Производња пива у Србији је прошле године порасла у односу на 2017. годину и износила је око 5,5 милиона хектолитра, изјавио је данас председник Удружења пивара Србије Владимир Вава.
Према његовим речима, аутоматски је порасла и потрошња пива по глави становника, која износи 65 литара, што Србију у Европи сврстава у средњу категорију по потрошњи пива.
Како је навео, у Данској је потрошња пива по глави становника 62 литара, док је у Енглеској 67 литара.
„Локалне набавке су свакодневна пракса у пиварству у Србији, што потврђује податак да у просеку више од 80 укупних набавки чланица Удружења пивара Србије се обавља у земљи. Када говоримо о пољопривредним производима, чак 96 одсто јечменог слада у вредности од 17,6 милиона евра се набавља у Србији”, рекао је Вава новинарима у Бачкој Паланци, где су обишли сладару „Суфле Србија”.

Према његовим речима, захваљујући квалитету домаће сировине и највиших стандарда производње, пиво које се производи у Србији врхунског је квалитета и а 12 одсто увезеног пива у ЕУ садржи слад из Србије.
Истиче да је према званичним подацима агеницје ЕУРОСТАТ, српско пиво на другом месту увозних пива.
Вава је казао да је прошле године удео пиварске индустрије у буџет Србије износио 236 милиона евра.
Генерални директор сладаре „Суфле” Борислав Аралица рекао је да је та фабрика једна од 28 фабрика француске Суфле групе, која је, истиче, највећи светски произвођач слада са годишњом производњом од више од два милиона тона.
Каже да је капацитет производње фабрике у Србији 70.000 тона и да је за ту количину потребно 90.000 тона јечма домаћих произвођача.
Аралица је рекао да та фабрика у Србији запошљава 47 људи, а да слад осим за домаће произвођаче пива, извозе и у Црну Гору, Северну Македонију, Бугарску и Грчку.
Каже да је од 2004. године, од када је француска компанија преузела фабрику у Бачкој Паланци, уложено 19 милиона евра у технику, нову опрему, аутоматизацију, чиме је, наводи, повећана продуктивност фабрике.

Упитан о приносу јечма за ову годину, Аралица је рекао да очекује да ће ова година бити просечна или мало испод просека, због суше која је била у фебруару и марту, те се нада да ће кише повратити принос, као и да ће зрно бити веће и имати бољи садржај протеина.
Пиварски слад је полу производ добијен топлотном разградњом сировина које се користе за производњу пива и који садржи екстракт потребан за процес ферментације при добијању пива.
Како би се превео јечам у слад, потребно је да прође кроз четири фазе - чишћење и сортирање зрна јечма, мочење јечма, клијање зрна и сушење пиварског слада.
Удружење пивара Србије је кровна институција домаћег пиварства која окупља највеће и најзначајније произвођаче пива и слада у нашој земљи, које покривају 94 одсто домаћег тржишта, које директно и индиректно запошљавају 15.500 људи.