, будући да пензије и плате расту пропорционално економском напретку.

„А, за то морамо да имамо мир и стабилност и политику под контролом. Да имамо рационалан приступ решавању проблема, а не да улазимо у додатне сукобе. Колико можемо, чувајући достојанство и понос нашег народа, ми ћемо из тог муља у ком би албански лидери хтели да нас држе, покушати да побегнемо. А, да ли ћемо успети, видећемо”, закључио је председник.

Да истрајемо ка ЕУ, да стварамо Европу ту где живимо

Председник Србије Александар Вучић истакао је да би, кад направимо договор са Албанцима, кад год да се то догоди, најбоље решење било формирање велике економске зоне на Балкану, јединственог тржишта, које би се поставило ка Европи и свету као јединствен партнер.

Вучић је, у говору на отварању међународне конференције „Причамо о Европи - градимо мостове”, у организацији немачке фондације Конрад Аденауер (КАС), рекао да морамо да истрајемо на европском путу.

„Морамо да разумемо да нам је будућност у Европи, да морамо да се мењамо да би тој Европи припадали. Морамо да разумемо да смо сувише мали, јер, ако Европа чини свега шест одсто укупног становништва света, ми смо свега један одсто европског дела. То показује колико смо мали и безначајни и да не можемо ни на који начин озбиљније да мењамо ствари у свету. Ако меримо економску снагу, ми смо тек опорављена економија, која нема ни 50 одсто БДП једне мале Словачке. То показује у каквој смо ситуацији”, указао је председник Вучић.

Он је истакао да је управо зато битно да „стварамо Европу” на подручју на којем живимо, преноси Танјуг.

„Надам се да ће једног дана неко успети да направи договор са Албанцима. Ако то направи, најбоље решење је правити потом једну велику економску зону, у којој би имали исте субвенције, не би било граница, имали би једно јединствено тржиште, и поставили се тако према Европи и свету. Знам да пријатељи из Црне Горе беже од тога, а по природи би требало и Србија да бежи од тога, да што брже уђемо у ЕУ и да заборавимо регион”, указао је он.

Вучић, међутим, истиче да верује да је наша будућност у сарадњи у региону, јер ту имамо највећи трговински суфицит.

„Када поправимо наше односе, моћи ћемо да вратимо наше људе из света, јер није празна само Србија, Хрватска је још празнија. А на дан када сам отишао у Северну Македонију, на инаугурацију, Немачка је издала визе за 802 њихова држављанина”, пренео је он.

Вучић је казао да је неопходно, да би вратили наше грађане, да гарантујемо мир и стабилност, јер су људи видели да је Европа успела да направи бољи живот, а нико неће ратове, већ хоће да живе боље.

У свом обраћању анализирао је и ситуацију након избора за Европски парламент истичући да је дошло до потпуне пропасти главних странака у појединим земљама, а раста антисистемских снага, које не доносе добро.

„Довољно је да погледате изборне резултате у Хрватској и Румунији. У Хрватској су две највеће странке добиле мање од 50 одсто гласова, а остало су освојиле изразито антисистемске партије. Врло је тешко у таквој ситуацији да можете да рачунате на вођење стабилне политике, која неће бити популистичка и значити борбу за десницу”, казао је он.

Вучић је указао и да је Европска народна партија у међувремену отишла прилично ка центру и левој страни, и тако уништила леву европску партију, јер, осим у Шпанији, Португалији и делимично у Румунији, она готово да више не постоји у ЕУ, а истовремено је простор десног блока „ослобођен” за антисистемске снаге.

Такође је и левица, борбом за центар, оставила леви блок антисистемским снагама, па и не чуде због тога избори у Француској и Немачкој.

„Европа ће, и поред свега, опстати јер се сувише лепо живи у Европи, да би неко могао да ризикује пропаст у њој. Осим сукоба на Балкану, после Другог светског рата, других није било. Ми смо се показали најглупљим”, рекао је он.

Вучић је истакао да Европа није увек имала добар однос према нама, јер сви желе од нас само добро обучену радну снагу, а није их брига како ћемо ми да живимо и преживимо.

„Морамо сами да се побринемо како ћемо живети, морамо да избегнемо сукобе и ратове, гледамо у будућност, да сарађујемо са свима, а пре свега да се ујединимо у Европи”, казао је он.

„Пред нама је велика борба, много труда и рада, али сигуран сам у успешну европску будућност”, поручио је Вучић.

Вучић на конференцији „Градимо мостове – причамо о Европи"

НОВИ САД - У Новом Саду је отворена међународна конференција „Причамо о Европи – градимо мостове”, у организацији немачке фондације Конрад Аденауер (КАС), уз учешће председника Србије Александра Вучића, који ће говорити на тему „Србија у Европи”.

Конференција се први пут одржава на Западном Балкану и други пут изван Европске уније, са циљем да се укаже колико је значајна европска баштина у књижевности, уметности и дијалогу.

На отварању је гудачки квартет „Мистик чело” одсвирао нумере „Свилен конац”, „Хајде Јано”...

Директор фондације КАС у Србији Норберт Бекман Диркес је пожелео добродошлицу свим гостима, а посебно председнику Србије Александру Вучићу, истакавши да његово присуство потврђује добру сарадњу и везе Србије и Немачке.

Навео је да је Нови Сад за изабран за место одржавања конференције јер је омладинска престоница Европе, млад град који има шта да покаже и каже, а 2021. године биће и европска престоница културе.

„Нови Сад се развија брзо, а КАС је фондација која ради на унапређењу разумевања унутар Европе, а самим тим и на Балкану. А, где би човек могао боље да говори о култури и вредностима, него у парламенту. Овде сви седимо као у малом европском парламенту, јер говоримо различитим језицима”, приметио је Бекман Диркес.

Он је истакао и да је Србија појам за суживот и различитост конфесија.

Како је рекао, конференција се одржава у задњу из доба Баухауса, добром месту да се говори о историји и о будућности.

„Имамо довољно повода да говоримо о Европи. А, причати о Европи је јако важан моменат. Оно што ми говоримо о Европи, то су вредности које заједно треба да разумемо и живимо. То је један од задатака манифестације. Ради се о Европи која именује различитости и чува их као благо”, поручио је Бекмен Диркес.

Навео је да је наслов конференције „Градимо мостове - причамо о Европи” намерно изабран, јер нема ничег бољег него дискутовати о градњи мостове, и то баш у Новом Саду.

Поред председника Вучића, на отварању конференције, о европским перспективама говориће председник Фондације Конрад Аденауер и некадашњи председник немачког Бундестага проф. др Норберт Ламерт.

Гостима се обратио и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, као и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Идеја конференције је да се на једном месту окупе интелектуалце из области политике, новинарства, књижевности како би се приказало колико је значајна европска баштина књижевности, уметности и дијалога.

Током наредна три дана у Новом Саду ће се дискутовати на бројне теме, међу којима су „Ко се плаши Немачке? Историја једног европског проблема”, „Колико сећање је потребно будућности?”, „Региони и нације - основни предуслови европске заједнице”, „Између Магреба и модерне: где се налази Београд”...

Конференција траје до 6. јуна у Скупштини АП Војводине.

Шиб: Мостови сарадње важни за мир у Европи

НОВИ САД - Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истакао је да је стална градња мостова сарадње важна по мир на европском континенту, али да тиме не треба да се баве само државни органи, већ и културне организације, привреда и цивилно друштво.

Шиб је, на отварању међународне конференције „Причамо о Европи - градимо мостове”, у организацији немачке фондације Конрад Аденауер (КАС), казао да је прича о Европи јако важна.

„Прича о заједничкој Европи важнија је него раније, јер је европска фрагментација све већа. Очување европског политичког концензуса биће тема у будућности”, рекао је он.

Шиб је указао да на Западном Балкану постоје многе ране прошлост које нису још зарасле.

„Помирење и размена мишљења, градња мостова, као и свест о заједничкој култури је од централног значаја и то између земаља унутар ЕУ, а такође и заједно са онима које су на путу у Унију”, поручио је Шиб.

Рекао је да се Србија налази на значајном путу ка ЕУ, и да јој Немачка у томе стално помаже.

Шиб је указао да богата и комплексна историја карактеришу Србију, али и мноштво различитих култура и вероисповести, додајући да је врло важно очувати суживот различитости.

Навео је да су управо у Новом Саду мостови важни и у буквалном смислу, а као метафора се користе за постојаност и као место сусрета представника две обале.

Шиб је указао да је велико задовољство што на овом скупу учествује и један од најважнијих политичара Немачке, некадашњи председник те земље и сада председник КАС-а.

Конференција, у чијем отварању учествује и председник Србије Александар Вучић, се први пут одржава на Западном Балкану и други пут изван Европске уније, са циљем да се укаже колико је значајна европска баштина у књижевности, уметности и дијалогу, преноси Танјуг.

Идеја конференције је да се на једном месту окупе интелектуалце из области политике, новинарства, књижевности како би се приказало колико је значајна европска баштина књижевности, уметности и дијалога.

Током наредна три дана у Новом Саду ће се дискутовати на бројне теме, међу којима су „Ко се плаши Немачке? Историја једног европског проблема”, „Колико сећање је потребно будућности?”, „Региони и нације - основни предуслови европске заједнице”, „Између Магреба и модерне: где се налази Београд”...

Конференција траје до 6. јуна у Скупштини АП Војводине.


Коментари16
f77b9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ненаиван
Мостова ће бити када буду исписани и на мом писму.
Roko
To pismo je Rusko a ako mislis sto pises cirilicom da si veci Srbin od onih koji pisu latinicom varas se. Srbija mora uvesti ravnopravnost u upotrebi pisma a nikako ne favorizirati jedno pismo to nas udaljava od EU i civilizacije.
Препоручујем 6
deda Milan
Srbi treba da se konačno probude i vide ko su i gde su. Da malo prouče svoju istoriju i da isključe mitologiju. Zaista je teško naći arogantniji i gluplji narod.
Pele
За кога смо добри?!
Mica Bor
Srbija je kao momak koji bi da se ozeni lepuskastom devojkom Evropom ! Koja je puna sebe a i pokusava da proda svoju nevinost ( odavno izgubljenu ) lepom a naivnom momku ! Momcino , moja ti je poruka otvori oci !
Dusan
Ja bih pre rekao:"Svi nas hvale, a niko nas nece!"
Препоручујем 35
Зорица Аврамовић
Требало је данас слушати обраћање председника Вучића у Н. Саду. Углавном је износио чињенице, којих смо сви свесни, макар нам се оне и не допадале. Можда и јесам глупа. Али, најглупља нисам. Јер, нисмо ми овде у Србији касних педесетих прошлог века "кројили" цепање Југославије у крви, нити смо финансирали усташки и шиптарски лоби, да у тој бруталној работи "помогне". Тачно се зна због кога и због чега смо најтрагичније страдали ми Срби. Јесам и наивна - верујем у савест човечанства, у буђење Евр

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља