понедељак, 22.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:14

Тајна врхунског квалитета српског пива је у сладу

среда, 05.06.2019. у 16:08
(Фото Р. Крстинић)

Производња пива у Србији је прошле године порасла у односу на 2017. годину и износила је око 5,5 милиона хектолитра, изјавио је данас председник Удружења пивара Србије Владимир Вава.

Према његовим речима, аутоматски је порасла и потрошња пива по глави становника, која износи 65 литара, што Србију у Европи сврстава у средњу категорију по потрошњи пива.

Како је навео, у Данској је потрошња пива по глави становника 62 литара, док је у Енглеској 67 литара.

„Локалне набавке су свакодневна пракса у пиварству у Србији, што потврђује податак да у просеку више од 80 укупних набавки чланица Удружења пивара Србије се обавља у земљи. Када говоримо о пољопривредним производима, чак 96 одсто јечменог слада у вредности од 17,6 милиона евра се набавља у Србији”, рекао је Вава новинарима у Бачкој Паланци, где су обишли сладару „Суфле Србија”.

Сладара у Бачкој Паланци (Фото Танјуг / Филип Краинчанић)

Према његовим речима, захваљујући квалитету домаће сировине и највиших стандарда производње, пиво које се производи у Србији врхунског је квалитета и а 12 одсто увезеног пива у ЕУ садржи слад из Србије.

Истиче да је према званичним подацима агеницје ЕУРОСТАТ, српско пиво на другом месту увозних пива.

Вава је казао да је прошле године удео пиварске индустрије у буџет Србије износио 236 милиона евра.

Генерални директор сладаре „Суфле” Борислав Аралица рекао је да је та фабрика једна од 28 фабрика француске Суфле групе, која је, истиче, највећи светски произвођач слада са годишњом производњом од више од два милиона тона.

Каже да је капацитет производње фабрике у Србији 70.000 тона и да је за ту количину потребно 90.000 тона јечма домаћих произвођача.

Аралица је рекао да та фабрика у Србији запошљава 47 људи, а да слад осим за домаће произвођаче пива, извозе и у Црну Гору, Северну Македонију, Бугарску и Грчку.

Каже да је од 2004. године, од када је француска компанија преузела фабрику у Бачкој Паланци, уложено 19 милиона евра у технику, нову опрему, аутоматизацију, чиме је, наводи, повећана продуктивност фабрике.

(Фото Танјуг / Филип Краинчанић)

Упитан о приносу јечма за ову годину, Аралица је рекао да очекује да ће ова година бити просечна или мало испод просека, због суше која је била у фебруару и марту, те се нада да ће кише повратити принос, као и да ће зрно бити веће и имати бољи садржај протеина.

Пиварски слад је полу производ добијен топлотном разградњом сировина које се користе за производњу пива и који садржи екстракт потребан за процес ферментације при добијању пива.

Како би се превео јечам у слад, потребно је да прође кроз четири фазе - чишћење и сортирање зрна јечма, мочење јечма, клијање зрна и сушење пиварског слада.

Удружење пивара Србије је кровна институција домаћег пиварства која окупља највеће и најзначајније произвођаче пива и слада у нашој земљи, које покривају 94 одсто домаћег тржишта, које директно и индиректно запошљавају 15.500 људи.


Коментари6
36e95
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mile
NE MOZE PIVDZIJA DA ODREDI KVALITET PIVA , MOZE UKUS .
Beogradjanin Schwabenländle
Видим да нисте добро упознати са производњом пива, слично је и са вином: пивџија, како га зовете, не само да одређује укус пива, он је једини који одлучује и ради на квалитету пива, одлучује који састојци ће се употребити, који квалитет, која мешавина и слично.
Препоручујем 1
Kukuruzna krupica
Kad citate sta pise na naljepnici, u Njemackoj se pivo pravi od vode, jecma, hmelja i kvasca. Cetiri sirovine. Za cak i najjeftinija piva. Kod nas, svako pivo sadrzi i kukuruznu krupicu, jer je jeftinija. Toliko o kvalitetu gotovog proizvoda.
Beogradjanin Schwabenländle
И свако немачко пиво се још увек прави по најстаријем закону за живежне намирнице на свету, из 1516 године, Deutsches Bier Rheinheitsgebot.
Препоручујем 12
maltinex man
Ako se ubaci par procenata krupice nije problem, ali neke su pivare, nažalost, znale da ubace znatno više. Inače, pivo je u Srbiji, bar za sada, dobrog kvaliteta, to vam kaže stari pivdžija.
Препоручујем 12
Nenad
Kao i u drugim industrijama, imamo dobre sirovine ali ne i proizvod.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља